Almanya'da
Almanya'nın yeni kalifiye iş gücü göçü yasası, 18 Kasım Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girdi.
Almanya Nitelikli Yeni Göç Yasası Cumhurbaşkanı İmzaladı ve Resmi Gazetede Yayımlandı - YouTube.
Almanya'ya aşırı sıcak geliyor: Göç yasası kesin olarak onaylandı - 7 Temmuz 2023 Oktan Erdikmen - YouTube.
Almanya'da hükümet yeni göçmen reformunu onayladı, AB dışından göç kolaylaşacak. Almanya'da Bakanlar Kurulu, ülkede nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı.
İlgili 45 soru bulundu
Almanya'da Federal Meclis, sığınmacılar ve göçmenlerin ülkede iş bulmasını kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasına ilişkin tasarıyı kabul etti. Tasarı, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinden milletvekillerinin oylarıyla Meclis'ten geçti.
Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, Almanya´ya giriş yapılmadan önce yabancının sahip olduğu eğitiminin denklik işlemleri kapsamında eşdeğer olup olmadığının tespitini zorunlu kılmakta. Yasa, herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişilere Almanya iş piyasasına erişim için yeni imkânlar sağlamıyor.
Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek.
Almanya'da oturma izni için yabancılar dairesine başvurulmaktadır. Yurtdışında ise oturma izni için Alman konsolosluklarına başvurulmalıdır. Daha fazla bilgi için Federal Göç ve Mülteciler Dairesine (BAMF) danışabilirsiniz.
“Denklik kalkmadı”
Ancak şöyle bir değişiklik söz konusu: Mart 2024 itibarıyla en az 2 yıl mesleki eğitim almış, Almanca dil seviyesi A2 olan kişiler 'denklik ortaklığı' altında, denklik almadan da bir şirketle anlaşarak Almanya'ya gidebilecek.
Almanya / T.C. Dışişleri Bakanlığı Ülkemizden Almanya'ya seyahatlere ilişkin vize uygulamalarında Covid-19 bağlamında bir kısıtlama bulunmamaktadır.
30 Ekim 1961 tarihinde Federal Almanya Cumhuriyeti'nin başkenti Bonn'da imzalanan Almanya – Türkiye İşgücü Antlaşması ile gerçekleşecek olan işçi göçünün hukuki temeli atılmıştır. 1961'den itibaren İstanbul Tophane'de bulunan Alman İrtibat Bürosu aracılığıyla işçi seçimi işlemleri başlamıştır.
Almanya Federal Meclisi, Avrupa Birliği dışından göçmenlerin gelmesini kolaylaştırıcı tedbirleri içeren “Nitelikli Göçmenlik Yasası”nı onayladı. Türkler tercih sebebi çünkü Almanya'da akrabaları veya bağlantısı olanlar Almanya'ya kabul hakkını daha çabuk elde edebilecek.
Reform kapsamında Almanya'ya gelenlere, "Fırsat Kartı" (Chancenkarte) adı verilen yeni bir vizesi verilmesi planlanıyor. Almanya'da AB dışından kalifiye işçi alımını kolaylaştıran yeni yasanın 1 Mart 2024'de yürürlüğe gireceği öğrenildi.
Alman süresiz oturum izninize ek olarak, bu oturum iznini almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Süresiz oturum izniyle, 90 güne kadar başka bir AB ülkesinde kalabilirsiniz, ancak orada yaşamanıza veya çalışmanıza izin verilmez.
Almanya'nın yeni göç yasası Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024'te olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girecek. Bu senenin kasım ayında düzenlemenin temellerinin atılması ön görülürken; Almanya'ya 2 milyon işçi göçüne ilişkin başvuruların Mart 2024'te alınmaya başlaması bekleniyor.
Almanya'da 5 yıllık oturum izninin bulunması, yerleşim izni başvurusunu yapacak kişinin kendisi ve ailesinin geçimini sağlayabilecek maddi yeterlilikte olması, Almanca yeterlilik sertifikası bulunması, herhangi bir sabıka kaydının olmaması gibi hususlar, süresiz oturum iznine başvurulmasının ön koşullarıdır.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
İki şekilde yapılabiliyor: İşveren üzerinden: Almanya'da bir işveren tarafından işe kabul edilen kişiler, işverenin aracılığıyla başvuru yapabilirler. İŞKUR üzerinden: İŞKUR'un Almanya'ya işçi alımı için açtığı ilanlara başvuru yaparak, Almanya'da çalışmak için başvuru yapılabilir.
Diplomaların Denkliği Her Zaman Gerekli Midir? Almanya'da regüle edilmiş bir mesleği icra etmek istiyorsanız bu zorunludur ve geldiğiniz ülkeye bakılmaksızın geçerlidir. Bu, sağlık sektörü ve hukuki danışmanlık dalındaki birçok mesleği kapsamaktadır, ancak öğretmenler ve mühendisler için de denklik gereklidir.
Madde 16, hiç kimsenin Alman vatandaşlığından mahrum edilemeyeceğini savunmaktadır. Sadece bir istisna vardır: Karşılık gelen bir yasa buna izin verdiğinde ve kişinin başka bir uyruğu olduğunda. Amaç kimsenin vatansız olmamasını sağlamaktır.
Almanya ile Türkiye arasındaki göçün yakın zamanlı tarihi, 30 Ekim 1961'de imzalanan İşgücü Anlaşmasıyla başladı. Bu tarih, bugün her iki toplumu da şekillendirmeye devam ediyor.
Sık sık işçi göçü alan Almanya'da, yukarıda yazılı sektörlerde nitelikli işgücü arandığı bilinirken 18 - 45 yaş arası kişilerin başvuru yapabileceği ifade edildi ve Almanya'da çalışmak isteyen vatandaşlar ise ülke genelinde faaliyet gösteren firmaların online internet sitesi üzerinden açık iş ilanları sorgulanabilir ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri