Müminin, “Allah"ın nuruyla bakması”, Yaratıcı"nın ona bahşettiği bir nurla bakması ya da Allah"ın rızasına uygun amelleri yapması şeklinde de yorumlanabilir. Bu nur, onun gördüklerine bakmasını sağlayan akıldır, basirettir. İnanan insan gözleriyle görür, aklıyla bakar, kalbiyle idrak eder.
Her şeyi yokluk karanlığından varlık aydınlığına çıkaran Allah'ın nurudur. Feyezan yoluyla eşyaya gelen varlık da O'nun zâtının nurudur. Bir nur olan güneşin her zerresi kendisinin delili olduğu gibi varlıkların her zerresi de Allah'ın varlığının delilidir.
Ferasetle bakmak ne demek? Ferasetle bakmak demek “düşünerek anlamak, bakmak, görmek ve fark etmektir.” Feraset, hadiseler ve eşyaya iman nuruyla bakmak, perde arkasındaki gerçekleri görüp hissedebilmek; isabetli ve güçlü bir öngörüye sahip olmaktır.
Feraset[9] lügatlerde ; Zihin uyanıklığı, bir şeyi çabukça anlayış kabiliyeti, bir insanın ahlak ve davranışını yüzünden anlamak halidir. Feraset nuru ise ilmi ile amel eden salih insanların kalbine gelen ilham nurudur.
Peygamber Efendimiz ( s.a.v.) “Müminin ferasetinden sakının; çünkü o Allah'ın nuru ile bakar.” (1) buyurmuştur. O halde “feraset” nedir? Feraset, “varlık veya olayların akıbetini ve perde arkasını görmek, bir görüşü doğru ve hızlı değerlendirmek, kararında isabet etmek” demektir.
İlgili 37 soru bulundu
Genellikle keskin bir zekâ ve üstün sezgi gücüne sahip olan kişilerin sıkı bir perhiz ve çile sonucu ruhî ve fikrî yönlerini güçlendirerek firâset sahibi olmaları mümkündür. Başka bir ifadeyle madde âleminden ve bedenî nazlardan soyutlanan insan herhangi bir kişi veya olay hakkında isabetli tahminler yapabilir.
Feraset kelimesi de basiret ile aynı anlamlara gelmektedir. Ancak basiret, tamamen sezgisel olarak ve kalp gözü denilen hisler aracılığı ile kazanılan yorumlama becerisidir. Ferasete ise kişinin maddesel olarak gördüğü somut kanıtları zekaya uygun bir biçimde açıklamasıdır.
Âyet-i kerime'sinde beyan buyurulduğu üzere, Allah-u Teâlâ'nın nur verdiği kimseler, O'nun nurunu taşıyan ve o nuru yayanlardır. Kişi imanı nisbetinde, tecellî ettiği kadar hakikatleri görebilir, hepsini değil. Allah-u Teâlâ'nın nur vermediği kimseye ise hitabımız yoktur.
Kritik ve analitik düşünme yeteneğini geliştiren insan doğumu, ölümü, hayat ve varlıkları tefekkür eder, Yaratıcıyı bulur, O'nun rızasına uygun yaşar, sevgisini kazanır ve Allah'a yakınlığı arttıkça feraset ve basiret yeteneği kazanır, hikmete ulaşır.
"Firâset" kelimesinden türetilmiştir ve "sezgi, anlama, öngörü" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla feraset, olayları veya insanları iyi anlama ve öngörme yeteneğini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Feraset, olayların veya insanların özündeki gerçekleri anlayabilme ve sezgiyle hareket edebilme yeteneğini ifade eder.
İdrak, zeka, ilim, tecrübe, kalp ile görme, doğru ve ölçülü bakış, uzağı görme, kavrayış, feraset. Başımızdaki göze basar, kalp gözüne de basîret denir. (Rağıb el-ısfahânî, el-Müfredat, 49).
Feraset ise kişinin maddeyi zekası ile manaya uyarlama yetisidir. İslam alimleri imanı basiret olarak yorumlar. Basireti açık olanlar dinin hükümlerine talip olurken basireti kapalı olanlar dinden uzaklaşır. Feraset ise tasavvufta akıl ve maneviyatın birleşimi olarak belirtilir.
Feraset, sözlük anlamı itibarıyla keşfetme, sezme ve ileri görüşlülük olarak betimlenir. Bir başka biçimi ile bir şeyi çabucak anlama yeteneği… Bir kimsenin ruhsal, zihinsel halini ve yeteneklerini yüzünden, duruşundan ve tavrından anlamak olarak da betimlenir.
Allah göklerin ve yerin nûrudur. Onun nûrunun misali, içinde kandil bulunan bir kandilliktir. Kandil bir cam içindedir, cam inciyi andıran bir yıldızdır; (bu kandil) doğuya da batıya da ait olmayan, yağı neredeyse ateş dokunmasa bile ışık veren mübarek bir zeytin ağacından yakılır.
Nûr / 35. Ayet
Bu kristal cam da inci gibi parlayan bir yıldıza benzer. Lamba doğuya da batıya da ait olmayan mübârek bir zeytin ağacının yağından tutuşturulur. O yağ, neredeyse kendisine ateş değmese bile kendiliğinden ışık verecek haldedir. Bu durum, nûr üstüne nûrdur!
Siyah, cevherin nurudur, “görülemeyen, ancak gösteren nur olarak İlâhî Zât'tır”; celâlin rengidir, oysa Allah'ın cemâli kendini başka renklerde gösterir.
Feraset, kişinin içgüdüsel olarak doğru ve isabetli kararlar verebilme yeteneğidir. Feraset; olayları, durumları veya insanları analiz ederken doğru sonuçlara ulaşabilmek için bilgi, deneyim ve sezgiyi kullanma sürecidir.
Firaset ya da feraset bir şeyi sezmek, anlamak, iç yüzünü keşfetmek gibi anlamlara gelir. İlm-i firaset insan, hayvan, dağ, tepe gibi varlıklara bakarak yeni bilgilere ulaşmayı amaçlayan bütün ilimlerdir. Fizyonomi, ilm-i kıyafet, el okuma, yüz okuma gibi bütün ilimler ilm-i firaset içerisinde yer almaktadır.
Halife ve sultanların yatak ve halılarını seren, çadırlarını kuran kişi; cami, medrese gibi vakıf eserlerinin temizlik işleriyle uğraşan görevli.
(Kâfirler) istiyorlar ki, Allah'ın nûrunu, (İslâm dinini) ağızları ile (kötü söz ve iftiraları ile) söndürsünler. Allah ise, nûrunu tamamlıyacaktır; isterse kâfirler hoşlanmasınlar. Ağızları (propagandaları) ile Allah'ın nurunu söndürmek istiyorlar. Hâlbuki kâfirler istemese dahi, Allah nurunu tamamlayacaktır.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Derin ve sonsuz bir aşkı anlatmak için beyaz kalp tercih edilebilir. Bir kişi size beyaz kalp emojisi göndermişse bu kişi için çok özel olduğunuzu bilmeniz gerekir. Sosyal medya paylaşımlarında veya iletişim uygulamalarında beyaz kalp kullanan kişiler genellikle saf ve cinsellikten uzak bir sevgiyi dile getirir.
Feraset kelime anlamı nedir? - Anlayış, seziş, sezgi.
Bu sebeple TDK sözlüğünde de eyer almaktadır. Mağrur sözcüğü TDK sözlüğünde " kibirli, kendini beğenmiş ve gururlu" anlamlarıyla açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri