1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor. Büyük olasılıkla "pazar yerinin kurulduğu gün" anlamında adını almış.
Farsça bāzār بازار “çarşı, alışveriş edilen yer” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vāzār sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Soğdca aynı anlama gelen vāçarn sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Farsça vahā-çarāna- “alışveriş-yeri” sözcüğünden evrilmiştir.
Pazar ya da piyasa, ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yer olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, semt pazarları, borsalar, fuar, sergi ve panayırlar, farklı ülkeler ile kişi veya kuruluşlar arasındaki değiş-tokuş faaliyetine konu olan alanlar pazarı oluşturur.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir. 19. yy sonlarına dek Türkçede eşdeğer bir selamlama sözü kaydedilmemiştir. Bir zaman bonjur dedikti sonra günaydın dedik / Kaldı lâkin böyle sözler lehçemizde pek silik.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Bilindiği gibi, Kürtçe ve Farsça aynı Ari dil grubunun İrani koluna mensup kardeş dillerdir. Farsça ile Kürtçe kelimelerin yüzde ellisinden fazlası aynı kökene dayanıyor.
Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor.
Arapça slm kökünden gelen salām سلام “1. sağ ve sağlam olma, 2. sağlık, selamet, barış, güvenlik; selam sözü” sözcüğünden alıntıdır.
Aydın Adının Kökeni
Aydın öz Türkçe bir isimdir ve Anadolu'da yaklaşık 10 asırdır kullanılmaktadır.
bazar, pazar - بازار
Pazar gününe Eski Türkçede "birinç" (birinci) adı verilir.
1 Pazar farsça bazaar sözcüğünden türkçeye geçmiştir. Satıcıların belirli günlerde ürünlerini satmak için ürün sergiledikleri yada belli bir ürünün satıldığı yer anlamına gelmektedir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Perşembe, Çarşamba ile Cuma arasında olan, haftanın dördüncü günüdür. Perşembe, Farsça-Süryanice beşinci gün anlamındaki Farsça: پنجشنبه penc-şenbe kelimesinden gelir, "Çarşamba" kelimesine kafiyeli olarak "Perşembe" olarak söylenir.
Salı: Arapça yevme's-salîs, yevme's-selâse “üçüncü gün” ibaresinden Türkçeye salî>salı şeklinde geçtiği bilim çevrelerince kabul görmüştür.
Uygur Türkçesinde salam, essilam, essilamualeyküm sözcükleri selamlaşmada; elvida, vidalaş- ve razi, razilaş-, razilaşiş ise ayrılırken vedalaşmada kullanılmaktadır (Necipoviç 1995: 112, 117, 331, 338, 453).
Tümcenin bütünü esselâmu aleyküm ve´rahmetullâhe ve´barakâtuh (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ, romanize: as-salāmu ʿalaykum wa-raḥmatu -llāhi wa-barakātuhū, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum wa.raħ.ma.tu‿ɫ.ɫaː.hi wa.ba.ra.kaː.tu.huː]; Türkçe: Allah'ın huzuru, bağışlaması ve ...
Es-Selam Allah'ın 99 mübarek isminden bir tanesidir. Yani Esma-i Hüsna'lardan en güzel biridir. Es-Selam selamete ermek, anlamındadır. Bir başka anlamı ise Allah'ın cennette kullarını selamlamasıdır.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Tamam kelimesi çoğu kişinin sandığının aksine Türkçe kelime olmamakla beraber Arapça kökenli bir kelimedir. Tamam kelimesinin birden farklı anlamları bulunmakta ve bunlar arasında bütün, eksiksiz ve yanlış olmayan anlamlar yer almaktadır.
tamam - Nişanyan Sözlük. Arapça tmm kökünden gelen tamām تمام “1. bitme, bitim, bitiş, tamlık [isim], 2. bitmiş, bütün [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça tamma تَمَّ “bitti” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır.
Zazaların büyük çoğunluğunun kendilerini ve dillerini Kürtçeden ayrı olarak Zaza ve Zazaca olarak tanımlamaları ve Zazacanın bilimsel olarak Kürtçeden ayrı bir dil olarak kabul edilmesine rağmen HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür.
Almanca, Fransızca, Marathi, İtalyanca, Pencapça, Urduca, Farsça, Endonezce ve daha onlarcası… Kürtçe. bilen biri bu dilleri çok kolay öğrenebilir.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri