Bu tıkanıklılığa sebep olan etkenler; aşırı sebum salgılama, ölü hücrelerin gözeneklerde birikmesi, yetersiz kalan cilt bakımıdır. Ancak etkili bir cilt temizliği ile bu durumun önüne geçilebilir. Etkili cilt bakımını sağlamak içinde karbon içerikli ürünler tercih edilebilir.
Merhaba, Deri altına çıkıntı gibi durur, sivilce değildir, sıksanız çıkmaz. Bu pütür kıl köklerinin \'tıkanarak\' gözenekte ölü hücrelerle birlikte birikmesidir.
Salisilik asit/glikolik asit/retinoik asit gibi ölü tabakayı söken içerikler, AHA'lı (meyve asitli) veya A vitaminli kremler -üst tabakanın ekfoliye edilmesine yardımcı olacağından- tercih edilmelidir.
Alındaki cilt dokusunun hemen altındaki gözenekler yağ, bakteri ve/veya ölü cilt hücreleri ile tıkandığında sivilce çıkar. Sivilce kızarıklığı şeklinde kendini gösteren alın sivilceleri eğer iltihap içermezse beyaz nokta ya da siyah nokta olarak adlandırılır.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun nedeni, bağışıklık tepkisinin neden olduğu iltihaplanmanın cildin daha fazla tahriş olmasına ve şişmesine yol açması olabilir. Ek olarak, belirli alerjenler komedojenik (gözenek tıkayıcı maddeler) olabilir ve bu da potansiyel olarak gözeneklerin tıkanmasına ve sivilcelerin çıkmasına neden olabilir.
Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek içinde ilaçlar geliştirilmiştir. Tedavi edilmeyen akne skar yani iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Sivilce izlerinin giderilmesi için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller ve lazer peeling kullanılabilir.
Bunun sebebi kış aylarında nemin azalması ve cildin kurumasıdır. Özellikle yüzde bulunan pütürler - her ne kadar yüzde görülme sıklığı düşük olsa da - iltihaplanabilir ve ciltte ize neden olabilir. Genellikle 30 yaşından sonra kaybolmaya başlar. İleri yaşlarda nadiren görülür.
Komedon tedavisi, ciltteki sebum ve ölü deri birikintilerini temizlemeyi, cildin yağ dengesini düzenlemeyi ve gözenekleri sıkılaştırmayı amaçlar. İşte komedon tedavisinde kullanılan bazı yöntemler: Düzenli temizlik: Cildinizi düzenli olarak temizlemek, komedon oluşumunu önlemek için önemlidir.
Cildin temel yapı taşlarından biri olan keratin, cildi korumaya katkıda bulunan bir proteindir. Kıl folikülünün açılmasını önleyen keratin, bazı durumlarda çoğalır ve kanalları tıkar. Foliküller zamanla ölü deri nedeniyle tıkandığında, cilt üzerinde pürüzlü cilt lekeleri görünümü meydana getirir.
Pürüzsüz bir cilt için yapılması gerekenler arasında, tıraş öncesi bölgenin nemlendirilmesi, doğru tıraş bıçağı seçimi, tıraş sonrası cilt bakımı, düzenli olarak peeling yapılması ve mikrofiber havlu kullanımı sayılabilir. Bunların yanı sıra, yüzün pürüzsüz olması da önemlidir.
Kapalı komedon oluşumunun temel nedeni, gözeneklerin yağ, ölü deri hücreleri ve kir gibi maddelerle tıkanmasıdır. Bu tıkanıklık nedeniyle gözenek içerisindeki yağ, dışarı çıkamaz ve cilt yüzeyine ulaşamaz. Bu nedenle komedonun üst kısmı beyaz veya deri rengindedir, çünkü yağ okside olmadan havayla temas edemez.
İNCE DESEN : Yüksek basınç/düşük viskozite/yüzeye yakın uygulama daha ince desen istendiğinde kaliteli bir selülozik tiner ile hacimce %5–15 oranlarında inceltilebilir. Yüksek film kalınlıklarının daha iyi bir ses izolasyonu sağladığı unutulmamalıdır. ALET TEMİZLİĞİ: Uygun bir selülozik tiner kullanılmalıdır.
Gözenek çevresinde yer alan komedonlar hafif bir bası ile çıkarılır. Ardından salisilik asid peeling ya da türevi olan malzemeler ile cildin soyulması sağlanır. Kapalı olan komedonlar elle sıkma yöntemiyle temizlendiğinden gözenek yapısına hiçbir zarar vermeden tedavi tamamlanmış olur.
Açık komedonlar kadar olmasa da sıklıkla görülen cilt problemleri arasında yer alır. Kapalı komedonlara yanlış müdahale yapılırsa kalıcı iz bırakabilir. Eli sürekli cilde götürmek, ciltte sürekli temas ve sürtünme, sık gözlük kullanımı, stres ve genetik faktörler oluşumuna sebebiyet verebilir.
Halk dilinde beyaz nokta olarak da bilinen kapalı komedon, cilt yüzeyindeki yağ kalıntılarının ve ölü hücrelerin birikmesi sonucu oluşmaktadır. Cildin düzenli olarak temizlenmemesi, ölü hücrelerden ve makyaj kalıntılarından arındırılmaması; komedon oluşumuna neden olabilmektedir.
Birçok reçetesiz ve reçeteli topikal krem bu durumda kullanılabilir. Özellikle egzama gibi problemler de yaşıyorsanız Bepanthol Egzama ve Kaşıntı Kremi bu aşamada vücudunuzu rahatlatacaktır. Nemlendirici tedavilerdeki iki yaygın bileşen üre ve laktik asittir.
Keratosis Pilaris Atrofikans
Klinik olarak başlangıçta keratozis pilaris bulunmaktadır ancak daha sonra hastalık alanlarında deride doku kaybı-atrofi gelişmektedir. Ciddi bir estetik problemdir. Özellikle Fraksiyonel CO2 lazer tedavileri etkin sonuçlar vermektedir.
C vitamini eksikliğinde cilt, kuru görünebilir. C vitaminin normal seviyelerin altına düşmesi halk arasında kaz/tavuk derisi hastalığı olarak da bilinen keratosis pilaris rahatsızlığına da yol açabilir.
Akne neden oluşur? Cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı, fazla güneş maruziyeti, beslenme alışkanlıkları vb. sebepler rol oynayabilir. Sigara içmenin de akne oluşumuna sebep olduğu düşünülmektedir: Sigara içenlerin %41'inde, içmeyenlerin %9'unda sivilce varlığı gözlemlenmiştir.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
Evet, karaciğer yağlanması bazı durumlarda ciltte sivilceye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri