İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır. Kalın tüyler ise hormon bağımlı olup kadında ve erkekte dağılımı farklılık gösterir.
Yaş ilerledikçe, özellikle 40'lı yaşlarda kulak, kaş, göğüs ve sırt kıllarında birçok erkekte artış görülür. Bu bir hastalık olmadığından, hatta normal sağlıklı yapıyı yansıttığından tedavisi de yapılmaz.
Dostlar, internette biri şöyle yazmış, "Modern tıbba göre erkeklerde kıllanma süreci 10-15 yaşları arası (Bu süre değişken olmakla birlikte genel itibarıyla ergenliğe girişi sürecidir.) başlar, 18-20 yaşlarına dek devam eder. Çok nadir durumlarda 18 yaşına kadar kıllanma olmadığı söylenmektedir.
Ergenliğin başlama yaşı ve ilerleme hızı çocuğa göre değişir. Ergenlik, kızlarda ortalama 10-11 yaşlarında, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Fiziksel değişikliklerin ve büyümenin tamamlanması 4-6 yıl sürer ve genellikle kızlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşlarda boy uzaması durur.
Yüz ve vücutları daha erkeksi bir görünüm alır. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl sonra da erkek organları büyür. Büyüme 14-16 yaşına gelene kadar devam eder. Erkeklerdeki pelvik bölgesinde kıllar ortaya çıkar, 12-14 yaşında yüz kılları çıkar, koltuk altı kılları da bundan bir ya da 2 yıl sonra ortaya çıkar.
İlgili 18 soru bulundu
Ergenlik döneminde cinsel uyarılabilirliğin, cinsellikle ilgili konulara ilginin artması ve hatta cinsel ilişki isteğinin oluşması doğaldır. Ancak ergen, fiziksel açıdan olgunlaştığı için cinsel ilişki için hazır hale gelmez, aynı zamanda bilişsel ve duygusal açıdan da olgunlaşması gerekir.
Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Normal kıl büyümesi
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır.
Yalnızca kadınların %1.8'inde bu uzunluk 3.8 cm'den fazladır. 9) İnsan saçı 7 yıla kadar yaşayabiliyorken, genital bölgedeki kılların ömrü yaklaşık 3 haftadır. Yani, belirli bir süreden sonra genital bölgedeki kılların uzaması durur.
Telajen Evre
Artık kılın uzaması durmuştur, kıl kökten ayrılmıştır. Bu evre dinlenme fazı olarak adlandırılır. Ortalama 2-3 ay sürer. Kılın kendiliğinden dökülmesi bu evrede gerçekleşir.
Yaş ilerledikçe saçlarınız beyazlaşmaya ve dökülmeye başlamasına rağmen, beklenmeyen yerlerde istemediğiniz tüyler ortaya çıkabilir. Bu, erkeklerin burun ve kulaklarında uzayan kıllar anlamına gelebilir. Kadınlarda ise çenelerinde küçük tüyler görebilirler. Bütün bunlar hormonlarımızdaki değişikliklerden kaynaklanır.
Vücut bazı ilaçlara veya kimyasallara maruz bırakıldığında saç ve vücut kılı dökülmesi görülebilir. Kemoterapi ilaçları, radyasyon (ışın tedavisi), cıva, borik asit ve talyum, kılın büyüme seviyesi olan anagen seviyesine müdahale edebilir. Sonuç olarak kafadaki ve vücuttaki kıllar dökülebilir.
Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir. Bu dönemde vücut tüylenmesi artar ve kız çocukları daha fazla farkındalık kazanır. Elbette her çocuğun olgunlaşma süreci farklıdır.
Yani vücut kılları kas gelişimini engellemez diyebiliriz. Vücut kıllarının alınması profesyonel sporcularda sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur fakat tamamen estetiksel görünüm ve bazı sporlardaki sürtünmenin performans düşürücü etkisi sebeplerinden ötürü kıllar alınır.
Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
Genellikle aşırı tüylenme kandaki androjenlerin (erkeklik hormonları) artmasına bağlıdır. Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur.
Kıllar genel olarak memelileri yaşadıkları ortamdaki güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden korur. Eğer kılların boyları artıyor ve güçleniyorsa bu sefer koruma soğuğa karşıdır. İnsan büyüklüğündeki bir maymunda yaklaşık 100 bin kıl kökü bulunduğu bilinir.
· Bazı uzmanların değerlendirmelerine göre, bikini bölgesinin dudaklarını çekiştirmeye bağlı olarak sarkmalar yaşanabilir. Ağda sarkma yapar mı diye düşünüyorsanız, bikini ağda yaptıranlar ile iletişime geçebilirsiniz. · Sıcak ağda ile bikini bölgesi yanabilir.
Vulva kılları, ergenlik döneminde hem kalınlaşıyor hem de daha yoğun bir şekilde çıkmaya başlıyor. Bu kılların oradaki görevi, genital bölgeyi olası mikrop veya tozlardan korumak, vulvanın dış yapısındaki olası sürtünmeleri en aza indirmek ve bölgenin daha nemli kalmasını sağlamak.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Saçlar dâhil vücudumuzdaki bütün kıllar aslında sürekli uzamaz. Büyümenin devam ettiği ve durduğu farklı evrelerden oluşan bir döngü söz konusudur. Ancak kılın türüne göre bu döngüdeki evrelerin süreleri değişir. Saçlarda büyüme evresinin süresi 2-6 yıl arasında değişir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş ve üstü kişilerle yapılan ankete göre, erkeklerin yüzde 55'inin, kadınların ise yüzde 35'inin cinsel isteklerinin yaşlanmaya rağmen devam ettiği görüldü. Bu da yaşlılıkla beraber cinsel aktivite sayısı azalsa bile haz verebilen bir cinsellik yaşamak mümkün olduğunu ortaya koydu.
Erkekte cinsellik
Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir. Ancak yaş ilerledikçe (burada bahsettiğim yaş, 70 ve üstüdür) doğal olarak ortaya çıkan değişiklikler ereksiyonun etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri