Bunun için aloe vera bitkisinin bir yaprağını belirleyin ve yaprağı keskin, temiz bir bıçakla ucu kalından inceye gidecek şekilde verevine kesin. Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin.
En az 8 cm uzunluğunda olan yaprağı, gövdeye bağlanma noktasına yakın bir yerden kesebilirsiniz. Aloe vera yapraklarının içi jel kıvamındadır ve bu nemli yapı, yaprak direkt olarak toprağa gömüldüğünde yaprağın çürümesine neden olabilir. Bu sebeple yaprağın kesim yerinde zar oluşmasını beklemelisiniz.
Aloe Vera Nasıl Kesilir? Bıçak veya makas yardımıyla bitkinin yapraklarından kesin. Kestiğiniz yaprağın içerisinden jel kısmını çıkarmanız gerekmektedir.
Aloe kesmek için yapraklarının iyice gelişmesini beklemek gerekir. Yani küçük boyutlu aloe vera yapraklarını kesmeniz uygun değildir. Gelişen ve büyüyen yapraklarda daha çok jel bulunmaktadır. Bu yüzden gelişmiş olan yaprakları dipten kopartmanız uygun olacaktır.
“Aloe Vera nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtı oldukça basit. Bitkiyi, ana bitkinin kenarlarından yetişen ve yavru tabir edilen genç sürgünleri nazikçe ayırıp yeniden dikerek kolaylıkla çoğaltabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Aloe vera nasıl coşturulur merak ediyorsanız aspirin ve kuru maya karışımı önereceğiz. Toz haline getirilmiş aspirin ve kuru mayayı suda güzelce karıştırıp belirli aralıklarla aloe verayı sulamak için kullanabilirsiniz.
Aloe Vera'nın çoğaltılması genellikle yukarıda anlatıldığı gibi yavru ayrıştırma yoluyla gerçekleşir. Bununla birlikte, daha büyük bir bitki istiyorsanız, ana bitkinin bir yaprağını kesip toprağa dikebilirsiniz. Bu yöntem, yaprağın yeterince büyük olması ve doğru koşullarda yetiştirilmesi koşuluyla başarılı olabilir.
Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde 6-8 saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir.
Aloe vera bitkisi bakımı için bir diğer önemli konuysa sulamadır. Bitki, yapısı gereği fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle yüzeyin 5 cm altında bulunan toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapmamalısınız. Aloe verayı yazın haftada 1, kış mevsiminde ise ayda 2 kere sulamanız yeterlidir.
Aloe vera için kullanacağınız saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla bulunan bir saksı olması önemli.
Evet, aloe vera jelini çıkardıktan sonra cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz. Sivilceli bölgeye parmak ucu ile masaj yapılabilir. Gece uykudan önce sürmeniz daha etkili olacaktır. Cilde sürülen aloe vera jeli sayesinde cilt bakımını doğal ve bitkisel bir malzeme ile yapmış olursunuz.
Hava temizleme konusunda başarılı olan aloe vera, gece boyunca mevcut havayı temizlemeye devam ettiği için yatak odası bitkilerinin başında gelir. Aloe vera çiçeğini odanızın güneş alan bir noktasında konumlandırabilir, sağlıklı bir uyku için sunduğu faydalardan yararlanabilirsiniz.
Aloe vera bitkisinin jelini ve yapraklarını çıkarmadan orta büyüklükte olacak şekilde kesin. Kestiğiniz parçaları buzluğa atarak dondurun. Dondurulmuş aloe vera jelini istediğiniz zaman çıkartarak kullanabilirsiniz. Dondurulmuş aloe vera jeli, özellikle güneş yanığı, normal yanık ve morluklar için oldukça etkilidir.
Aloe vera bitkisi dahili ve harici olmak üzere iki şekilde kullanılır: Ağız yoluyla tüketilen bitki sindirim sistemine, bağırsakların düzenli çalışmasına ve sinir sistemine faydalıdır. Cilde sürülerek uygulandığı zaman da cilt için yararlı olur. En yaygın kullanım alanı cilt sorunları ve cilt bakımıdır.
Aloe vera bitkisi, bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak aşırı güneş ışığı, bitkinin kurumasına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında, bitkinin güneş ışığına maruz kalacağı süreyi kısaltmak veya gölgede tutmak bitkinin kurumasını önleyebilir. Aloe vera bitkisinin yaprakları zamanla toz ve kir birikebilir.
10 dakika bekletildikten sonra, cildinizi soğuk suyla yıkamanız gerekir. Aloe vera jeli uygulandıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Eğer ciltte uzun süre kalırsa, cildi gerer ve kurumasına neden olur.
Bütün bunlar, aloe veranın çiçeklenmesinin aralık ayından mayısa kadar görülebildiği, aloe vera dışındaki bazı bitkilerin ise daha sonra çiçek açabileceği anlamına gelir.
Aklınızdaki aloe vera yenir mi sorusuna evet yanıtını vereceğiz. Fakat sadece tüketim için yetiştirilen aloe verayı temin etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Ev ortamında büyüyenleri kişisel bakımda kullanabilirsiniz. Dilediğiniz her tarife uyarlayarak aloe veradan faydalanabilirsiniz.
Aloe vera güneşe maruz kaldıysa ve yapraklarında sararmalar oluştuysa, solan yaprakları derhal bitkiden uzaklaştırmanız gerekir. Bunun için budama makasını kullanabilirsiniz. Eğer bitkiniz yanlış sulama nedeniyle çürüdüyse ve bu çürümeler köklerdeyse, bitkinizi köklere zarar vermeden saksıdan çıkartın.
Budama: Aloe vera bitkisi küçük dal ve yapraklara sahip olan bir bitki olmadığı için herhangi bir budama işlemine ihtiyaç duymaz. Yalnızca zamanı geldiği ya da kullanmak istediğiniz zaman büyük yaprakları koparıp kullanabilirsiniz.
Bitkinin saksı değişimi ise 2-3 yılda bir yapılıyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında normale göre bitki toprağı daha kuru olabiliyor. Bu durumda aloe vera sulanmadan dayanıklı kalmaya devam etse de hızlı büyümesi için az ve sık bir biçimde sulanması gerekiyor.
Aloe vera bitkisi şifalı olarak nitelendirilebileceği yerleri kabuk ve jel kısımlarıdır. Kabuk kısmı genellikle medikal alanlarda kullanılır. Jel ise yaprağın iç kısmından çıkar ve renksiz bir sıvıdır. İçeriğinde 12 vitamin, 20 mineral ve 10 amino asit bulunur ve bu anlamda oldukça fazla faydası söz konusudur.
Muz ve Muz kabuğunun faydaları saymakla birmez insan sağlığına faydalı olduğu gibi bitki yetiltirmede ve çiçeklerin hızlı çiçek açmasında ve aloe vera jelinin yaprakda dolmasına yardımcı olur ve aloe vera köklerini güçlendirir ve aloe vera kök çürümesini engeller.
Budama yapılması Aloe vera için çok iyi bir uygulama değildir. Ancak, sulama esnasında suyun yapraklara temas etmesi durumunda çürüyen yaprakların temizlenmesi budama olarak adlandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri