Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre Aralık 2023 itibarıyla katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Soru: Hisse senedi almak caiz midir? Cevap: Bu hisse senedi konusunu konuştuk. Evet, yani eğer o hisse senedini ihraç eden kuruluş dinimizin yasak etmediği alanlarda faaliyet gösteriyorsa onun hisse senedini almak caizdir. Ama dinin yasak ettiği alanlarda faaliyet gösteriyorsa, onun hisse senedini almak caiz olmaz.
Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir.
işi halka açık şirketler gibi kurallara bağlamıştır. Bu itibarla AAOIFI, yatırım amaçlı olabileceği gibi fiyat değişimlerinden yararlanma şeklinde ticari gayeyle alım-satımı caiz görür.
Borsa İstanbul'un en güncel bilgilendirmesine göre, Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA), Aralık 2023 itibarıyla katılım endeksi kriterlerini yerine getirmektedir. Bu nedenle helal yatırım kriterlerine uygun olan yatırımcılar için uygun bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Yeni yatırımları ve işbirliği anlaşmalarıyla dünya petrokimya devi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Adana'nın en büyük firması SASA Polyester, 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' 2019 Araştırması'nda 68'inci sırada yer aldı.
Sasa Polyester, 1966 yılında Özdemir Sabancı tarafından Türkiye'nin ilk sentetik elyaf fabrikası olarak Adana'da kuruldu. 1996 yılında "SASA" hisse koduyla halka arz oldu. Sasa Polyester, 2015 yılından itibaren Erdemoğlu Holding tarafından tüm hisseleri satın alınmıştır.
Borsa haram mı Nihat Hatipoğlu sorusuna yanıt olarak; Hatipoğlu'na göre, borsada işlem yapmak, gerçek bir mal veya hizmetin alınıp satılması anlamına geldiği için caizdir. Borsadaki hisse senetleri, bir şirketin sahiplik paylarını temsil eden menkul kıymetlerdir.
Yazar Nureddin Yıldız, Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmıyor. Ama Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınmasının da haram olmayacağına değinen Yazar Yıldız, mevcut sistem de borsanın net ve açık bir zeminde olmadığı görüşüne yer veriyor.
Katılım endeksine uygun değil "caiz değildir" anlamına gelir. Yani haramdır. Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerinin haram olmaları muhtemeldir.
ASELSAN'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Bir yatırımcı, halka arza katılmak istediğinde mutlaka arz olan şirketin katılım endeksine uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Halka arz olan bir şirket, katılım endeksine uygun olmaması durumunda bu halka arza katılmak caiz olarak görülmemektedir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek misli bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL), Borsa İstanbul'un yayınladığı son bilgilendirmeye göre katılım endeksi kriterlerini karşılamaktadır ve BIST katılım endeksine dahildir. Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Özetle, faiz alışverişi olan işlemlerde buna bir şekilde yardımcı olmak caiz değildir. Bu itibarla temsil ettiği servetin meşru olduğu hisse senetlerinin alınıp satılmasına dikkat edilmesi kaydıyla, borsada memur ya da işçi olarak çalışmakta bir sakınca olmaz.
Aylık düzenli olarak Altınoluk, Elif Elif, Genç Doku, Reyhan, Ribat dergilerinde düzenli yazılar yazmakta, değişik gazetelerde köşe yazılarına devam etmektedir. Dost FM, Hedef Radyo ve Rahmet FM'de sohbetleri yayınlanmaktadır.
BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ? Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
30 Nisan 2015 tarihinde ise Sabancı Holding hisseleri Erdemoğlu Holding tarafından satın alındı. Ağustos 2015'te tamamlanan zorunlu pay alım sürecinden sonra Erdemoğlu Holding A.Ş.'nin SASA Polyester Sanayi A.Ş.'de sahip olduğu hisse oranı %51'den %84,80'e ulaştı.
Gelelim listenin Türkiye ayağına. Türkiye'den 26 milyarderin yer aldığı listenin ilk sıralarını Erdemoğlu ailesi damga vurdu. 2022'de 1.8 milyar dolarlık serveti bulunan SASA'nın patronu İbrahim Erdemoğlu bu yıl 5.3 milyar dolarla dünyanın 497'nci, Türkiye'nin de birinci zengin ismi oldu.
İbrahim Erdemoğlu 1962 yılında Besni'de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Gaziantep'te bitirdi. Aktif iş hayatına 1983 yılında başladı. 1998 yılında, Merinos Halı'yı kurdu. Parça halı ve iplik üretiminin ardından 2005 yılında duvardan duvara halı markası olan Dinarsu'yu Akkök Grup'tan devraldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri