Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
Arka ışığa ihtiyaç olmadan görüntüyü aktaran ekranlara verilen isim. Süper Amoled ekranın özellikleri daha gelişmiştir. Görüntü yapısı olarak daha ince bir ekrana sahip olan, parlak ve enerji dostu ekran olarak tanımlanır. Süper Amoled Ekran teknolojisini kısaca S-AMOLED olarak da tanımlayabiliriz.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur.
AMOLED ekranların ince bir yapıya sahip olması, sağladığı avantajlardan biridir. İnce ekran telefon ve bilgisayarlar, kalın ekranlara nazaran çok daha şık bir görünüme sahiptir. Bu cihazlar, enerji tasarrufu sağlamaları sayesinde de hem çevre dostu hem de ekonomiktir.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
AMOLED ekran teknolojisi her yerde, her alanda, her cihazda ortalama bir görüntü kalitesi sunuyor ancak OLED ekranların sunduğu koyu renk tonlarını ve kontrast oranını hiçbir AMOLED ekranda kolay kolay bulamazsınız. Yine de AMOLED ekranların dar alanlarda çok daha başarılı bir yapay kontrast sunduğunu söyleyebiliriz.
Ekran Teknolojisi: #
Yan sanayi ekran üreticileri henüz bu teknolojiye eşdeğer bir ekran yapmayı başaramadılar. Bu nedenle, yetkili ve teknik servislerde değişim yaptıracağınız bütün ekranlar orjinal OLED/AMOLED ekrandır ve dolayısıyla pahalıdır.
Amoled ekranlara kıyasla içerisinde organik bileşen yerine elektronik panel bulunması da IPS LCD ekrana daha fazla renk seçeneği sunabilme imkanı sağlarken aynı zamanda üretim maliyetinin de yine AMOLED ekranlara göre daha düşük olmasına olanak sağlıyor.
AMOLED ekranlar, enerji tasarrufu sağlar. Arka ışığa sahip ekranlara göre çok daha az güç harcarlar. Bu nedenle AMOLED ekran ömrü uzundur. Örneğin AMOLED ekran telefonlar diğer telefonlara göre daha seyrek şarj edilir ve daha kısa sürede şarj olurlar.
AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
Quad HD Super AMOLED teknolojisi Nisan 2014'te AU Optronics tarafından ilk kez kullanıldı.
Amoled Ekran Teknolojisi
Amoled, Active Matrix Organic Light Emitting Diode"nin kısaltmasıdır. Arka ışık gereksinimi duymaz. Bu sayede telefonlarda daha ince ekranlar kullanılabilir. Arka plan ışığının kullanılmayacak olması, enerji verimliliğinde amoled ekranları daha fazla öne çıkarır.
Yansayi ekran (a kalite ekran) renk tonlanması orjinale göre biraz daha düşüktür fakat bunu anlamanız oldukça zordu genellikle ekranın bir çok kısmı beyaz renkte iken bunu anlayabilirsiniz dokunmatik hassasiyetinde genellikle bir farklılık olmamaktadır.
Dokunmatik ve Sensörler
Apple, ekranın bir parçası olarak üretmekte, ancak yan sanayi ekranlarda ise camın üzerindedir. Bu nedenle orijinal ekranda cam değişimi yapılabilmekte ancak yan sanayi ekranlarda yapılamamaktadır.
Burn-in neden gerçekleşir? AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır.
OLED teknolojisi
Super Retina ve Super Retina XDR ekranlar, organik ışık yayan diyot (OLED) teknolojisini kullanır. Super Retina ve Super Retina XDR, klasik OLED ekranlara kıyasla, iPhone standartlarını ilk kez yakalayan inanılmaz bir görüntüleme deneyimi sağlamak için daha pek çok gelişme içerir.
Apple son çıkan modellerinin hemen hepsinde OLED ekran teknolojisini kullanıyor.
Ailenin temel üyesi olan iPhone 13 ise yine selefi gibi 6.1 inç büyüklüğünde Süper Retina XDR OLED ekran kurulumuna sahip.
Göz yormayan ekran olarak da bilinen e-kağıt ekranın kullanıldığı Kingrow K1 duyuruldu.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor.
Çok parlak ya da çok karanlık odada ekrana bakan kişilerde, göz yorgunluğuna daha sık rastlandığı bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı ve kontrast ise mümkün olduğunca arttırılarak, ortaya çıkabilecek göz yorgunluğu en aza indirilmeye çalışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri