Rüzgâr türbinlerinin payı yüzde 17'den yüzde 21'e, güneş panelleri yüzde 10'dan yüzde 12'ye çıkarken, ülkedeki elektrik tüketimi 2 milyar kWh azalarak 281 milyar kWh oldu.
Güneş enerjisinin Türkiye'nin elektrik kurulu gücündeki payı da yüzde 9,41'e ulaştı. Ağırlıklı olarak lisanssız santrallerin oluşturduğu güneş enerjisi kurulu gücü “dağıtık” yapısıyla öne çıkarken, Türkiye'nin 78 ilinde farklı ölçekte güneş enerjisi santrali bulunuyor.
Güneş enerjisi yüzde 11,4'ü oluştururken, biyokütle ise yüzde 8,2 oldu. Hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları ise kalan yüzde 2,8'i oluşturdu. Genel olarak, 2022'de yenilenebilir enerjilerden üretim 233,9 TWh olup, bir önceki yılki 215,5 TWh rakamının yaklaşık yüzde 8,5 üzerine çıktı.
Ülke enerji kaynaklarının çoğunu ithal etmektedir; çünkü ülke büyük bir kömür rezervine sahip değildir. 2006'ya göre ülkenin başlıca enerji üretim kaynakları şunlardır: petrol (%35.7), kömür (%23.9), doğal gaz (%22.8), nükleer (%12.6), su ve rüzgâr enerjisi (%1.3) ve diğerleri (%3.7).
Yazımızdan çıkan sonuçları özetlersek: Almanya'da 2017 yılında fosil, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen toplam 654 Milyar kWh'lık elektriğin, 105 Milyar kWh'lık bölümü (% 16,1) rüzgar, 40 Milyar kWh'lık bölümü (% 6,1) ise güneş kaynaklıdır (*).
İlgili 35 soru bulundu
Çalışma, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en pahalı elektrik fiyatlarının, halkın bir kısmının elektriğe dahi ulaşamadığı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde olduğunu gösterdi. Listenin başını Ruanda çekerken, arkasından Nikaragua ve Burkina Faso geldi.
Geçim kaynakları
Dünyanın en büyük dört ekonomisinden biri olan Almanya, Japonya'dan sonra en fazla ihracat yapan ülke olma özelliğine de sahiptir. Dış ticaret, endüstriyel üretim, otomotiv, gıda, tarım, hayvancılık ve turizm, ülkenin başlıca gelir kaynakları arasında gösterilebilir.
Alman ekonomisindeki ana güç unsuru, yüksek dış satım girdisidir. Almanya, 2016 yılında dış satım mal ve hizmetlerde 1,21 trilyon euro (1,27 trilyon dolar) ile dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı konumundadır. Ülke, Euro para birimini kullanarak para politikalarında Frankfurt'ta bulunan Avrupa Merkez Bankası'na bağlıdır.
Almanya, son üç nükleer santralini kapatarak 60 yıllık nükleer enerji macerasını sona erdiriyor. Ukrayna'daki savaş nedeniyle ertelenen nükleer enerjiden çıkma kararı, cumartesi gecesi son santrallerin de fişinin çekilmesiyle uygulamaya konulacak.
Dünyada şebeke bağlantılı başka bir ifadeyle on-grid sistemlerin ülkelere dağılımına bakıldığında, Çin 78 GW'yi aşan kurulu gücü ile lider konumdadır. Çin Halk Cumhuriyeti'ni sırasıyla Japonya, Almanya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık (İngiltere ile Krallığa bağlı diğer ülkeler) ve Hindistan takip etmektedir.
Türkiye, panel üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Fakat etkin şekilde kullanıma baktığımızda ancak 16. sıraya yerleşebildiğini görüyoruz.
Birleşik Arap Emirliği'nde kurulan, dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini faaliyete başladı. Santralin ismi Noor Abu Dhabi. Üretilen güç yaklaşık 90.000 haneye enerji sağlayacak.
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, 2020 yılında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42,3'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre ise 2020'de AB'nin bu alandaki ortalaması yüzde 37,5.
1 MW 'LIK ( 1000 KW ) Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için yaklaşık 1.130.000 € ( 3.360.000 TL ) maliyetiniz olmaktadır.
Konya, 1167,50 megavatla güneş enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip il. Bunu, 415,8 megavatı bulan kapasitesiyle Ankara, 383,5 megavatla Şanlıurfa, 346,5 megavatla Kayseri ve 306,9 megavatla İzmir takip ediyor.
4 sektör Alman sanayisini domine ediyor: Otomobil, makine imalatı, kimya ve elektrik sanayi. 3 numaradaki Almanya, ihracatçı ülkelerde Çin ve ABD'den sonra geliyor.
Her yıl dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapan ABD merkezli Global Firepower şirketi 2023'ün listesini açıkladı. Bir önceki senenin ilk üç ülkesi değişmezken, Türkiye iki sıra yükselerek 11. sıraya yerleşti. Almanya ise 2022'de 16. sıradayken 25. sıraya geriledi.
Almanlar üç sayısını; Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakla gösterir.
Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim. Güncel verilere göre Almanya'da 81 milyon kişi yaşamaktadır. Bu nüfusla Almanya AB'nin en kalabalık ülkesi unvanını elinde bulundurmaktadır.
Almanya'nın 5'te biri oranında ve 754 milyar $. açıkladığı meblağın 50 katı değil, yaklaşık 69 katı.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un imzaladığı kararname ile ülkede on yıllardır vatandaşlara bedava sağlanan gaz, su, elektrik ve tuz tedarikine son veriliyor. Berdimuhamedov'un kararı ile halka bedava verilen gaz, elektrik, su ve tuz gibi kalemler 1 Ocak tarihi itibariyle ücretlendirilecek.
Türkiye ise konutlardaki elektrik maliyetleri açısından Polonya ve İspanya'nın ardından Avrupa'da en pahalı ülke konumunda. Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında Euro bazında elektriği en pahalı tüketen ülkeler 100 kilowattsaat başına 31,9 euro ile Almanya, 29 euro ile Danimarka, 27 euro ile Belçika oldu.
Türkiye 3 ülkeye elektrik ihraç ediyor
Öte yandan, Türkiye halihazırda Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan'a elektrik ihracatı gerçekleştiriyor. Energo-Pro Güney Elektrik Toptan Satı İthalat İhracat ve Ticaret AŞ, Gürcistan'a Borçka- Akhaltsıkhe enerji iletim hattı üzerinden elektrik ihraç ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri