Aloe vera bitkisi bakımı için bir diğer önemli konuysa sulamadır. Bitki, yapısı gereği fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle yüzeyin 5 cm altında bulunan toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapmamalısınız. Aloe verayı yazın haftada 1, kış mevsiminde ise ayda 2 kere sulamanız yeterlidir.
Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin. Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz.
Peki, aloe vera evde nerede durmalı? Mayıs ayında balkona ya da dışarıya eylülden itibaren iç mekana almalısınız. Evinizde yaz mevsiminde balkonda kış mevsiminde ise iç mekanda konumlandırabilirsiniz. Güneş alan bir odanızda, direkt gün ışığına maruz kalmadan aydınlık yerlerde aloe veranız daha hızlı gelişecektir.
Aloe vera canlandıran karışım nasıl yapılır? Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Peki, Aloe Vera nasıl bakılır? Yapmanız gereken ilk şey Aloe Vera bitkiniz için bolca ışık alan aydınlık bir yer seçmek. Aloe Vera bitkileri bolca gün ışığını sevmelerine rağmen fazla sulamaya karşı hassastır. Sık sık sulanmayı sevmez.
İlgili 15 soru bulundu
Aloe vera bitkisi, güneş ışınlarından faydalanmayı çok sever. Bu nedenle bitkinin günde 6-8 saat ışık aldığından emin olmalısınız. Karanlığı sevmeyen bitkiye güneşin tüm ışınları da faydalı gelmez. Aloe vera bitkisi bakımı için pencere kenarı ve balkon gibi yarı gölgeli bir yer tercih edebilirsiniz.
Öncelikle aspirini güzelce ezin ve toz haline getirin. Üzerine kuru mayayı ilave edin. Daha sonra yavaş yavaş suyu ekleyerek karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı, aloe vera toprağında gezdirin.
Aloe vera bitkisi olgunlaştıkça yavru verir. Bu yavrular, ana bitkiden ayrılarak ayrı bir bitki olarak yetiştirilebilir. Özellikle aloe veranın toprağını ya da saksısını değiştirecekseniz bu yöntemden faydalanabilirsiniz.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
İhtiyacınız Olan Püf Noktaları Eğer aloe vera çiçeğini çok güneş alan yere bırakırsanız; bitkinin yapraklarında sararma meydana gelecektir. Çok fazla sulama yaptığınızı düşünüyorsanız; saksıyı havalandırıp toprağın kurumasını sağlayabilirsiniz.
Aloe vera bitkisinden, en az 7-8 cm uzunluğunda bir sürgün veya yaprak kesilir. Kesilen parçanın, üzerinde fazla nem olmadığından emin olunarak, yara kısmının hava ile temas ederek iyileşmesi için 1-2 gün bekletilir. Köklendirme hormonu uygulanabilir, ancak zorunlu değildir.
Aloe vera yüze bir dizi muhteşem fayda sunar. Öncelikle, cildi nemlendirir ve kuru, tahriş olmuş bölgeleri hızla yatıştırır. Aynı zamanda sivilce ve akne izlerini azaltmaya yardımcı olabilir, ciltteki iltihaplanmayı hafifletir.
Bunun için aloe vera bitkisinin bir yaprağını belirleyin ve yaprağı keskin, temiz bir bıçakla ucu kalından inceye gidecek şekilde verevine kesin. Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin.
Kış aylarında çok daha az (haftada 1 gibi) sulamanın yeterli olduğu aloe verayı yazın kavurucu sıcakları altında gün aşırı ya da haftada en az 2 kez olacak şekilde sulayabilir, toprağı 1 gün içinde hızla kuruyorsa her gün sulamayı da seçebilirsiniz.
Avize (Yucca) ağacı, sukulent, Cennet Kuşu, kaktüs, deve tabanı (Monstera adansonii), Areka Palmiyesi, aloe vera, Arapsaçı, Dua Çiçeği deliksiz saksıda yetişen bitkiler arasındadır.
Bu, esas olarak aloe vera kışın çiçek açar anlamına gelebilir ancak olan şey, çiçek tomurcuğunun kışın oluşması, yavaş büyümesi ve bir demet sarı çiçek şeklinde görünme zamanının ise ilkbahara denk gelmesidir.
Yüksek dozda kullanımı vücut esansiyel elektrolit kaybına yol açabilmektedir. Özellikle diyabet hastalarının, böbrek problemleri olanların, chron ve ülseratif kolit hastalarının, hamile ve emziren kadınların, çocukların aloe vera kullanmadan önce doktora danışmaları önerilmektedir.
Aloe vera bitkisi fazla sulandığında yaprakları sararır. Toprak tamamen kurumadan yapılan sulama işlemleri bitkinin yapraklarını sarartır. Çamur şeklindeki toprak yapısı bitkinin köklerini çürüteceğinden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır.
Aloe vera ayrıca saç tellerini nemlendirir, onarır, güçlendirir ve parlaklık verir. Aloe vera jeli, güneşe ve kirliliğe karşı da saçları korur. Aloe vera jeli, saf haliyle veya diğer doğal yağlarla karıştırılarak saça uygulanabilir.
Aloe veranın yaprağını zarar görmeden koparmak için kökten koparmak gerekmektedir. Yani aloe veranın yaprağını ortadan veya uçtan koparmayın. Çünkü kopan bir yaprak bozulacaktır. Bu yüzden kökten koparmak daha doğrudur.
Aloe vera yenilebilen bir bitkidir. Yine de hepsinin yenmeyeceğinden bahsetmek gerek. Yalnızca tüketim için yetiştirilen aloe vera bitkileri yenilebilir. Ev ortamında büyüyen aloe vera ise daha çok kişisel bakım için kullanılabilir.
Aloe vera, birçok güzellik ürününün bir bileşeni olsa da, doğrudan yüzünüzde saf aloe vera jeli de kullanabilirsiniz. Doğru uygulandığında, jel cildinizi nemlendirerek ince çizgileri ve kırışıklıkları yumuşatır.
Aloe veranın yaprakları ve açtığı çiçekler eğer sağlıklı ise vitamin kullanılmasına gerek yoktur. Fakat eğer bitkinin çiçekleri solmuş ve sararmış ise bitkinin yeniden çiçek açması ve iyi yetişebilmesi için seralarda satılan çiçek vitaminlerinin kullanılması gerekir. Bu sayede bitki gereken besin desteğini almış olur.
Aloe veranın yumuşamasının nedeni fazla sulama olabilir. Ayrıca toprak türü de yapraklarda yumuşama yapabilir. Eğer bitkinin toprağı yeterli miktarda hava geçirmiyorsa verilen su bitki köklerini boğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri