Kürsî arşın altında ve yedinci kat göğün üzerinde bulunan nesnel bir varlık olmakla birlikte Allah'ın zâtıyla ilgili bir yön veya mekân teşkil etmez; bu konuda İbn Abbas'a atfedilen rivayet maddî anlamda yorumlanamaz.
Terim olarak "naslarda Allah'a atfedilen ve ilâhî hükümranlığı ifade eden mânevî yahut nesnel varlık" diye tanımlanır. Kürsî, Kur'an'da yer aldığı iki âyetin birinde Allah'a nisbet edilmiş ve O'nun kürsîsinin göklerle yeri kuşattığı belirtilmiştir (el-Bakara 2/255). Bu âyete Âyetü'l-kürsî denilmiştir.
İslâm sanatında cami, mescid ve namazgâhlarda kıbleyi ve imamın namaz kıldırırken duracağı yeri gösteren mimari eleman. Naslarda ilâhî hükümranlığı ifade eden bir terim.
Kürsî, mekân ve madde âleminin sonu olan bir cisim. Bütün semaları ve arzı kuşatan, bütün cismanî âlemleri içine alan bir cisim. Buna göre, arşın kürsîyi içine alması bir maddenin bir başka maddeyi içine alması gibi düşünülemez.
'Kürsü'sü yani ilmi, gökleri ve yeri kuşatmıştır' diyerek, Kürsü'nin ilim olduğunu iddiâ etmişlerdir. Doğru olan: Kürsü, Rab Teâlâ'nın iki ayağını koyduğu yerdir. Arş ise, Rahmân Subhânehu ve Teâlâ'nın üzerine istivâ ettiği şeydir. İlim ise: Âlimde bulunan bir sıfattır ki âlim, o sıfatla bilinen şeyi idrâk eder.
İlgili 31 soru bulundu
Arş yedinci göğün üzerindeki firdevs/ adn cennetinin üstünde, Allah da arşın üzerinde bulunmaktadır.
İnanç İslam dininde kader olarak isimlendirilen, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar Allah katında bulunan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. İbn-i Kemal'e göre, Levh-i mahfuz, korunmuş levha demektir. Olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu kitap anlamındadır.
Adını, âyetin içinde geçen ve “taht, hükümranlık, ilim, kudret” gibi mânalara gelen kürsî kelimesinden almıştır.
- Peygamber Efendimiz, Ayetel Kürsi'nin ve İhlas suresinin Allah (CC)'tan aşağı olan bütün mahlukattan daha büyük ve azim olduğunu söylemiştir. Bu nedenle, her türlü hacet, niyaz ve murat için bol bol okunmalıdır. - Bol bol okumak amel defterinin ağırlaşmasını sağlar.
O'nu ne bir uyuklama (gaflet) ne de bir uyku tutar. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. O'nun izni olmaksızın, O'nun nezdinde şefaatte bulunacak kimdir? O, kullarının önlerinde olanı (gizli-açık bütün yapacaklarını) ve arkalarındakileri (gizli-açık bütün yaptıklarını, ezelî ilmi ile) bilir.
Arapça kökenli bir kelime olması ile beraber kürsü sözcüğü, hala doğrudan anlamı eşliğinde değerlendirilen bir kelimedir.
Caminin bölümleri arasında yer alan vaaz kürsüsü, camilerde vaaz veren kişilerin durduğu özel yerdir. Vaaz kürsüleri genellikle ahşap, mermer ve taş malzeme kullanılarak inşa edilirler. Genellikle sahnın sol köşesinde bulunan vaaz kürsüsü cemaat safını kesmemek adına yüksekçe yapılırlar.
Kürsü, çok oyunculu oyunda birden fazla oyuncunun okuması için yazılı kitapları tutmak için kullanılan bir bloktur. Aynı zamanda bir kütüphanecinin iş sahası bloğu olarak da hizmet eder. Bu yüzden, kullanışlı bir bloktur.
Ayetel Kürsi Bakara suresinde 255.ayet olarak tek bir ayetten oluşmaktadır. Medine-i Münevvere zamanlarında indirilmiş bir ayettir. Bakara suresi Kuran'da bulunan ikinci suredir.
Arş-ı Âlâ : Göğün en yüksek tabakası, ikinci bir anlam olarak da Allâh katı anlamına gelir. Unutmayalım ki hiçbir gölgenin bulunmayacağı kıyâmet gününde Arş-ı Âlâ'nın gölgesi altında muhafaza edilecek yedi sınıftan biri de, birbirlerini Allah için seven din kardeşleri olacaktır. Buhârî, Rikāk, 24.
Kuran-ı Kerim'de Bakara suresi'nin 255. ayeti Ayet-el Kürsi olmaktadır. Ay esasında Ayetel Kürsi başlı başına bir sure olmayı ayettir. Bu ayetin ise çok fazla fazileti vardır.
Ayetel Kürsi'yi okuyana, Allah (CC) hemen bir melek gönderecektir ve bu melek ertesi güne kadar kişini iyiliklerini yazarak kötülüklerini silecektir. Farz namazlarının ardından okunması tavsiye edilir. Bunu yapan kişinin öldüğünde cennete gireceği kabul görür. Ayetel Kursi'nin Kur'an'ın dörtte biri olduğu belirtilir.
Gece yatmadan önce okunursa kişi kendini ve ailesini güven içine almış olur. Sıkıntılı zamanlarda okunursa Allah'ın izni ile sıkıntı geçer. Ayetel Kürsi okunan eve şeytan giremez.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Ayetel Kürsiyi okuyan kişiye Allah, tüm hayır kapılarını açar. Ayetel Kürsi okunan evde büyü tutmaz. Ayetel Kürsiyi her namazdan sonra okuyan kişiye, cennetin 8 kapısı sonuna kadar açılır ve istediği kapıdan cennete girer. Dara düşen, bunalıma giren okursa dertlerinden kurtulur.
Ayetel Kürsi belirli durumlarda isteklerin gerçekleşmesi ve duaların kabul edilmesi niyetiyle belirli sayılarda okunmaktadır. Örneğin her türlü isteğin kabulu ve hastalıklara şifa niyetiyle 313 Ayetel Kürsi okumak okumak kişinin maddi ve manevi tüm sıkıntılarına iyi gelmektedir.
Ayetel Kürsi ayeti kerimesi; Kuran-ı Kerimde yer almakta olan en büyük ayeti kerime olma özelliği barındırmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise Allah'u Teala'nın en büyük ismi ile başlıyor olmasıdır. Bu ayeti kerime kendi içinde Allah'ın Birliğini ilan etmektedir.
Bu kitap satılmıştır.
Levhi Mahfuz Hangi Ayetlerde Geçiyor? Kur'an'da, levh-i mahfuza dair bazı bilgiler çeşitli sûrelerde verilmiştir. Allah tarafından korunan bir kitap olan levh-i mahfuz, kaza ve kader ile ilgili her bilgiye sahiptir. Onun, Allah'ın dışında başka bir güç tarafından değiştirilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri