Almanya'ya turist vizesiyle gelenler için de yasa tasarısında sürpriz bir kolaylık sağlandı. Turist vizesi ile ülkeye gelenler, bir iş bulmaları durumunda kendi ülkelerine gitmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.
TURİST VİZESİYLE GİDENLER ÇALIŞMA İZNİ ALABİLECEK
Almanya'ya turist vizesiyle gelenler bir iş bulmaları durumunda ülkelerine gitmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek. Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yasa tasarısının vasıflı işgücünün güvence altına alınmasına önemli bir katkısı olacağını belirtti.
Turistik vize, yıl içerisinde en fazla 90 gün seyahat hakkı sağlamakta, herhangi bir oturum izni veya çalışma izni içermemektedir. Bu vize türü ile seyahat edilecek ülkede çalışmak yasadışı olmakla birlikte, ülkeden ülkeye değişiklik gösteren hukuki yaptırımlar bulunmaktadır.
İyi eğitimli nitelikli iş gücünün sadece eğitimini aldığı meslekte değil, benzer alanlarda da çalışması mümkün olacak. Almanya'ya turist vizesiyle gelen, ancak burada iş bulan kişilerin artık önce ülkelerine geri dönerek çalışma izni için yeniden işlem yapması gerekmeyecek.
Turist Vizesi İle Almanya'da Çalışmanın Önü Açıldı. Ne Olursan Ol Gel. 1 Aralık 2023'de Başlıyor. - YouTube.
İlgili 22 soru bulundu
Almanya'da turistik vize ile seyahat eden kişiler Almanya'da turistik vize ile çalışmak istemeleri kaçak işçi statüsünde olmakta olup çalışamazlar. Türkiye'den çalışma ve oturum başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
180 günlük zaman diliminde 90 günü geçmeyecek şekilde Almanya´da veya Schengen Bölgesinde kalmak istiyorsanız bir Schengen Vizesine (C Tipi Vize) ihtiyacınız olacaktır.
Turistik vize ile ülkemizde bulunan bir yabancı için yurtiçinden çalışma izin başvurusu yapabilir miyiz? Turistik vize ile ülkemizde bulunan yabancılar için yurtiçinden başvuru yapılamamaktadır. Öğrenim amacıyla verilenler hariç en az 6 ay süreli ikamet izni bulunan yabancılar için yurtiçi başvuru yapılabilmektedir.
Yurt dışına çıkmak için alabileceğiniz vizelerin tümü belirli zamanlarda geçerlidir. Bu süreler bittikten sonra da ülkede kalmak istiyorsanız süresi dolmayan en geç 1 hafta kala uzatmak adına başvuru yapmalısınız. Eğer vize süreniz biterse para cezası verilir.
Vize evrakları eksiksiz teslim edildiğinde çalışma vizesi 3 ay gibi bir sürede çıkmaktadır.
Almanya'dan turist vizesi almak diğer ülkelerle kıyaslandığında daha kolaydır. Bu nedenle Türkiye'deki konsolosluklardan Almanya vize randevu talebi oluşturulması gerekmektedir. Vize başvurusu yapılacak 3 makam da randevusuz bir şekilde hizmet vermemektedir.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
19‐ Banka hesabı: son 3 aya ait dökümü olan son 15 gün içinde işletilmiş imzalı, kaşeli şahsi banka hesabı (7 güne kadar kalınacak seyahatler için 900 Euroveya karşılığı, 10 gündensonrakalınacak her gün için günlük 65 Euro veya karşılığı ek bakiye gerekmektedir). varsa sadece 2 tanesi eklenmesi yeterlidir.
Bu kayıt olmadan Almanya'da çalışmak yasaktır. Dolayısıyla, çalışmanızın bir parçası olarak ne vergi ne de sosyal güvenlik primi ödeniyorsa, yasadışı çalışıyorsunuz demektir. Yetkili makamlara bildirimde bulunmadan ve kayıt yaptırmadan bir meslek veya zanaat icra etmek de Almanya'da „Schwarzarbeit“ olarak kabul edilir.
Schengen vizesi, Schengen ülkelerinde ve 180 gün içinde 90 gün geçerlidir. Bu süre içerisinde çalışmayı düşünen kişilerin oturma iznine başvurmaları gereklidir. Schengen vizesi olan kişilerin bu vize ile çalışmaları yasaktır.
Gelmeden önce konsolosluğa başvuru yapmanız gerekiyor ve geçici Ulusal Vize almalısınız. Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya'ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire'sine giderek Mavi Kartı'nızı almanız gerekiyor.
Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Türkiye turist vizenizi online olarak uzatmanız mümkün değildir. Turist vizesini uzatmak isteyen başvuru sahipleri Türkiye'den ayrılmalı ve Türkiye için yeni bir e-Vize başvurusunda bulunmalıdır. Vize uzatmaları, yalnızca vizenizin geçerliliği için belirli bir süre kaldığında mümkündür.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Almanya'da çalışma iznine sahip olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, eğer Almanya'da geçerli bir vatandaşlıkları yoksa (Avrupa Birliği (European Union) veya Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) veya İsviçre) alması gereken vize Almanya Çalışma Vizesidir.
Almanya'da çalışma izni alınabilmesi için, Türkiye vatandaşları tarafından ulusal vize başvurusunun yapılması gerekecektir. Almanya'da çalışma izni alınması için, “Almanya Çalışma Vizesi”nin alınması gerekecektir.
Schengen vizesine başvururken genel bir kural olarak ortalama 50-60 euro arasında bir miktarın banka hesabında bulunması gerekmektedir. Bazı Schengen ülkeleri için 50-60 euro arasındaki günlük para miktarı yeterli değildir.
Vize İşlemleri
Schengen vizesi, Schengen bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı tanımaktadır ve maximum 5 yıllık verilebilmektedir. Schengen vize başvurusu asıl seyahat hedefi olan ülkenin temsilcisine yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri