MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. ifade eder. MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlenmeden önce bölge müdürlüğünden işletme belgesi alınması zorunludur.
Kurma izni alınarak kurulmuş işyerleri için işveren, işletmeye başlamadan önce işletme belgesi almak için bir dilekçe ile Bölge Müdürlüğüne müracaat eder.
Turizm İşletme Belgesi; Turizm sektörü yatırımlarında, Turizm tesislerinin yatırımlarının tamamlanıp işletmeye geçildiği anda alınacak bir belgedir.
👉 https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “BELGE AL“ tıklanarak, İşletme Tescil Belgesini almak istediğiniz işletme seçilerek ödeme yapılıp, doğrulanabilir işletme tescil belgesi alınır.
Şunu diyebiliriz ki turizm işletmelerinin tamamı için Turizm İşletme Belgesi almak artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Turizm İşletme Belgesi'nin ön başvuru süreçleri vardır bu aşamadan sonra denetim aşamasına geçilir. Denetim sonrasında ise değerlendirme kurulunun onayıyla Turizm İşletme Belgesi alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Turizm İşletme Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Turizm İşletme Belgesi alınmadan turizm faaliyeti yürütülmesi yönetmeliğe göre kesinlikle yasal değildir. Bir işletme “işyeri açma ve çalışma ruhsatı”na sahip olup bu belgeye sahip olmadan hizmet veriyorsa, ayrıyeten bu ruhsat da iptal olur.
21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre Turizm İşletmesi Belgesi Bakanlıkça turizm tesislerine işletme aşamasında verilen belgeyi ifade eder.
İşletmelerin* faaliyette bulunabilmeleri için çevre izni ve lisansı öncesi verilen belgedir. *İşletme: Tesis ve faaliyetlerin bütününü kapsamaktadır. *İşletmeci: Çevre izin ve lisans sürecine tabi olan işletmeyi, işleten ve/veya mülkiyet hakkına sahip, hukuki olarak sorumlu, gerçek veya tüzel kişilerdir.
Gıda üretimi, işlemesi, muhafaza edilmesi, depolaması, dağıtımı, satışı ve servisinin herhangi bir aşamasında faaliyette bulunan firmalar mevzuat uyarınca Gıda İşletmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu alanlarda faaliyet gösteren firmaların İşletme Kayıt Belgesi almaları zorunludur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2023 için turistik tesislerin belge, plaket, başvuru ücretleri ve müessese harçları ücretlerine göre 2023 yılı için başvuru ücreti 5.000 TL olarak belirlendi.
Basit konaklama tesislerine yönelik, Turizm İl müdürlüğüne şirket resmi evrak ve Çalışma Ruhsatı ile başvuru yapılır. Tesiste, işletme bütünlüğünün sağlanması kaydıyla fiilen işletmecinin kullanımında bulunan ve müşteriye hizmet sunumu gerçekleştirilen tüm üniteler dikkate alınır.
Geçici Madde 3- (Ek: 28/12/2006-5571/12 md.) Gerçek kişilere ait seyahat acentalarının işletme belgeleri bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde tüzel kişiliğe devredilebilir.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeye yetki belgesi denir. Bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir.
Kısmi turizm işletmesi belgesi: Yönetmelikle nitelikleri belirtilen faaliyeti gösteren, tür ve sınıfının gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen belgedir.
Turizm İşletme Belgesi; Turizm sektörü yatırımlarında, Turizm tesislerinin yatırımlarının tamamlanıp işletmeye geçildiği anda alınacak bir belgedir. Turizm İşletme Belgesi Turistik tesisin mevzuata uygun niteliklerde yapıldığını ve en uygun şekilde işletmeye geçildiğini gösterir bir belgedir.
İşyeri açma ruhsatı olmayan iş yerleri kapatılmaktadır. Bunun nedeni ise işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan herhangi bir işyerinin ruhsatsız kabul edilmesidir. Bu nedenle işyeri açmadan önce gerekli olan belgelerin tamamlanması ve ruhsatın alınması gerekir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz.
Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu süre sonunda açılma izni alınmadığı takdirde, ilgilinin başvurusu üzerine yer seçimi ve tesis kurma izni iki yıl daha uzatılır.
(2) İşletme belgesi almak isteyen işveren veya işveren vekili, EK-1'de yer alan başvuru ve beyan formu ile bölge müdürlüğüne bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda müracaat eder.
İşletmelerde, üretim yeri ile perakende satış yeri ve/veya toplu tüketim yeri aynı yerde ise, ücretler ayrı ayrı alınır. Başvuru yapılan İlçe Müdürlükleri; dosyayı başvuru tarihinden itibaren on beş iş günü içerisinde inceler.
İşletme bölümü dünyanın farklı ülkelerinde eğitim süresi konusunda değişkenlik gösterse de Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında 4 yıllık 8 dönemden oluşan bir lisans bölümü olarak yer almaktadır.
Yangın raporu, Oda faaliyet belgesi, Sicil tasdiknamesi, Sabıka kaydı, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi evrakları hazırlayarak otel ruhsatı için belediyeye başvurmanız gerekir.
Turizm İşletmesi Belgesinde devir işlemi için yeni belge sahibinin söz konusu tesis için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını almasını gerektirir. -Turizm Yatırım Belgesinde devir işlemi eski ve yeni belge sahibinin bu işlemi onayladıklarını beyan ettikleri dilekçe ile bakanlığa başvurmaları ile gerçekleşir.
TÜRSAB Kart'a Nasıl Başvurulur? - YouTube. TÜRSAB üyelik bilgilerinizi kullanarak, TÜRSAB Online platformunda yer alan formu doldurmanız yeterlidir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra önce sanal kartınız oluşturulacak, basılı kartınız ise en kısa zamanda hazırlanıp tarafınıza ulaştırılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri