Değer Artış Kazancı Vergisi'ne konu olan gayrimenkulün, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış olması gerekir. Satın alma tarihi sonrasında beş yılı doldurduktan sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi tahsil edilmez.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Gelir Kanunu'nda belirtilen değer artış kazancının konu olabilmesi için gayrimenkulün satın alınan tarihten 5 yıl içerisinde tekrar satışa çıkarılması gerekir.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Buna göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecek. Mevcut düzende, 5 yıldan sonra yapılan gayrimenkul satışlarında vergi alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre, sadece tek konutu olanlar bu konutlarını istedikleri zaman satabilecek ve bunun için vergi ödemeyecek.
İlgili 30 soru bulundu
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir. Ancak gayrimenkul satışından elde edilen tüm değer artış kazançları için vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
Değer Artış Kazancı Vergisi'ne konu olan gayrimenkulün, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış olması gerekir. Satın alma tarihi sonrasında beş yılı doldurduktan sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi tahsil edilmez.
GAYRİMENKUL SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI ve KDV DURUMU
Bu düzenlere göre de; Kurumların aktifinde en az 2 yıl süreyle tutulan taşınmazların (15.07.2023 tarihi itibariyle) satış veya devrinde uygulanmakta olan KDV ve satış kazancı istisnası uygulamasına son verilmiştir.
Edinim tarihi tapuya tescil edildiği tarihtir. 5 yıl geçtikten sonra yapılacak olan satışlardan elde edilen kazançlar ise; Değer Artış Kazancından yani Gelir Vergisinden istisna olacaktır.
Taban fiyat kısıtlamalarında da genellikle süre 1 yıldır ve bu tarih geçtikten sonra herhangi bir kısıtlama olmadan satış gerçekleşebilir. Bu kısıtlama yine büyük inşaat projelerinde görülebilir. Ev üzerinde sözleşme ile belirlenmiş herhangi bir kısıtlama veya ipotek yoksa satış önünde de herhangi bir engel yoktur.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
-Kanuna göre yeni mülk sahibi, -tapuda şerh yoksa- tapu devrinden sonra bir ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına dair ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun süre sonra bitecek ise, kiracı 6 ayda evi boşaltmalıdır.
Değer artış kazancının vergilendirilmesi esnasında mükellef ve vergi kurumunun haklarını karşılıklı olarak korumak amacıyla endeksleme formülü uygulanır. Endeksleme oranı, %10 olarak belirlenir. Satış tarihinden önceki ayın Yİ-ÜFE oranı %10'dan fazla ise verginin hesaplanmasında Yİ-ÜFE dikkate alınır.
Satış ve alış arasındaki fark, 2021 yılı için istisna tutarı olan 19 bin TL'nin altında ise beyanname vermenize gerek yoktur ve dolayısıyla gelir vergisi de ödemeyeceksiniz. Buna göre satış ve alış arasındaki fark tutarı 19 bin TL'den fazla ise değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.
Gelir Vergisi de Masraf Kalemlerinden Biri Olabilir
Satmayı düşündüğünüz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız gelir vergisi ödemeniz gerekir. Bu noktada alış ve satış fiyatı üzerindeki fark hesaplanarak size bir vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış ve satış fiyatı arasındaki farka göre %35'e varabilir.
Örneğin, Ayşe Hanım, 2 Şubat 2020 tarihinde kat irtifakı tapusunu, aynı gayrimenkulün kat mülkiyeti tapusunu ise 14 Aralık 2022 tarihinde almıştır. Buna göre 5 yıllık sürenin başlangıcı 2 Şubat 2020 tarihi olacaktır.
Değer Artış Kazancı İstisna Tutarı Ne Kadardır? 2023 yılında elde edilen değer artış kazançlarına uygulanacak istisna tutarı 55.000 TL olarak belirlenmiştir.
Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası
Bu istisna, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/e maddesinde belirlenmiş olup, özetle; kurumların en az iki (2) tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlarının satışından doğan kazançlarının %50'lik kısmının vergiden istisna tutulmasıdır.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
2023 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli
Tapu işlemlerinde 2023 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 519 TL ve ilave hizmet bedeli 71 TL olmak üzere toplam 590 TL'dir.
Mal ve haklar ivazsız olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecektir. Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilecektir.
Emekliler, ev hanımları, işsizler, dul ve yetimler, şehit yakınları ve gaziler, ek gelirleri olmaması ve brüt alanı 200 m²'yi aşmayan bir konutları olması durumunda, emlak vergisinden muaftır.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri