3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Denklik işlemi daima Almanya'daki belli bir meslek, yani referans meslek için gerçekleşir. Almanya'da denklik prosedürü hakkına sahipsinizdir. Bunun dayanakları Federal Almanya'nın denklik yasası ve eyaletlerdeki yasalardır. Yurtdışından da denklik için başvuru yapabilirsiniz.
🔴 ALMANYA DENKLİĞİ KALDIRDI, DİPLOMALAR TÜRKİYE'YE EŞİTLENDİ! 5 Temmuz 2023 - YouTube.
Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
İlgili 37 soru bulundu
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
Ayrıca denklik başvuruları sahte belge, tanınmayan okul ya da program, akademik teamüle ve mevzuata aykırı yatay ve dikey geçiş, eğitim görülen ülkede yetersiz kalış süresi ve eğitimin niteliğindeki yetersizlikler gibi nedenlerden dolayı da reddediliyor.
Koronavirüs Ülkeye Giriş Yönetmeliği'nin 7 Nisan 2023 tarihi itibariyle sona ermesiyle test, sertifika ve karantina zorunluluğu bulunmamaktadır. Umuma Mahsus Pasaport hamillerinin, Almanya'ya girebilmesi veya transit geçebilmesi için bu ülkenin dış temsilciliklerinden vize alınması gerekmektedir.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
Yeni nitelikli iş gücü göçü yasası Kasım 2023'ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girecek. Ne, ne zamandan itibaren değişecek?
Almanya'da regüle edilmiş bir mesleği icra etmek istiyorsanız bu zorunludur ve geldiğiniz ülkeye bakılmaksızın geçerlidir. Bu, sağlık sektörü ve hukuki danışmanlık dalındaki birçok mesleği kapsamaktadır, ancak öğretmenler ve mühendisler için de denklik gereklidir.
Başvuru için gerekli olan başvuru dosyası (Başvuru formu, gerekli evraklar, tercüme, Özgeçmiş- CV vb) danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve eksiksiz bir şekilde bir araya getirilir. Denklik başvurularında bölüme göre Almanya Denklik Kurumları işlem ücreti almaktadır. Bu ücret 100-600 Euro arasında değişebilmektedir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır.
Yüksekokul mezuniyetlerinin tanınması
Almanya'da yasayla düzenlenmiş meslekler ve yasayla düzenlenmemiş meslekler bulunmaktadır. Yasayla düzenlenmiş bir meslek için yabancı bir yüksekokul mezuniyetine sahipseniz, mutlaka denklik beantragen. Yasayla düzenlenmiş meslekler örn. doktorluk, mühendislik ve öğretmenliktir.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Puanlama ile işçi statüsü alacak olan vatandaşlar için Almanca dil bilme zorunluluğu kalktı. Yasa kapsamında, 67 yaş üstü olanlar için dil bilme şartı aranmayacak. Vatandaşlık içinse ikamet etme süresi 8 yıldan 5 yıla düşürülecek.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
Almanya Vatandaşlık Şartları
-Hakkında Yabancılar Yasasının 46 maddesine göre sınır dışı edilme kararı bulunmamak, - Almanya'da en az 8 yıl yasal oturum, Eşi Alman vatandaşı ise 5 yıl. - Almanya'da temelli olarak yerleşmiş olmak (geçici bir nedenle Almanya'da bulunanlar bu aktan yararlanamaz);
Vatandaşlıkla ilgili yasalar tüm ülkelerin vatandaşları için geçerli, ancak mevcut durumda Türk vatandaşlığından vazgeçmeden Alman vatandaşlığına geçmek mümkün olmuyor. Yani Türk vatandaşları Almanya çifte vatandaşlık hakkından faydalanamıyor.
QS World University Rankings ve Times Higher Education (THE) gibi iyi bilinen üniversite sıralaması yapan kurumların verilerine göre, dünya çapında ilk 1000'e girmeyi başarmış tüm üniversitelerin YÖK Denkliği vardır. Eğer, eğitim aldığınız kurum ilk 1000 içinde değilse YÖK Denklik Belgesi başvurusu yapabilirsiniz.
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri