Güneş en büyük yıldız olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadan ve aydan da daha büyüktür. Güneşten sonra ise büyüklük sıralamasında dünya yer almaktadır. Son olarak ise en küçüklerinin ay olduğu bilinmektedir.
Hepimizin bildiği gibi Güneş, Dünya'dan çok daha büyüktür ve Dünya'dan çoook uzaktadır.
Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır.
Yaklaşık 700.000 kilometre yarıçapı ile Güneş'imiz özellikle büyük bir yıldız değildir. Güneş bizim gezegenimizden çok daha büyük olsa da çoğu yıldıza göre küçüktür. Güneş'in kütlesi Dünya'nın kütlesine göre yaklaşık 333.000 kat daha büyüktür.
İlgili 29 soru bulundu
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Örneğin gündüzleri sıcaklık 121°C'ye çıkabilirken, geceleri -133 °C'ye kadar düşebilir. Ayrıca Ay'ın yüzeyindeki kraterlerin hiç güneş ışığı almayan bölgelerinde sıcaklık çok daha düşüktür. Bu bölgelerde bulunan atomlar veya moleküller aşırı soğuk nedeniyle neredeyse hiç hareket edemez ve adeta hapsolur.
Merkür, Güneş Sistemimizdeki en küçük gezegendir. Ay'dan sadece biraz daha büyüktür. Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen en sıcak gezegen unvanı Venüs'e aittir.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Tek bir doğal uydusu vardır. En çok sayıda yapay uyduya sahip gezegendir. Güneş sisteminde yoğunluğu en yüksek gezegendir.
Güneş, çekirdeğinde nükleer füzyon tepkimeleri gerçekleşen bir gök cismidir. Dış uzaya ısı ve ışık yayar. Bu yüzden Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Güneş'in kütlesi 1.989 x 10 30 kilogram olup, Yer'in kütlesinin yaklaşık 333000 katıdır. Yarıçapı yaklaşık olarak 695990 kilometre yani Yer'in yarıçapının 109 katı kadardır.
Güneş'in renginin sarı olduğu düşünülür. Ancak Güneş aslında insan gözü tarafından algılanan tüm renklerde ışık yayar. Bu nedenle de rengi beyazdır. Güneş'i Dünya'nın atmosferi nedeni ile gökyüzünde sarı renkte görürüz.
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Güneş sisteminin ilk dört gezegeni katı, son dört gezegeni ise gazdır. Gaz devleri olarak adlandırılan bu gezegenler, devasa kütleleri nedeniyle büyük bir çekim gücüne sahiptirler. Bununla birlikte, Uranüs ve Neptün o kadar soğuktur ki, onları oluşturan uçucu bileşikler bile donmuş haldedir.
Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmakla kalmaz, kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2½ katına ulaşır. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegen. Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile yörüngesinde Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlı devinir. Kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yaklaşık 59 günde tamamlar. Bilinen hiç doğal uydusu yoktur.
Geceleri gökyüzüne baktığımızda Ay'ı ışık yayıyor gibi görürüz. Ancak ay bir ışık kaynağı değildir. Ay güneşten almış olduğu ışığı yansıtır.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Ancak tüm zorluklarına rağmen, beyaz örtünün de çok güzel bir manzarası oluyor. Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor.
Görünürlüğü Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars da bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Orion Kuşağı (ayrıca Avcı Kuşağı, Orion'un Kemeri, Üç Kral veya Üç Kız Kardeş olarak da bilinir), Orion (Avcı) takımyıldızının merkezinde yer alan çarpıcı bir yıldız desenidir. Üç parlak kuşak yıldızı olan; Alnitak (ζ Ori), Alnilam (ε Ori) ve Mintaka'dan (δ Ori) oluşur.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri