AB Mavi Kartı, ABD Yeşil Kartına benzer. Almanya'da kalifiye uzman olarak çalışmak isteyen kişilere özel bir oturum iznidir. Bu durum sizin için geçerliyse ve henüz Almanya'da veya başka bir AB ülkesinde yaşamıyorsanız, AB Mavi Kartı için başvuruda bulunabilirsiniz.
Almanya Mavi KartKimler Mavi Kart Alabilir
AB Mavi Kart için dil şartı yoktur. Ancak 33 aylık olan normal süreci 21 aya indirmek için B1 seviyesinde dil yeterliliği aranmaktadır. Bu şatları taşıyan bireyler AB Mavi Kart sahibi olabilirler.
Peki hangi meslek grupları mavi kart alabilmektedir? Bu meslek grupları ise şunlar: Bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar (dişçiler hariç) ve bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki akademik personelleri.
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Blue Card alabilmek için şartlar; Lisans mezunu olmak ve diplomanızın denkliğinin olması Alanında profesyonel olmak , En az 3-5 yıllık iş deneyimi, Kalifiye olmak, Almanya'da bir firmadan iş teklifi almanız ya da kontrat imzalamış olmanız, Almanya'da ki işinizden yıllık en az 50.000 Euro brüt maaş almak.
İlgili 29 soru bulundu
Gelmeden önce konsolosluğa başvuru yapmanız gerekiyor ve geçici Ulusal Vize almalısınız. Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya'ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire'sine giderek Mavi Kartı'nızı almanız gerekiyor.
Mavi Kart, doğumla Türk vatandaşı olup idareden çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve üçüncü dereceye kadar altsoylarına verilen Değerli Kâğıtlar Kanunu kapsamında yer alan bir belgedir.
Almanya Mavi Kart için yapacağınız başvuruda mesleğinize göre dil belgesi de sunmanız gerekmektedir. Burada önemli olan sizin işvereninizin istediği seviyede dil yeterliliğine sahip olmanızdır. Genel olarak Almanca veya İngilizce dillerinden birinde istenilen seviyede dil bilgisi yeterli olmaktadır.
Mavi karta sahip olmanın en büyük avantajı T.C. Vatandaşlarının sahip olduğu neredeyse tüm haklara sahip olmaktır. Bu kişiler kamu görevleri dışında hiçbir izne gerek olmadan çalışabilir, istedikleri yerde ikamet edebilirler. İkametin Türkiye'ye taşınması halinde sağlık yardımlarından yararlanabilirler.
Mavi Kart Uygulaması
Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur. Söz konusu hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.
Almanya iş davetiyesi ile vize başvurusu yapacak olan Türk vatandaşları kalacakları süreye göre vize türünde bulunmaları gerekmektedir. Almanya'dan gelen iş davetiyeleri 90 gün ve altı ise kısa süreli çalışma vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Almanya'ya alınacak personel kriterleri ile ilgili neler söylersiniz? Almanca bilgisi dışında personelin Türkiye'deki deneyimleri ve yaşı önemli olmaktadır. Temel prensip olarak 24 – 45 yaş aralığı belirlenmiştir.
ALMANYA'DA KALMA ŞARTLARI
Teklif edilen yaş sınırı 45. Ama bunun üzerinde de ihtiyaç varsa, alınabilecek. Almanya'da 12 ay Mavi Kart'la çalışan kişi, daha sonra oturma izni alabilecek.
Mavi Kart hamili kişiler ikamet izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Mavi Kart AB/AEA ülke vatandaşı olmayan nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni programıdır. Avrupa Birliği Mavi kart kapsayıcı sosyal ve ekonomik imkânlarla beraber Avrupa'da süresiz ikamet imkânı sağlar.
Fakat burada da yasayla yeni bir düzenleme getirilmiş olup, artık Mavi Kart sahipleri kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Mavi Karta sahip olan kişiler, Türkiye' de çalışmaları için çalışma iznine gerek duymaksızın istedikleri işte çalışabilirler.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç .
Almanya çalışma vizesinin alınması için başvuruların Alman Konsolosluğuna veya Büyükelçiliği'ne yapılması gerekmektedir. Almanya'da çalışma izninin alınması yapılacak vize başvurusunda, Almanya'dan alınan iş teklifinin veya çalışacağınız işyerinin de imzalamış olduğu bir iş sözleşmesinin varlığı gerekmektedir.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
Evet. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yurt içinde de herhangi bir başvuru merke-zinden pasaport başvurusu yapabilirler.
Kapsamında çıkma izni ile vatandaşlıktan çıkanlar (MAVİ KARTLILAR) ikamet şartı aranmaksızın, 5510 sayılı Kanun'un 60/d kapsamında talepleri halinde Genel Sağlık Sigortalısı olurlar. MÜRACAATLARI: Kendilerine en yakın sosyal güvenlik merkezine MAVİ KART belgesi ile müracaat ederler. Ülkemizde ikameti olup olmalıdır.
Buna göre, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür. Daha açık bir ifadeyle, mavi kartlı olan kişiler, kanuni kısıtlama ya da ülkelerarası karşılıklılık şart aranmaksızın Türkiye'de taşınmaz mal edinebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri