Tevhid inancı, Allah'ın insanlık tarihi boyunca gönderdiği vahyin temel mesajı ve insanlığın aslî inanış biçimidir. “Senden önce gönderdiğimiz hiçbir peygamber yoktur ki 'Benden başka ilâh yoktur, yalnızca bana kulluk edin' diye vahyetmiş olmayalım.” (Enbiyâ, 21/25) âyeti bunun ifadesidir.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir. Araf suresi 180. ayetinde "En güzel isimler (esmaül hüsna) Allah'ındır" denir.
a) Zâtta tevhid. Allah'ın zâtı kendisi demektir. O'nun zâtında tevhid kendisini tek ve yegâne kabul etmek anlamına gelir.
Tevhid, Allah'ın (cc) her konuda her hususta mutlak birliği ve tekliğidir. “O'nun hiçbir dengi yoktur” (İhlas, 112/4), “…O, hiçbir şeye benzemez” (Şura, 42/11) ayetleriyle ifade edildiği gibi, Allah azze ve celle zatında sıfatlarında ve fiillerinde tek olandır.
Buna göre asıl tevhid, Allah‟ın ibadette bir olması, kulluğun yalnızca O‟na yöneltilmesi ve O‟na hiçbir şeyin ortak koşulmaması demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Tevhid, Allah'ın zâtını, aklın tasavvur edeceği ve zihnin canlandırabileceği her şeyden tenzih etmek (uzak tutmak) anlamına gelir2. Diğer bir ifadeyle tevhid, Allah'ın varlığına, birliğine, ondan başka ilah bulunmadığına inanmaktır.
İbadette Taabbüdîlik
İbadetin emir için yapılması, ibadeti yapmakta tek neden tanımak demektir: Allah'ın emretmiş olması… Başka hiçbir sebep aramamaktır. İhlâs da budur, takva da budur. Allah'ın rızasını kazanmanın yolu da bu yaklaşımdan geçer. Buna ibadette taabbüdîlik denir.
5- Vahdaniyet:
Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Şirk (Arapça: شرك) İslam'da, Allah'a ortak koşma anlamına gelen bir kavramdır. Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Dinimize göre Allah'ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. Sadece Allahu Teala'da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah'ın isimlerinden biri Vacibu'l Vücud, yani zorunlu varlıktır.
Subutisıfatları hayat, ilim, kudret, irade, sem', basar ve kelam olmak üzere yediye ayırırlar. Bunlara subuti sıfatlar dedikleri gibi zati sıfatlar da diyorlar.
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
Allah'ın evrendeki herşeyin bilgisine sahip olması, Kur'an'ın tabiriyle “ilim” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah'ın sıfatlarından biri olan “ilim”, Allah'ın herşeyi bilmesi demektir. Binaenaleyh Allah her şeyi bilendir, yarattığı varlığı en ince teferruatına kadar bilmesi gerekir.
Allah'ın yaratılmışlara benzemediğini ifade eden selbî sıfatlarından biri. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
Allah'a dua etmek için heykel ve put gibi aracıları kullanan kişilerin işlediği günaha şirk-i takrib adı verilir. Şirk Koşmak Nasıl Olur? Allah'tan başka bir varlığı daha yaratıcı kabul eden herkes şirk koşmuş olur. Bazı mutasavvıflar tarafından mal mülk biriktirme hırsı ve dünya sevgisi de şirk olarak yorumlanmıştır.
Tasavvufu diğer ilimlerden farklı kılan özellik, insana ebedî olan Yaratıcının zâtî bilgisine ulaşma imkânını sunarak kendi içinde sonuç ve amacı ihtiva eden bir ilim olmasıdır.
* Dua sözlükte yalvarma, yakarma, seslenme,dileme, istekte bulunma gibi anlamlaragelir. Dinî bir terim olarak dua,insanın bütün samimiyetiyle Allah'a (c.c.)yönelmesi, isteklerini Allah'a (c.c.) iletmesi,O'ndan yardım dilemesi ve O'na güvenip dayanmasıdır. Dua, sevinç ve üzüntüleriAllah (c.c.) ile paylaşmaktır.
Zati sıfatlar ve anlamları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik. Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
4- Vahdaniyet: Eşi, benzeri ve ortağı yoktur. 5- Kıyam bi-nefsihi: Mekana muhtaç değildir.
Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten sıfat. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
1. “Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın.” Bu, İslâm'ın ana ilkesi olan Allah'ın her yönden birliği inancının bir gereği olup müslüman olmanın da ilk şartıdır.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri