Almanya'da emeklilik yaşı güncel olarak 65 yaş olarak uygulanmakta. Ayrıca ünümüzdeki yıllarda kademeli olarak emeklilik yaş sınırı arttırılacak ve 67 yaş sınırına ulaşacak.
Ülkedeki emeklilik hukukuna göre 67 yaşında emekli olunuyor. Fakat ağır engellilik durumunda 63 yaşında kesintisiz, 60 yaşında ise yüzde 10,8'lik bir kesintiyle de emekli olmak mümkün.
Uzun süre sigortalı olanlar için yaşlılık aylığı
Yaş sınırı doğum yılına bağlıdır. Kesintisiz bir yaşlılık aylığı için yaş sınırı 65 yaştan 67 yaşa yükseltilmiştir. Bu, 31. Aralık 1948 tarihinden sonra doğan sigortalıları kapsar. 1964 doğum yılı itibarıyla doğanlar için yaş sınırı 67 yaşıdır.
Avrupa'da Emeklilik Yaşı: Yasa göre İzlanda ve Norveç Birinci Sırada. Yasaya göre emeklilik yaşında da birinci sırada 67 yaş ile İzlanda ve Norveç yer alıyor.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
İlgili 43 soru bulundu
yetim aylığı bağlanmaktadır. Yetim çocuklar, oran olarak, hem anne hem baba ölmüş ise tam emeklilik aylığının beşte birini, anne veya babadan biri ölmüş ise onda birini almaya hak kazanırlar.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
Kamu çalışanları için 01/01/2017 tarihinden itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak (her 6 aylık dönem için) erkekler için 65 kadınlar için 63 yaşına yükseltilmiştir.
Emeklilik yaşı en yüksek ülke ise Yunanistan. Yunanistan'da erkekler de kadınlar da 67 yaşında emekli oluyor. Türkiye'de ise emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58. Cezayir, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya, Moğolistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Vietnam emeklilik yaşı nispeten daha düşük ülkeler.
Amerika'da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.
Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz, çocuk yetiştirme süreleri boyunca adlarına yatırılmış olan en az 60 ay primler neticesinde hiç çalışmamış olsalar bile 65 yaşlarına geldiklerinde borçlanma yapmadan brüt olarak 143 avro aylık bağlanacaktır.
Yaş şartı halen kadınlar için 63, erkekler için 65 yaştır. Kadın-erkek için 2020 yılına kadar 66 yaşa, 2026-2028 yılları arasında da 67 yaşa yükseltilmesi planlanıyor. Aylık tespitinde yıl bazında asgari primin yatmış olması halinde söz konusu yıl için prim yatmış sayılıyor.
Bu sonuçla ülkede emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa önünde engel kalmadı.
Bunun için 15 yıllık bir bekleme süresini tamamlamaları ve 40 yaşı sonrası en az 10 yıl bir işte sigortalı olarak çalışmaları şartı aranmaktadır. Yaşlılık maaşı almak isteyen kadınlar ise 65 yaşını beklemek istemezler ise 0,3 oranında bir kesinti ile yaşlılık maaşı alabilirler.
Maaş Bağlama Oranı Artırıldı
Batı Almanya'da 36,02 Euro, Doğu Almanya'da da 35,52 Euro olan emeklilik maaşı bağlama oranı 37,60 Euro'ya çıkarılarak eşitlendi. Eşitlemeyle, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren emeklilik maşı bağlama oranı hem Doğu Almanya'da hem de Batı Almanya'da aynı olacak.
Küçük dul emekli maaşı ölen kişinin emekli maaşının %25'i, büyük dul emekli maaşı ise %55'i (belirli durumlarda %60'ı) tutarındadır.
Japonya emeklilik yaşı: Emeklilik yaşının 65 olduğu Japonya'da şirketlere bu oranı kurumsal olarak 70 yaşına kadar uzatma noktasında imkân tanınıyor.
44 farklı ülkenin incelendiği 2022 Natixis Küresel Emeklilik Endeksi verilerine göre en emekli dostu ülke Norveç olurken onu İsviçre, İzlanda ve İrlanda takip etti.
Sigortalığın başlangıcı için asgari yaş 18'dir. Tam emekli maaşı için 65 yaşında başvurulur. Ancak 60 yaşında da kesintili olarak alınabilir, veya artışlı bir şekilde 70 yaşında alınmaya başlanabilir. Yaşlılık Güvencesi aylığının bağlanabilmesi için 65 yaşının doldurulması gerekmektedir.
Çin'de halen beyaz ve mavi yakalı erkekler için emeklilik yaşı 60. Beyaz yakalı kadınlar için 55, fabrikalarda çalışan kadınlar için ise 50 yaş sınırı uygulanıyor.
Serbest meslek sahibi kişiler 17. yaşlarının sona ermesini takip eden ilk 01 Ocak tarihinden başlamak suretiyle prim ödeme zorunluluğundadır. Erkekler için yasal emeklilik yaş sınırı 65, kadınlar için ise 64' tür.
İsveç'te belirli bir emeklilik yaşı yoktur, bu nedenle emekli maaşı size otomatik olarak ödenmez. Emekli maaşı almaya başlamak istediğinizde kendiniz başvuru yapmalısınız. İsveç'te yaşıyorsanız ve bir İsveç e-kimliğiniz varsa emeklilik başvurunuzu web sitemizde veya web sitemizde bulunan bir form yardımıyla yaparsınız.
Daha önce olduğu gibi, evli veya birlikte yaşayan emeklilerin emekli maaşı asgari ücretin %50'si, bekar ve evli olmayan emeklilerin maaşı ise %70'tir. Bununla birlikte, asgari ücretteki değişiklik nedeniyle, ortakları olan emekliler ayda 968,86 avro ve bekarlar - 1425,8 avro alacak.
Ancak yüksek kazanç üzerinden prim ödemeye devam edilmesi emekli aylığının düşmesine neden olmaz, bilakis artırır.
Çin'de yaşlılık aylığı aylık yaklaşık 240 dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri