Haber-i infirâd da denilen haber-i vâhid Hz. Peygamber'den rivayet edilen hadisler, sahâbe ve tâbiînden nakledilen haberler için kullanılmakla birlikte hadiste ve diğer İslâmî ilimlerde zikredildiğinde daha ziyade Resûl-i Ekrem'den rivayet edilen hadisler akla gelir.
Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
2. Peygamberden Gelen Haber. --- Peygamberden Gelen Haber: Peygamberimiz kendisine gelen vahyi insanlara tebliğ etmiş ve sünnetiyle örnek olmuştur. Peygamberimizin sözleri yani söz, fiil ve davranışları da Müslümanlar için bilgi kaynağıdır.
Sadık haber, vahyi ve peygamberlerden gelen haberlerin tamamını kapsar.
Geniş anlamda vahiy Allah'ın, iradesini, yarattığı bütün varlıklara iletmesini ifade eder. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın peygamberlerin yanısıra diğer insanlara, meleklere, hayvanlara ve cansız varlıklara vahyetmesinden de söz edilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Doğru haber: “Vakıaya mutabık haberdir,”21 “bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,” “hakikatine dair bilgi bulunduğunda bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,”22 “haber verenin haber verdiği şekilde gerçekleşen haberdir,”23 gibi ifadelerle tanımlanmıştır.
Âlimlerin çoğunluğuna göre hadisler, mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki ana bölüme; âhâd haberler de garib, aziz, meşhur diye üç bölüme ayrılır. Hanefîlere göre ise, mütevâtir, meşhur ve âhâd olmak üzere üçe ayrılır.
Peygamber kelimesi aslen Farsça olup sözlükte “haber getiren” anlamındadır. Terim olarak peygamber, “Allah tarafından görevlendirilen, vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri insanlara tebliğ ederek onları hak dine çağıran yüksek vasıflı kimse” demektir.
Birşey veya konu hakkında aktarılan bilgi. Çoğulu "ahbâr" gelir. Kur'an-ı Kerîm'de, Tebük seferine çeşitli bahanelerle katılmayanlar hakkında inen şu ayette sözkonusu kelime çoğul olarak geçmektedir: "Münâfıklar (savaştan) döndüğünüz vakit sizden özür dilerler.
Allah'tan ve peygamberlere doğrudan gelen vahiy yada bilgilere sadık haberler denir.
Peygamber de “Gayb bilgisinin sadece Allah'ın nezdinde olduğunu ifade etmiştir” (Müsned I, 391, 452; Nesâî, “Sehv” 62). Aynı şekilde Hz. Âişe başta olmak üzere birçok sahâbînin bildirdiğine göre de Allah'ın bildirmemesi halinde Hz. Peygamber bile gaybı yani geleceği bilemez. (Müslim, “İman” 287; Tirmizî, “Tefsir” 7).
Şerrin Allah'tan olması, kulun fiilinin meydana gelmesi için Allah'ın yaratmasının devreye girmesi demektir. Yoksa Allah, kulların kötü fiilleri yapmalarından râzı/hoşnut olmaz ve şerri de emretmez.
Mütevâtir haber öyle bir haberdir ki, bu haber bir topluluğun haberi olup, bizzat haberin kendisi başka bir delile ihtiyaç kalmadan, onu işiten kişi için bir bilgi (ilim) kaynağıdır.
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis. Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Âlimler hadisleri râvi sayısına göre mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Mütevâtir, yalan üzerine ittifak etmesi mümkün olmayan çoğunluk tarafından rivâyet edilen hadis şeklinde tanımlanmıştır. Âhâd ise râvi sayısı mütevâtir seviyesine ulaşmayan hadistir.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Resul, İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allahü Teala tarafından gönderilen kişiler olarak belirtilir. Kelime anlamı bakımından ise " tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse " anlamını taşır. - Haberci olarak ifade edilmektedir.
Kulağı delik deyiminin anlamı her şeyi hemencecik anlayan,ilk haberi olan,her şeyden haberi olan demektir.
tabakalarda tek kişinin rivayet ettiği haber”10 anlamında kullanıldığı ifade edilmektedir. Ebû Hanife haber-i vâhidi, terimin sözlük anla- mına uygun olarak, tek kişinin rivayet ettiği hadîs (hadîsun vâhid) anlamında kullanır.
3)SÂLİM DUYULAR:
✓ Kişinin herhangi bir şekilde özelliklerini kaybetmediği sağlam olan duyulardır.
Sadık haberler, gerçeğe uygunluğu bakımından mütevatir haber ve peygamberlerden gelen haber olmak üzere ikiye ayrılır: Mütevatir Haber: Yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun naklettiği haber- lerdir.
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri