İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
Gümrük beyanı nedir? Dış ticaret faaliyetleriniz kapsamında Türkiye'ye giriş veya Türkiye'den çıkış yapacak olan eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için, bu eşya ve yaptığınız dış ticaret işlemi hakkında gümrük idaresine detaylı bir bildirimde bulunmanız gereklidir. Bu bildirime “gümrük beyanı” denir.
İlgili 16 soru bulundu
EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
MRN (Movement Reference Number) ise LRN almış bir transit beyannamesinin hareket idaresince kabul, tescil ve muayenesi sonucunda sistem tarafından otomatik olarak verilen bir tescil numarasıdır.
A.TR Dolaşım Belgesi eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez. EUR.1 Dolaşım Belgesi ise eşyanın menşeini kanıtlamaya yarayan bir belgedir.
· A.TR Dolaşım Belgesi nedir? Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
BİLGE “DG” kodlu giriş beyannamesi formatında bir beyanname formu kullanılmak suretiyle, her bir eşyanın cins, nevi, niteliği, miktar ve kıymeti, alıcı/gönderici adı ve adresinin yer aldığı bir liste ve varsa faturaları eklenmek suretiyle beyanda bulunulmaktadır.
Beyan (Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmeye taraf ülkelere yönelik ihracat işlemlerinde “EU” kodu, diğer ülkelere yönelik ihracat işlemlerinde ise “EX” kodu yazılır.)
B) Ticari Fatura (The Commercial Invoice)
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.
İşten ayrılış bildirgesi, sigortalıların işten hangi sebeplerle ayrıldığının Kurumlarca bilinmesini sağlayan son derece önemli bir belgedir. Zira bu belgeyle bildirilen sebeplere göre sigortalıya işsizlik ödeneği verilip verilmeyeceği anlaşılmakta, işçinin hangi sebeplerle işten ayrıldığı tespit edilmektedir.
INF4 –İthalatçı ülke gümrük idarelerinden kontrol talebiyle alınan kısa dönem ve/veya uzun dönem tedarikçi beyanlarının ilgili mevzuatları çerçevesinde kontrollerinin yapılarak, INF 4 Bilgi Formu düzenlenmesine yönelik işlemlerin tespitinin yapılmasını ve raporlanmasını kapsar.
Sosyal Güvenlik Kurumu Uygulama Portalı
Aynı işlemi e-Devlet sistemi üzerinden başka bir şekilde şöyle gerçekleştirebiliriz; E-Devlet ekranına T.C kimlik numarası ve şifreyle giriş yapılmalıdır. Ardından e-Hizmetler bölümü seçilmelidir. Burada sunulan hizmetlerden ''4A İşe Giriş ve Çıkış Bildirgesi'' seçilmelidir.
10 günlük süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, ticari faturalar ve diğer belgelerle birlikte sunulur ve ihracatçılar tarafından verilir. Belgenin verilmesi için ürünlerin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerde üretilmiş veya işlenmiş olması gerekmektedir.
EUR.1 belgesi direkt olarak ihracatçı firmaların kendisi tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle belgeler boş hali ile edinildikten sonra ihracatçı firmanın ilgili birimleri ya da yöneticisi tarafından doldurulmalı ve gümrük idarelerine ya da yetkili kurum ve odalara müracaat edilerek belgenin onaylanması gereklidir.
T1/T2/T- beyannameleri dış ticarete konu ürünlerin menşei baz alınarak Ortak Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürleri ve aynı isimle anılan transit gümrük beyannameleridir.
Soru: Transit Refakat Belgesi nedir? Cevap: Transit refakat belgesi transit beyanı bilgilerine dayanan ve eşyanın hareket gümrük idaresince serbest bırakıldığı andan itibaren eşyaya eşlik eden basılı bir belgedir.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri