Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın görüştüğü Gürsöz, ''Amerika başta olmak üzere İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, Danimarka, İtalya, Finlandiya, İspanya, Hindistan, Portekiz ve Avustralya gibi bir çok ülkede tek gözlüler, görme sorunu yoksa sürücü belgesini kolayca alabiliyor.
ç) Monoküler sürücülerde görme gücü gören gözde 10/10 olmalıdır. d) Gözlerin her ikisi birden kullanılıyor ise; 1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
Tek gözü görmeyenlerin de ehliyet alabilmesine imkân tanınıyor. Ancak tek gözlü sürücü gece trafiğe çıkamayacak ve özel dizayn edilmiş arabasını günde en fazla 5 saat kullanabilecek. Sağlık Bakanlığı, tek gözü görmeyenlerin de araba kullanmasına onay verdi.
b) Periferik görme alanı; yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monoküler sürücü belgesi verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Tek gözü olan sürücüler gece araç kullanamazlar.
Görme azlığı veya göz hastalıkları sonucunda meydana gelen hasarlar sebebiyle de engelli raporu alınabilir. Tek gözün tamamen görmemesi diğer gözün de görüyor olması durumunda alınabilecek en yüksek engelli raporu oranı yüzde 32 olur.
Tek gözünüz olmadığı için sürücü belgesi alabilirsiniz ancak ÖTV indirimden faydalanmanız mümkün değil…
Tek gözü (monoküler) olan ya da tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilecek. Bu kişilerde, görme gücünün 10'da 10 olması, yatay görüş alanının 120 dereceden daha az olmaması şartları aranacak.
Monoküler sürücülerin gece araç kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. İyi günler dileriz. Böylece monoküler ehliyetle gece araç kullanmanın kaldırıldığını ve stiker yapıştırmaya gerek kalmadığını anlıyoruz.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
Hafif şaşılık ve nistagmusu olanların görme dereceleri 2'inci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir. Tek veya iki taraflı afak olanlara ikinci grup sürücü belgesi verilemez.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira oldu. ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Sağlık Bakanlığı: Görme engellilerin "öğretmen olabilir" raporu almasında kısıtlama yok!
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı rapora göre dünyada şu anda 284 milyon insan görme engelli, 39 milyon insan ise kör. Dünyadaki körlüğün %60 'ının tedavi edilebileceğini ve %20'sinin önlenebileceğini söylemek mümkün.
Monoküler sürücü belgesi sahiplerinin kullandıkları araçların içinde sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunur. 18- Monoküler Sürücü Sağlık Raporu Kaç Yılda Bir Yenilenir? Bu sınıfa sahip sürücülerin her yıl sağlık raporu yenilemesi zorunludur.
Buna göre Monoküler kişiler;
Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından ehliyet alabilir.(M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyetler) Resmi araç, ambulans veya ticari araç kullanamaz. Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
kişilerin, sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.
Bu doğrultuda, “işe giriş göz raporu nereden alınır?” diye soran kişilere verilecek yanıt, sağlık raporlarının alınabilmesi için öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğidir. İlgili sağlık ocaklarında sağlık taramasının yaptırılması sonrası işe giriş sağlık raporu sonuçları işletmeye teslim edilmektedir.
Sağlık ocakları (aile hekiminiz) Özel hastaneler. Özel tıp merkezleri, poliklinik ya da muayenehaneler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri