Şöyle ki, Almanya'da yaştan dolayı emeklilik için, 65 yaşın (2012'den itibaren 2029 yılına kadar kademeli olarak 67'ye yükseltiliyor) doldurulması ve 5 yıllık sigortalılık priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
Kesinti yapılmaması için 45 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir. 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak. Bu emeklilik aylığından her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60'ıncı yaş doldurulduktan sonra da faydalanılabilinmektedir.
Almanya'da 45 yıl çalışmış ve emeklilik aidatını ödemiş bir kişinin aylık ortalama maaşı 1543 euro. İstatistiklere göre erkeklerin emekli maaşı kadın emeklilerin aylığından 314 euro daha fazla.
Avrupa'daki bazı ülkelerde emeklilik hakkı elde etme yaşı şu şekilde düzenleniyor: Almanya'da emeklilik yaşı: Almanya'da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor.
Almanya'da prim günü şartı ise 5 yıl. 5 yılı tamamlayanlar direkt yaşı bekliyor. Maaş esaslı emeklilik hakkı çalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılıyor. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlü. Girişimciler sigorta primlerini kendileri ödüyor.
İlgili 40 soru bulundu
Hali hazırda Almanya'daki sağlık sigortası prim oranı % 15,5 olup, bunun yarısından 0,45 puan fazlası sigortalılar tarafından karşılanmaktadır. Buna göre, emeklilerin yurtdışı emekli aylığından hastalık sigortası için kesilecek sağlık sigortası prim oranı % 8,20 olacaktır.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
Bu, 31. Aralık 1948 tarihinden sonra doğan sigortalıları kapsar. 1964 doğum yılı itibarıyla doğanlar için yaş sınırı 67 yaşıdır. Uzun süre sigortalı olanlar için yaşlılık aylığı daha önce de en erken 63 yaşında ödenir, ancak aylık miktarında yüzde 14,4'e kadar kesinti yapılır.
Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz, çocuk yetiştirme süreleri boyunca adlarına yatırılmış olan en az 60 ay primler neticesinde hiç çalışmamış olsalar bile 65 yaşlarına geldiklerinde borçlanma yapmadan brüt olarak 143 avro aylık bağlanacaktır.
Avrupa'da vatandaşlar genel manada yasaya göre belirlenen emeklilik yaşından çok daha erken emekli oluyor. Bu anlamda birinci sırada olan İzlanda'da ortalama olarak erkekler 66 yaşında, kadınlar ise 63,5 yaşında emekliliğe ayrılıyor.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Bekar yetişkinler ayda 502 avro, evli çiftler kişi başı 451 avro ve çocuklar yaşlarına bağlı olarak 318 ila 420 avro alabilirler (2023 itibariyle). Bürgergeld alanlar için Jobcenter kira ve ısınma masraflarını da karşılamaktadır. Ancak ısınma masrafları sadece belirli bir seviyeye kadar karşılanmaktadır.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle, Türkiye'den de emekli olmak isteyen gurbetçiler Bağ-Kur üzerinden emekli olabiliyorlar. Başvurduğunuz tarihten geriye doğru Almanya'da çalıştığınız dönemleri borçlanabiliyorsunuz. Bağ-Kur statüsünden emekli olabilmeniz için 5400 iş günü borçlanmanız ve 62 yaşı doldurmanız gerekiyor.
Alman Zorunlu Emeklilik Sigortası'ndan işçi payı sigorta primlerini (Beitragserstattung) alanlara üyesi oldukları ”İşletme Emekli Sandığı” da kabul ederse, 65. yaşın tamamlanmasından önce de aylık yerine bir defaya mahsus bir tazminat (Abfindung) ödenebilmektedir.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yaparak EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam edilmesi halinde SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı alınmasına izin verilmemektedir.
Almanya'da emeklilerin, “Zorluk Fonu” kapsamında, belirli koşullar altında 5 bin Euro'ya kadar ek yardım alabileceği aktarıldı. Söz konusu yardımdan faydalanabilmek için, emeklilerin başvuru yapmakla birlikte, belirli şartları da yerine getirmesi gerektiği kaydedildi.
6. Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Almanya'da maaşlar ortalama olarak 3.500 – 4.000 Euro civarındadır. Almanya'daki en az maaş asgari ücret sınırındadır.
Küçük dul emekli maaşı ölen kişinin emekli maaşının %25'i, büyük dul emekli maaşı ise %55'i (belirli durumlarda %60'ı) tutarındadır.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise tek seferlik doğum yardımı ödemesi yapılabiliyor. İkiz ya da üçüz doğuranlara ise 2 yıl boyunca çocuk başına aylık 400 TL veriliyor.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir. Bu durumun tek istisnası ise, sözleşmeli ülkede çalışılırken o ülkeyle yeni sözleşme yapılır ve sözleşmede “çalışıldığında maaş kesilir hükmü” bulunursa bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra çalışmaya başlayanların maaşları kesilecektir.
Cevap 7: Almanya'da çalışmış olanların primlerinin SGK'ya transferi mümkün değildir. Ancak, Türkiye'de sigortalı olarak geçen hizmetlerinizle birlikte değerlendirilmek suretiyle emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri