Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim. Allah'ın insana nimet vermesi, ihsanda bulunması anlamında bir Kur'an tabiri. Hadislerde nimetlerin en hayırlısı olarak nitelendirilen ruh ve beden sağlığı anlamında bir terim.
Nimet, Kur'an'da rahmet ve rızk kelimeleri ile son derece ilgili ve yakın anlamlarda kullanılmıştır. Rızk, insan ve insanın dışındaki her canlı varlık için kullanılırken; nimet, yalnız insanlar için söz konusudur. Bazı alimlere göre vehbî nimet, hayat; kesbî nimet ise, imandır.
Dünya nimetleri bir yönden nimet olsa da din nimet hayrın ve nimetin tümü teşkil eder. Hayırlı nimet veren, yüce Allah'tır. . Sonuç olarak En büyük nimet, kulların Rablerini bilmeleri onu birlemeleri, peygamberlerine ittiba etmeleri, şeriata uymalarıdır.
NİMES COMBO, vertebral kolonun (boyun, sırt, bel bölgesi) ağrılı sendromları, eklem dışı romatizma, ağrılı kas kasılmalarının semptomatik tedavisinde, travma ve ameliyat sonrası oluşan ağrıda kullanılır.
Yeryüzündeki her şey insan için yaratılmıştır. Akıl ve irade yanısıra insana sayısız nimetler verilmiştir. İnsan bütün bu nimetlerden hesaba çekilecektir. Sorumluluk, akıl ve idrak sahibi varlıkların bir kuralın ihlali veya iradî bir fiilin işlenmesi ne- ticesinde karşı karşıya kalacakları hukuki durumdur.
İlgili 40 soru bulundu
Hz. Ömer bir sözünde diyor ki; Allah kime bir nimet vermişse onun mutlaka bir haset edeni olur.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması” hem “Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
Allah'ın insana nimet vermesi, ihsanda bulunması anlamında bir Kur'an tabiri. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
Nimet Kur'an-ı Kerimdeki önemli ve manası itibarıyla çok geniş kavramlardan biridir. Nimet'in anlam genişliğini “Allah'ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız” ayeti kerimesi ifade eder.
Allah, mahlûkatın en şereflisi olarak yarattığı insanı sayısız nimetlere donatmıştır. Bu nimetlerin başında su gelmektedir.
Rızık kelimesi daha çok yiyecek ve içecek için kullanılırsa da yapılan tanımlarda Allah'ın verdiği bütün nimetler kastedilmiştir.
Burada geçen “Hamd” şükür anlamındadır. Daha önceden belirttiğimiz gibi hamd, şükrün yerine kullanılır. Ancak şükür, hamd'ın yerine kullanılmaz.
- Peygamber Efendimiz (sav), bir hadis-i şeriflerinde: "Yeryüzünden kaldırılacak ilk rahmet taundur, yeryüzünden kaldırılacak ilk nimet ise baldır." (Ramuzu'l-ehadis) buyuruyor.
-Cennetin en büyük nimeti Allah'ın görülmesidir. Ve Ebedi Huzur ve Mutluluk Ortamının Kazanılmasıdır.
İşte burada nimetler şöyle sıralanmıştır: Gökler ve yer, gökten indirilen yağmur, rızıklar ve meyveler, denizde gezebilen gemiler, nehirler ve her türlü sular, Ay ve Güneş, gece ve gündüz, aklımıza gelebilen, gelmeyen ve saymakla bitiremeyeceğimiz kadar her türlü nimetleri bize ihsan etti.
dönüşlü f. (< nîmet+len-mek) Nîmetinden faydalanmak, istifâde etmek: Efendi bunu belki herkesten iyi biliyor, fakat kendisinin de nîmetlendiği o mevcut fakat sun'î refâhı zedeleyecek bir harekete iştirakten duyduğu ürküntü, onu pâdişâhın kültür ve iktisat politikasına fiilen yanaşmaktan uzak tutuyordu (Sâmiha Ayverdi).
Değerli Kardeşimiz; Kur'ân-ı Kerim; Allah'ın "kelam" sıfatından gelen bir söz olması hasebi ile her şeyden üstün ve daha faziletlidir. Peygamber Efendimiz (asm); Kur'ân'ın en büyük ve birinci talebesidir. Kur'ân, direkt olarak Allah'ın kelam sıfatını temsil ediyor.
İnsanın damağına ve midesine hitap eden gıda ve meyveleri gibi, maddî rızıklar birer nimet olduğu gibi, dimağına, aklına ve kalbine hitap eden ilim, hikmet, sevgi de birer rızık ve nimettir.
Nitekim 34. âyette Allah insanların istediği her şeyi verdiğini, bu nimetlerin sayılamayacak kadar çok olduğunu ifade buyurmuştur. Bütün bu nimetlerden faydalanan insanoğlunun her an Allah'a şükretmesi gerektiği halde o, nimetleri vereni görmezlikten gelerek nankörlük etmekte, O'na ortak koşmaktadır.
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir. Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivayet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, Da'avât, 87; İbn Mâce, Duâ, 10).
Müfessir Hamdi Yazır, şükür hakkında "Şükür, geçmiş olan bir nimete kavlen, fiilen veya kalben Mün'imini tazim ile mukabele etmektir. Sadece fiilen veya kalben yapılan şükür ne medihtir ne hamd. Lâkin lisan ile kavlen yapıldığı vakit hem hamd hem medih olur ve bu hamd şükrün başıdır.
Kalp ile olan şükür; nimeti ve her türlü iyiliği Allah'tan bilmek, Allah'ın vermiş olduğu nimetlerinden dolayı sevinç duymakla olur. Her ne kadar görünürde nimeti veren başkası ise de bu, sebep değil, vasıtadır. Asıl nimeti veren Allah'tır.
Peygamber Efendimiz Müslümanların kıymetini bilemediği nimetlerden özellikle ikisine dikkat çeker: Sağlık ve boş zaman. ◾ Bu iki nimet, hem dünya hem ahiret hayatımızı imar edebilmemiz için oldukça ehemmiyetlidir. Nitekim yüce Allah'a iman edebilmemiz için öncelikle akıl sağlığımızın yerinde olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri