İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
d) Her İki Sözcüğü De Anlamsız Olan İkilemeler
eciş bücüş, ıvır zıvır, abur cubur, karman çorman, allak bullak, ıcığını cıcığını, abuk sabuk… Panik havası daha şimdiden piyasaları allak bullak etti.
İkileme, "çoluklu çocuklu, çoluk çocuk sahibi" anlamındadır.
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerinin verildiği Karahanlı Türkçesi metinlerinde söz dizimi unsuru olarak önemli ölçüde ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig'te: acıġ sücig “acı tatlı”, adaş koldaş “erdeş, arkadaş, eş-dost”, bilge bügü “bilgin, bilge, akıllı”, canlıġ tirig “diri canlı”, çav kün “ün, şan, ...
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İlgili 31 soru bulundu
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
c) Çer çöp, çerden çöpten, çift çubuk, kap kacak, kız kızan sağ salim, saz söz, soy sop, örneklerinde de görüldüğü gibi, ikilemeyi meydana getiren sözcüklerden birisi, manayı taşıyan asıl sözcük, diğeri ise sadece önses benzerliği için takılmış sözcüktür.
KÖŞE BUCAK KELİMESİNİN ANLAMI
İkilemeler cümlede anlamı pekiştirmek için kullanılır. Her taraf anlamına gelen köşe bucak ikilemesi bitişik yazılarak sıklıkla hata yapılmaktadır. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle köşebucak şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle senlibenli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı senli benli şeklinde olmalıdır.
- Baştan aşağı/Tepeden tırnağa – Von Kopf bis Fuβ “Baştan aşağı, tepeden tırnağa, tamamıyla” anlamlarında kullanılan ikilemeler Almancada aynı anlamda, ancak farklı uzuvlarla ifade edilmektedir.
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri… Eş Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » akıllı uslu, ses seda, güçlü kuvvetli, kılık kıyafet… Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük…
ŞİPŞAK KELİMESİNİN ANLAMI
İkilemelerde genellikle ayrı yada bitişik yazılmaları konusunda kararsız kalınır. Çabucak anlamına gelen bu ikileme genellikle şip şak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı şipşak şeklinde olmalıdır.
8. Hatiboğlu'nun (1981) Türk Dilinde İkilemeler kitabında ikilemeler arasında yer verdiği al gülüm ver gülüm, yaşı ne başı ne, evli evine köylü köyüne gibi sınırlı sa- yıda örnekte, ikilemeyi oluşturan birimlerin birer tümce olduğu görülmektedir.
Düşe kalka kelimesi ayrı yazılan bir ikileme olmaktadır. Düşe kalka kelimesinin doğru yazılışı ayrı şekilde yazılan hali olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır.
Tek heceli sözcüklerle kurulan ikilemeler arasında, söyleyişte vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler bileşik sözcük hâline geldikleri için bitişik yazılır: cızbız, altüst (olmak), cırcır, civciv, çerçöp, dırdır, gelgit, fırfır, hoşbeş, yüzgöz (olmak), gırgır…
Öncelik ve aidiyet duygusu ile belli kişi yada olaylara dikkatini vermek anlamında kullanılır. Bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ilgialaka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilgi alaka şeklinde olmalıdır.
Serçekuş kitabında geçen pekiştirmelerin 14'ü “-m, -p, -r, -s” ünsüzleri yoluyla ve 1'i de 'mi' soru eki ile oluşturulmuştur. Kitapta en çok tekrar eden pekiştirmeler 'bembeyaz' ve 'dümdüz' sözcükleri 'm' ünsüzü ile 'upuzun' ise 'p' ünsüzü ile oluşturulan pekiştirmeler grubundadır.
Kuralsız olarak gerçekleşen pekiştirmeler vardır: Darmadağın, Karmakarışık.
En az 3 -4 rengi bünyesinde barındıran tüm nesne ve mekanlar rengarenk olarak nitelendirilir. Bu kelime pekiştirme eklerinden biri olan ''a'' ekiyle oluşturulmuştur. Rengarenk sözcüğü hem renkli hem de çeşitli manasına gelir.
Bu gruba giren 2 ikileme tespit edilmiştir: Akla karayı seçmek; Yayan yapıl- dak.
İkilemeler ayrı yazılan dil birimleridir. Ancak yazım olarak bitişik durumda olan örnekler de vardır: analıkızlı. beylerbeyi. birdenbire. birebir. dedikodu. enikonu. geçgeç.
EVİRMEK ÇEVİRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Çevire çevire her yanını gözden geçirmek anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle evirmekçevirmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı evirmek çevirmek şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri