Yapay Zeka, kullanacağınız programlama diline yeterince hakimseniz öğrenmesi zor olan bir dil değildir. Bu nedenle yapay zeka ve makine öğrenmesi öğrenmeye dile tamamen hakim olduktan sonra geçilmesi gerekir.
Yapay zeka çalışmak istediğinizde okuyacağınız her kaynağın size önerisi iyi bir matematik altyapısının gerektiğidir. Yapay zekanın alt dalı olan makine öğrenmesini anlamak, modelleri uygulayabilmek ve yeni bir model geliştirebilmek için belirli konulara vakıf olmak şart.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
İnsan zekası mı yapay zeka mı? Sorusundan yola çıkılarak düzenlenen konferansta uzmanlar, yapay zekanın insan zekasını geçemeyeceğini dile getirdi. Başta sağlık olmak üzere birçok disiplinde köklü değişiklikler olduğunu vurgulayan akademisyenler, yapay zekanın rakip değil yardımcı olduğunu söyledi.
İlgili 21 soru bulundu
Böylece felaketlerin önlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için insanların sahip olmadıkları yetenekleri kullanabilir. Yapay Zeka Hata Yapabilir! Fakat en nihayetinde yapay zeka da kusursuz değildir ve hata yapabilir. Fakat yine de hata oranı insanlara göre daha azdır.
Yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alandır. Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağlamaktadır.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Yapay zeka strateji oluşturamaz, kavramsallaştıramaz veya planlayamaz. AI, dar bir hedef için optimizasyon yapmakta harika olsa da, kendi hedeflerini seçemez veya yaratıcı düşünemez. AI, alanlar arasında düşünemez veya sağduyu uygulayamaz. AI, empati ve şefkat gibi duyguları hissedemez veya bunlarla etkileşime giremez.
Yapay zekanın temelini öğrenmek önemlidir. Aksi halde geliştirici değil uyarlayıcı olursunuz. Bu yüzden yapay sinir ağları (artificial neural networks), makine öğrenmesi (machine learning), işlemsel zeka (computational intelligence), derin öğrenme (deep learning) gibi temel dersleri mutlaka takip etmelisiniz.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Yapay zeka günümüzdeki versiyonlarıyla bile kendini geliştirebiliyor. Deneyim yoluyla öğrenme artık bilinen bir yapay zeka öğrenme biçimi. Sadece kendine yüklenenlerle sınırlı olmayıp, bir konuda uygulamayla öğrenme ve uzmanlaşma çabası söz konusu.
Yapay zeka, günün birinde tekillik kazanacak noktaya gelecek. ancak o zamana kadar yapay zeka insandan zeki değil. Yapay zekayı programlayan insanların zeka seviye ortalamalarının biraz üstünde bir zekaya sahip olması muhtemel.
Yapay Zeka Mühendisliği mezunları alacakları eğitimle bu artı değeri üretebilecek niteliğe sahip kişiler olacak ve hemen hemen tüm sektörlerde ihtiyaç duyulan mühendisler olarak istihdam edilebileceklerdir.
Yapay zeka, bir makinenin insan davranışını simüle etmesine izin veren bir teknolojidir. Makine öğrenimi, makinelerin açık programlama olmadan geçmiş verilerden otomatik olarak öğrenmesine olanak tanıyan bir yapay zeka alt kümesidir.
Yapay zeka mühendisliği Türkiye'de ve dünyada geleceği parlak olan bir meslektir. Çünkü yapay zeka teknolojisi her geçen gün daha fazla gelişmekte ve yaygınlaşmakta olup birçok sektörde ve alanda yeni fırsatlar ve çözümler sunmaktadır.
Bu meslekler yapay zeka geliştirici , yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, yapay zeka eğitmeni, yapay zeka uzmanı, yapay zeka mühendisi , yapay zeka donanım uzmanı, yapay zeka araştırmacısı, yapay zeka teknolojileri uzmanı, yapay zeka ve finans uzmanı, yapay zeka pazarlamacılığı olarak sıralanabilir.
Aynı rapora göre yapay zeka kaynaklı otomasyondan en çok etkilenecek ilk üç sektör arasında ofis çalışanları, idari destek personeli ve hukuk yer alıyor. Buradan hareketle uzman görüşleri ve araştırmalar ışığında yapay zekanın yakın gelecekte otomatikleştireceği 10 alanı ele aldık.
Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.
Çeşitli derslerin projeleri ve ödevleri için PHP, Java, C#, Prolog, Scheme, Haskell, Python gibi diller de kullanılıyor.
“Dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacı ve uygulayıcısı var. Ancak sektör milyonlarca uzmana ihtiyaç duyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri, yapay zeka mühendisi pozisyonu için yüksek maaş taleplerinden şikayet ediyor.
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Örneğin, otomasyon ve robotik teknolojiler, üretim hatlarında ve diğer endüstriyel alanlarda çalışanların yerini almaya başlamıştır. Ayrıca, bazı işlerde de yapay zeka teknolojileri kullanılarak insanların yaptığı işleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapabilir.
Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri