Aloe Vera Nasıl Kesilir? Bıçak veya makas yardımıyla bitkinin yapraklarından kesin. Kestiğiniz yaprağın içerisinden jel kısmını çıkarmanız gerekmektedir.
Aloe vera bitkisinden, en az 7-8 cm uzunluğunda bir sürgün veya yaprak kesilir. Kesilen parçanın, üzerinde fazla nem olmadığından emin olunarak, yara kısmının hava ile temas ederek iyileşmesi için 1-2 gün bekletilir. Köklendirme hormonu uygulanabilir, ancak zorunlu değildir.
Aloe Vera jeli, antienflamatuar özelliği sayesinde yanığı ve iltihabı önlediğinden güneş kremi olarak kullanılabilir. Cildi nemlendirip yumuşattığından nemlendirici olarak kullanılabilir. Kesiğe, yaralara iyi gelen Aloe Vera, tıraş sonrası kesiklere de tahrişe de iyi geleceğinden iyi bir traş sonrası kremi olacaktır.
Bitkinin yaprakları kökten değil de dışından kesilmelidir. Yaprak bitkiden kesilirken bıçak sivri olduğu için yaralanmamaya dikkat edilmelidir. Yaprak birkaç dakika bekledikten sonar sarı renk damarlardan sarımsı bir sıvı akabilir. Bu sıvı kaybolana kadar iyice yıkanmalıdır.
Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin. Ardından bu yaprak parçasını uygun toprak ve saksıya tıpkı klasik aloe vera fidesini eker gibi ekin. Yaprağın üçte biri kadarının toprağın altında olduğundan emin olmanız yeterli.
İlgili 27 soru bulundu
Yaprağı ana gövdeye mümkün olduğunca yakın kesin. Yaprakları önce bitkinin altından toplamak her zaman daha iyidir. Bunlar daha yaşlı yapraklar ve daha kalın olacak. Kesilmiş yapraklar izleri tutar, bu nedenle bir yaprağın ucunu koparırsanız, sonunda kahverengi uçlu bir yaprak elde edersiniz.
Aloe kesmek için yapraklarının iyice gelişmesini beklemek gerekir. Yani küçük boyutlu aloe vera yapraklarını kesmeniz uygun değildir. Gelişen ve büyüyen yapraklarda daha çok jel bulunmaktadır. Bu yüzden gelişmiş olan yaprakları dipten kopartmanız uygun olacaktır.
Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
“Aloe Vera nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtı oldukça basit. Bitkiyi, ana bitkinin kenarlarından yetişen ve yavru tabir edilen genç sürgünleri nazikçe ayırıp yeniden dikerek kolaylıkla çoğaltabilirsiniz.
Kestiğiniz yaprağı kuru bir havlu kâğıt üzerine alarak direkt güneş ışığı almayacak şekilde ılık bir yere koyup zar oluşmasını beklemelisiniz. Bu aşamada yaprağın suyla temas etmemesi önemli. Drenajlı bir saksının içerisine kaktüs toprağı ekleyip yaprağı, 1/3'ü toprakta kalacak şekilde ekebilirsiniz.
Pencere kenarları, bitkiniz için en verimli alanlardır. Filtreli bir şekilde güneş ışığı alan her yerde aloe vera bitkisine kolayca bakabilirsiniz. Aloe vera bitkisi bakımı için bir diğer önemli konuysa sulamadır. Bitki, yapısı gereği fazla suya ihtiyaç duymaz.
Peki, aloe vera evde nerede durmalı? Mayıs ayında balkona ya da dışarıya eylülden itibaren iç mekana almalısınız. Evinizde yaz mevsiminde balkonda kış mevsiminde ise iç mekanda konumlandırabilirsiniz. Güneş alan bir odanızda, direkt gün ışığına maruz kalmadan aydınlık yerlerde aloe veranız daha hızlı gelişecektir.
Evet, aloe vera jelini çıkardıktan sonra cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz. Sivilceli bölgeye parmak ucu ile masaj yapılabilir. Gece uykudan önce sürmeniz daha etkili olacaktır. Cilde sürülen aloe vera jeli sayesinde cilt bakımını doğal ve bitkisel bir malzeme ile yapmış olursunuz.
Kış aylarında gübre kullanılması tavsiye edilmiyor.Nemli toprağın aksine daha kumlu ve kuru bir toprak yapısını seven aloe vera bitkisi için kaktüs karışımı kullanılıyor. Bu karışım sayesinde bitki daha hızlı bir şekilde büyüyor. Aloe veranın en verimli büyüme dönemi Nisan ve Eylül ayları arasında oluyor.
Bu sayede aloe veraya zarar verilmemiş olur. "Aloe vera kesildikten sonra uzar mı?" sorusu merak edilir. Eğer yaprak doğru kesilirse sonrasında yine uzayabilir.
Aloe vera bitkisinin jelini ve yapraklarını çıkarmadan orta büyüklükte olacak şekilde kesin. Kestiğiniz parçaları buzluğa atarak dondurun. Dondurulmuş aloe vera jelini istediğiniz zaman çıkartarak kullanabilirsiniz. Dondurulmuş aloe vera jeli, özellikle güneş yanığı, normal yanık ve morluklar için oldukça etkilidir.
Aloe veranın çiçeklenmesi fotoperiyotlar ve sıcaklıklar tarafından belirlenir. Güneş ışığı azaldığında ve sıcaklık düştüğünde aloe vera çiçeğinin tomurcuklarının oluşumunun başlangıcı uyarılır.
Aklınızdaki aloe vera yenir mi sorusuna evet yanıtını vereceğiz. Fakat sadece tüketim için yetiştirilen aloe verayı temin etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Ev ortamında büyüyenleri kişisel bakımda kullanabilirsiniz. Dilediğiniz her tarife uyarlayarak aloe veradan faydalanabilirsiniz.
Yaşam alanında yer verilen aloe vera, havadaki zararlı maddeleri emer ve insan sağlığına zarar vermesini önler. Bu etkiye sahip olan aloe vera, bakımı kolay olduğundan birçok odada bulunabilir. Özellikle de çalışma odası ve mutfak için önerilen aloe vera bitkisi sayesinde, evinizdeki kötü havayı temizleyebilirsiniz.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
Aloe vera için kullanacağınız saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla bulunan bir saksı olması önemli.
Tamamen gölge olan yerlerde aloe vera bitkisi büyümez. Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır.
Merak edilen bir diğer soru “Aloe vera çiçek açar mı?” sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun cevabı, nadir de olsa evettir. Bazen kırmızı ve sarı renkte, bitkinin etrafında küçük çiçekler açar. Genelde ilkbahar aylarına yakın bu çiçekleri görebilirsiniz.
Aloe vera bitkisi dahili ve harici olmak üzere iki şekilde kullanılır: Ağız yoluyla tüketilen bitki sindirim sistemine, bağırsakların düzenli çalışmasına ve sinir sistemine faydalıdır. Cilde sürülerek uygulandığı zaman da cilt için yararlı olur. En yaygın kullanım alanı cilt sorunları ve cilt bakımıdır.
Aloe vera bitkisi fazla sulandığında yaprakları sararır. Toprak tamamen kurumadan yapılan sulama işlemleri bitkinin yapraklarını sarartır. Çamur şeklindeki toprak yapısı bitkinin köklerini çürüteceğinden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri