Almanya'da Lise Eğitim Sistemi ve Süresi Almanya'da zorunlu eğitim 10 yıldır. Lisenin her akademik yılı 187 - 190 günlüktür.
Abitur, IB veya GIB Diplomasına Sahip Olmak
Mezun olduğunuz liseden Abitur, IB veya GIB diplomalarınız varsa; Türkiye'de üniversite kazanma şartı olmadan Alman üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Almanya'da lise eğitimi süresi eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir. Almanya'ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider.
Almanya'da lise eğitimi eyaletlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı eyaletlerde hazırlık eğitimi ile birlikte süre 4 yıl iken, bazı eyaletlerde 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Devlet okullarında 1 yıl lise eğitimi alınırken, özel okullarda 4 veya 5 yılı kapsayan süre boyunca lise eğitimi tamamlanabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Almanya lise ücretleri okullara göre değişiklik göstermekle birlikte kampüs içi yatılı konaklama dahil özel bir lisede eğitim ücreti senelik ortalama 25.000 Euro ile 45.000 Euro arasında değişmektedir.
Uluslararası öğrenciler Almanya'da lise eğitimini özel okullarda uzun sureli, devlet okullarında ise değişim öğrencisi olarak alabilirler. Almaya'da Lise okumak için Almanca seviyenizin B2 olması gerekmektedir.
Almanya'da lise harç ücretleri hangi okula gittiğinize ve hangi ek hizmetleri aldığınıza göre büyük bir skalada değişmektedir. 2.500 ve 25.000€ arası yıllık ücret düşünülebilir.
Almanya'da Lise Eğitimi Ücretleri
Özel lise seçenekleri, öğrencilere yatılı konaklama, kapsamlı sosyal aktiviteler, modern eğitim kaynakları ve kültürel etkinliklere erişim gibi avantajlar sunmaktadır. Senelik ortalama ücretler genellikle 25.000 Euro ile 45.000 Euro arasında değişmektedir.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, özürlü özürsüz toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Devamsızlıkların 5. gününde, 15. gününde ve 25. gününde veliye devamsızlık mektubu gönderilir.
Kanunlara göre çocuğunu okula göndermeyene günlük 15 TL para cezası ile 5 yıla kadar hapis cezası var. Ancak buna rağmen zorunlu eğitim çağında olup okula gitmeyen öğrenci sayısı 570 bin civarında. MEB, kayıt kaçağını azaltmak için yeni takip sistemi başlatıyor.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Almanya üniversitelerine başvuru için Almanca bilme zorunluluğu yoktur. Almanya üniversitelerinden şartlı kabul alıp, bir yıl süreyle Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin şart koştuğu TestDAF belgesini almanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabilirsiniz.
18 yaş altındakiler için Almanya Vize Evrakları: Muvafakatname aslı ve fotokopisi, 18 yaşını doldurmamış başvuru sahipleri Almanya turistik vize başvurusu sırasında hem anne hem de baba tarafından imzalı, onaylı muvafakatname belgesi sunmalıdır. Boşanma durumlarında velayet kararı da ibraz edilmelidir.
Almanya'da haftalık ders saati, her ders 45 dakika olmak üzere, 20 ile 30 saat arsında değişmektedir. Türkiye'de de bir ders saati 45 dakika olmasına rağmen haftalık toplam der saati 40 saate ulaşmaktadır. Almanya ve Türkiye okul tatili konusunda benzer özelliklere sahiptir.
Böylece meslek yüksek okuluna giriş hakkı 11. sınıftan, lise diploması da (Abitur) 12. Sınıftan sonra edinilebilmektedir. Almanya'da Gymnasiummezuniyeti (Abitur) tüm üniversitelerin kapısını açmaktadır; ayrıca giriş sınavına gerek yoktur.
Ancak öncelikle, yurt dışındaki eğitim kurumundan temin ettikleri diplomalarını Almanya'daki yetkili kurumlara onaylatmaları gerekir. Bu işlem, söz konusu diplomanın Alman devlet kurumları nezdinde tanınmasını sağlar. Böylece lise, üniversite veya meslek eğitiminiz, Almanya'da geçerli hale gelir.
Abitur diplomasına sahip olmanız için Abitur derslerini almanız ve sınavlardan başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Abitur diploma programı dâhilinde bulunan dersler temel olarak Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Almancadır.
Almanya'ya alınacak personel kriterleri ile ilgili neler söylersiniz? Almanca bilgisi dışında personelin Türkiye'deki deneyimleri ve yaşı önemli olmaktadır. Temel prensip olarak 24 – 45 yaş aralığı belirlenmiştir.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Temel Eğitim – Grundschule
İlk iki yılında not verilmez ve sınıfta kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Öğrenciler başarı durumlarına ve yeteneklerine göre Gymnasium, Realschule, Förderschule, Gesamtschule veya Hauptschule'ye gönderilirler.
Almanya'da çocukların altı yaşını bitirdiklerinde ilkokula başlama zorunluluğu vardır. Tüm çocukların birlikte eğitim aldığı bu ilkokul eğitimi 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar devam etmektedir. Berlin ve Brandenburg'ta ise ilkokul eğitimi 6 yıldır.
Tıp, Eczacılık, Hukuk gibi bölümlere girme olanağı yakalıyorsunuz. AÖL'yi bitirince ister yabancı uyruklu ister Türk vatandaşı olsun, Almanya ve Türkiye'de girilmesi zor olan Tıp, Eczacılık gibi bölümlere girme olanağı açılan YÖS adlı üniversite giriş sınavına girme hakkı kazanıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri