yetim aylığı bağlanmaktadır. Yetim çocuklar, oran olarak, hem anne hem baba ölmüş ise tam emeklilik aylığının beşte birini, anne veya babadan biri ölmüş ise onda birini almaya hak kazanırlar.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Alman hukukunda bir kimsenin diğerinin emekli maaşını alması diye bir kavram yoktur. Ölümle birlikte ölen sigortalıya verilen emeklilik maaşı kesilir. Ölen sigortalının geride kalan aile fertlerine dulluk veya yetimlik maaşı bağlanır.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.
evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Babadan kalan emekli aylığını alan Annem 2022 de en düşük emekli maaşı 3500 TL iken 3940 TL yani en düşük maaş tan 440 TL fazla alıyordu. 2023 de en düşük maaş 5500 TL olarak belirlendi fakat yatan maaş 4970 TL.
yetim aylığı bağlanmaktadır. Yetim çocuklar, oran olarak, hem anne hem baba ölmüş ise tam emeklilik aylığının beşte birini, anne veya babadan biri ölmüş ise onda birini almaya hak kazanırlar.
Almanya'da 45 yıl çalışmış ve emeklilik aidatını ödemiş bir kişinin aylık ortalama maaşı 1543 euro. İstatistiklere göre erkeklerin emekli maaşı kadın emeklilerin aylığından 314 euro daha fazla.
Çifte vatandaş olmak, yurtdışında yaşadığı ülkenin sosyal güvenlik kanununa göre emekli ve/veya dul aylığı alıyor olmak, Emekli Sandığından yetim aylığı almaya engel değil. Buna göre, sorunuzdaki kadın vefat etmiş olan Emekli Sandığı emeklisi babasından yetim aylığı alabilir.
Küçük dul emekli maaşı ölen kişinin emekli maaşının %25'i, büyük dul emekli maaşı ise %55'i (belirli durumlarda %60'ı) tutarındadır.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yaparak EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam edilmesi halinde SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı alınmasına izin verilmemektedir.
Avrupa Ülkelerinde Emeklilik Yaşları
Avrupa'daki bazı ülkelerde emeklilik hakkı elde etme yaşı şu şekilde düzenleniyor: Almanya'da emeklilik yaşı: Almanya'da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır. Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefatı gerçekleşmeden önce emekli olmuş olmaları gereklidir. Vefat etmiş olan babanın SGK borçlarının tümü ödenmiş olmalıdır.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
4/a'dan (SSK) olan anne ve 4/a'dan (SSK) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda (506 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince) yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenir.
Evlenirse dul aylığı kesilir, evlilik son bulunca da yeniden dul aylığı alınabilir. Vefat etmiş babası veya annesi SSK'lı olan kadınların SSK veya Bağ-Kur'dan yetim aylığı almasının ön koşulu, evli olmaması, çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Bu üç şarttan herhangi biri yoksa baba veya anadan yetim aylığı alınamaz.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Ölen koca SSK sigortalısı ölen baba Bağ-Kur sigortalısı ve babanın ölüm tarihi 4.10.2000 ile 7.8.2001 aralığında ise veya babanın ölümü 1.8.2003 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise dul ve yetim kadına, ölen kocadan SSK, ölen babasından Bağ-Kur olmak üzere iki maaş ödeniyor.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi.
Dul ve yetim aylığı ödemelerinin ise ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Vefat eden sigortalının eşi %50 oranında emekli maaşını alabilir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa bu oran %75 olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri