Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
- Beyaz leblebi antioksidan kaynağıdır. - Bağırsakları tembellikten kurtarır ve hızlı şekilde çalışmasına olanak verir. - Zengin protein kaynağı, vitamin ve minerallerle uzun süre tok kalma şansı sağlayarak kilo kaybına destek olur. - Yüksek lif oranına sahip olması sindirim sistemini güçlendirir.
Beyaz leblebi içerisinde bulunan lif ve proteinler sayesinde midede tokluk hissi yaratmaktadır. Bu da kilo alınımının önüne geçmektedir. Aynı zamanda kalorisi bakımından da düşük kalorili bir besin olması dolayısıyla da kilo aldırmamaktadır.
Kalsiyum ve demir içeren sarı leblebi, kişiye enerji vermektedir. Böylece diyet yapan kişiler ara öğünlerinde sarı leblebi yerse enerji almak için diğer besinlere yönelmeyecektir. Sağlıklı ve doğal şekilde enerjileri sarı leblebiden karşılanacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz leblebinin kalorisi, sarı leblebiye göre daha az miktardadır.
Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Beyaz ve sarı leblebi, fazla tüketildiğinde vücutta yağ oluşumuna neden olur. Bu nedenle de kalori alımını arttırarak kilo almanıza neden olabilir.
BEYAZ LEBLEBİNİN BESİN DEĞERLERİ
Sağlıklı bir bireyin günlük 25 gram posa alması gerekir. 1 kahve fincanı kadar beyaz leblebi bunun beşte birini karşılamış olur ve günlük hedefe ulaşmayı kolaylaştırır. Vücudumuz için gerekli olan mineraller bakımından da zengindir.
Nohutun kabuğu başkan. Beyaz leblebi için nanoteknoloji ürünü olan bir tür katkı maddesi kullanılır. Her beyaz leblebide kimyasal bulunacak diye bir şart yoktur. Nohutta ısıtma ve kavurma işlemi uygulandığında doğal olarak renginde açılma meydana gelir.
Beyaz leblebi ve sarı leblebi arasında farklar vardır. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az yağ içerir. Sarı leblebi gördüğü pişirme ve kavurma işlemlerden ötürü beyaz leblebiye göre daha büyüktür. Beyaz leblebinin küçük olması da bekletilme sürecinden kaynaklanır.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Uzmanlar tarafından sarı leblebiye göre beyaz leblebinin daha fazla lif içerdiği ve dolayısıyla da diyette tercih edilebilecek en ideal atıştırmalıklardan olduğunu belirtiyor.
Sinir sistemini korur. İçeriğinde şeker vardır. 100 gr. için Besin Değeri : Protein = 20.8 gr.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
Beyaz leblebi fazla tüketildiğinde mide sağlığı için zararlıdır. Özellikle hassas bünyeli kişilerde kramp ve hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bunun yanında yüksek miktarda lif içeren beyaz leblebi, aşırı tüketimde bağırsaklarda gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
Bağışıklık sistemini destekleyen beyaz leblebi vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korur. Beyaz leblebide bulunan yağlar, cildin beslenmesini sağlayarak yaşlılık etkilerini minimuma indirir. İçeriğindeki kalsiyum nedeniyle kemik ve diş gelişimini destekler. Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR? Kalsiyum, magnezyum, fosfat, manganez, çinko gibi minerallerin yanı sıra K vitamini gibi vitaminler de içerir. Sarı leblebi tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Böylece açlık krizlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.
Açlığı Bastırır
Böylece açlık krizlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz. Eğer günlük olarak 2 ya da 3 fincan sarı leblebi tüketiyorsanız; kötü kolesterol seviyeniz bu sayede sağlıklı düzeyde kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri