İstisna: Yasal olarak başka bir AB ülkesinde ikamet ediyorsanız, denklik olmadan da Almanya'da çalışabilirsiniz. Ancak bunu önceden yetkili merciye bildirmeniz gerekmektedir.
Yasayla düzenlenmiş bir meslekte, Almanya'da denklik olmadan çalışamazsınız. Ancak yasayla düzenlenmemiş mesleklerde çalışabilirsiniz. Yasayla düzenlenmemiş meslekler için herhangi bir denkliğe ihtiyacınız yoktur. Bu, örn. araştırma, şirket veya diğer mesleki alan faaliyetleri olabilir.
O zaman denklik olmadan da Almanya'da çalışabilirsiniz. Ancak başka bir AB ülkesindeki ikametinizi önceden Almanya'daki yetkili merciye bildirmeniz gerekmektedir.
Yüksekokul mezuniyetlerinin tanınması
Almanya'da yasayla düzenlenmiş meslekler ve yasayla düzenlenmemiş meslekler bulunmaktadır. Yasayla düzenlenmiş bir meslek için yabancı bir yüksekokul mezuniyetine sahipseniz, mutlaka denklik beantragen. Yasayla düzenlenmiş meslekler örn. doktorluk, mühendislik ve öğretmenliktir.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
İlgili 22 soru bulundu
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Almanya denklik başvuru ücreti 100 Euro ile 600 Euro arasında değişmektedir. İlgili yetkili tarafından net ücret hakkında bilgilendirme yapılmaktadır ve denklik başvuru ücretinin yanında sertifika ücreti gibi ek masraflar çıkabilmektedir.
Denklik Alamazsam Ne Olur? Tıp doktorluğu yapamazsınız.Özelde çalışamazsınız. Diş Hekimliği klinik açamazsınız.Özelde çalışamazsınız. Eczacılıkta eczane açamazsınız.
Eğer Almanya'da çalışmak istiyorsanız, Almanca seviyenizin B1/B2 (online test) olması gerekmektedir. Almanya'da birçok iş veren ve birçok üniversite tarafından tanınmaktadır. Daha fazla bilgi için GLS Sertifikası tıklayınız.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
Almanya'da çalışma izni alınabilmesi için, Türkiye vatandaşları tarafından ulusal vize başvurusunun yapılması gerekecektir. Almanya'da çalışma izni alınması için, “Almanya Çalışma Vizesi”nin alınması gerekecektir.
Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
Almanya'da kolay kabul gören meslekler arasında mühendisler, doktorlar, iletişim teknoloji uzmanları, biyo teknoloji uzmanları, eczacılık, hemşireler ve hasta bakıcılar yer alıyor. Bu meslek gruplarından birine sahip olanlar ve Almanya'da çalışmak isteyenler, üç farklı yol haritasından birini tercih edebilirler.
Meslek lisesi mezunları, önlisans, meslek yüksek okulları mezunları bu kapsamda şartları yerine getirmek şartıyla çalışma amacıyla Almanya'ya gidebilirler. Yeni yasayla herhangi bir alanda mesleki bir diploması olmayan kişilerin Almanya'ya çalışma amacıyla gitmesi mümkün değil.
Almanya'da İçişleri Bakanlığı hazırladığı yeni yasa tasarısının detaylarını paylaşmıştı. İşçi açığını kapatmak için 2 milyon kişiye kolaylık sağlanacak, dil şartı kaldırılacak. İşsiz kalan kişiler ise ayda 451 euro yardımla geçinebilecek.
– Belirli bir yaş sınırı bulunmuyor ama 40 ya da 50 yaşın üzerindekilere oranla gençlerin tercih edilme şansı yüksek olacak.
Antlaşmalı olduğumuz üniversite ve özel eğitim kurumları tarafından verilen kurslar ve aldığınız sertifikalar MEB onaylı olarak verilmektedir. Ayrıca aldığınız bu sertifika ile Almanya Mesleki Denklik alabiliyorsunuz.
Denklik olmadan yasayla düzenlenmemiş bir meslekte çalışabilirsiniz. Yasayla düzenlenmemiş meslekler yasal olarak korunmamaktadır.
Okul diplomaları, her federal eyaletin kendi diploma denkliği ofisi tarafından tanınır.
Ayrıca denklik başvuruları sahte belge, tanınmayan okul ya da program, akademik teamüle ve mevzuata aykırı yatay ve dikey geçiş, eğitim görülen ülkede yetersiz kalış süresi ve eğitimin niteliğindeki yetersizlikler gibi nedenlerden dolayı da reddediliyor.
Denklik işlemleri, iş sözleşmesi, meslek ve diploma türüne göre 1 ay ile 6 ay arasında sürmektedir. Almanya'da tek bir denklik kurumu yoktur. Farklı meslekler için farklı denklik kurumları vardır.
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre yürütülecek önceki öğrenmelerin tanınması, önceki öğrenmelere ilişkin belgelerin değerlendirilmesi, denklik iş ve işlemleri, ölçme ve değerlendirme ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Eğer bir lisans öğrencisi iseniz, eğitiminizi tamamladıktan sonra akademik kariyerinize devam edebilir ya da Almanya'da iş başvurusu yapabilirsiniz. Almanya'da özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, moda tasarımı, tıp gibi alanlarda sayısız iş fırsatları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri