Kitaplardaki kirleri temizleyebileceğiniz çeşitli yöntemler var: Süpürge ile tozları çekmek, nemli bez ile tozları silmek, fırça ile kitaplardan tozları uzaklaştırmak. Tüm bu yöntemler, kitaplarınızdaki kirleri ve tozları uzaklaştırmanızı sağlar.
10. Ara ara kitaplarınızın tozunu alın ve küf oluşumuna dikkat edin. Uzun süre alınmayan tozlar bulundukları yüzeyde sararmaya, renk solmasına, vs. sebep olacaktır. Onun içindir ki kitaplığınızı düzenli olarak temizleyin.
Kitapları uzun süre temiz tutmanın püf noktaları
2- Mekân sıcaklığının 65 derece ve nemin yüzde 40 civarında olmasına özen gösterin. 3- Kitapları doğrudan gelen güneş ışığından koruyun. 4- Kitaplarınız için düzenli haşere kontrolü yapın. 5- Kitaplarınızın düzenli olarak tozunu alın.
- Depolardaki eserle asitsiz, yumuşak kağıtlara sarılmalı ya da asitsiz arşiv kutularında saklanmalı, - Okuyucu ve araştırmacıya açık alanların da temizliğine dikkat edilmeli, - Depo ve sergi alanlarının temizliği toz alma biçiminde değil hepa filtreli vakum ile yapılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kitapların temizliğini gerçekleştirirken, kuru bezle ya da toz almak için üretilen uzun tüylü toz alma ürünleri ile alınmalıdır. Kitapların kapaklarına kesinlikle ıslak nemli bez temasında bulunulmamalıdır. Kitaplar ve kitapların üzerleri kuru bez ile temizlenmelidir.
Nem | Güneş | Böcekler
Nem oranın fazla olduğu yerlerde kitaplarınızı muhafaza etmemenizde fayda var, hele ki nem faktörünün yanına rutubet de dahil olursa kitaplarınızın ömrü için pek fazla umut olmayacağı kesin. Odanızı düzenli aralıklarla havalandırın ve kitaplarınızı nem ve rutubetli ortamlardan mutlaka uzak tutun.
Yılda en az 1 kez tüm kitaplık boşaltılmalı ve kitaplar tek tek temizlenmelidir. Bunun yanı sıra kitaplıkta duran kitaplar arada bir ters çevrilmeli ve havalandırılmalıdır. Sararmış olan kitaplarda kitap biti olma ihtimali çok yüksektir. Bunları diğer kitaplardan uzaklaştırmalısınız.
Kitaplığınızı, bulunduğu ortamda doğrudan güneş almayan bir yere koymanızı öneririz. Kitaplarınızı sadece güneşten değil aynı zamanda yüksek voltaja sahip çabuk ısınan lambalardan da uzak tutmanız gerekir. Hem ışık hem de ısı kitaplar üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
Kitap kutusu, kitapların düzenli bir şekilde taşınması saklanması için kullanılır. Genellikle koli yapısında üretilirler. Kitap kutuları boyutları bakımından kitap boyutlarıyla örtüşecek şekilde imal edilir ve kitap taşımak için yeterli olacak şekilde satışa sunulur.
Uzun süre kullanılmayan ve tozu alınmayan kitaplarda sararma gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca eski kitaplarda küflenme gibi sorunlar da oluşabilir. Küflenme sorununun önüne geçmek için uzun süre kullanmadığınız kitapları ara sıra açarak kontrol etmeli, küflenme varsa erkenden müdahale etmelisiniz.
Kitap bitleri ısırmazlar ve kolayca ortadan kaldırılabilirler. Sorunu çözmek için istila edilmiş yiyeceklerin çıkarılması, görünen kalıpların silinmesi ve bulundukları alanın iyi bir şekilde havalandırılması ve kurutulması önerilir. İyi havalandırma başarının anahtarıdır.
Ya da ne yapmalıyım? Kağıt, geri dönüşüm verimi en düşük maddelerden biri. Bu nedenle temizleri ihtiyaç sahiplerine diğerlerini de geri dönüşüme verebilirsin. Belediyelerin bu tür hizmetleri var. bağlı olduğun belediyeyi arayarak yardım isteyebilirsin.Onlar yönlendirirler.
Bu kitaplık bir duvarı tamamen kaplıyordu. Önü açık raflar sayesinde kitapların kapak tasarımları, basılı oldukları yüzeylerden taşıp odaya yayılıyordu. Bu sebeple tasarımını beğenmediğim ve odanın görüntüsünü bozduğunu düşündüğüm kitapların sırtlarını ters çevirerek yerleştirmeye başladım.
Peki, bu kokunun ortaya çıkmasının sebebi ne? Kitap sayfalarını oluşturan kâğıdın yapısında temel olarak selüloz bulunur. Ayrıca kâğıt az miktarlarda lignin gibi başka kimyasal maddeler de içerir. Eski kitap kokusu ise bu kimyasal maddelerin zamanla ısı ya da ışık etkisi ile bozunması sonucu ortaya çıkar.
Ayrıca kitap çok okumakla eskimez, asıl tam tersi kullanıldıkça taze durur. Ancak tozlu raflarda duran kitaplar eskir, nemlenir, böceklenir. Nem kitabın çürümesine ve sayfalarının yok olmasına sebep olur. Ayrıca birçok mürekkep suda dağılır.
Nemden olabilir. Onun dışında çok değerli kitapların varsa pamuk veya benzeri doğal ürünlere sararsan çok sorun olmayacaktır.
En ünlü manga serilerinden One Piece'in tek ciltli kitabı satışa çıktı. Dünyanın en uzun kitabı unvanını taşıyan eser, 21 bin 450 sayfa. 50 adet üretilen sınırlı sayıdaki kitaplar, 7 Eylül'de piyasaya sürülmesinin ardından günler içerisinde tükendi.
Fakat işin aslı; oksijen, kitapların sararmasında büyük rol oynar. Kağıdın ham maddelerinden olan selüloz ve lignin maddelerinin hava ile teması dahilinde bir etkileşim meydana gelir ve neticesinde ise yapraklar sararır.
Bir Kitap En Az Kaç Sayfa Olmalı? Bu durum kitabın türüne göre değişse de UNESCO, kitabın kapağı hariç en az 49 sayfa olması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye'de ise bu durum alanınıza ve rakiplerinize göre değişkenlik gösterebilmektedir. İnsanların hoşuna gidebileceği bir kitap 96 – 240 sayfa arasındadır.
Selüloz renksiz bir madde bu nedenle ışığı çok iyi yansıtıyor. Bu durum da onu beyaz olarak algılamamıza neden oluyor. Lignin ise zamanla bozulduğu için kağıdın ömrünü kısaltıyor. Yani sarı renk yapıldıkları bileşenlerin reaksiyonundan kaynaklanıyor.
Kitap sayfalarında ise üst sınır olmamakla birlikte, okurların sıklıkla tercih ettiği ve en çok satılan türlerden roman, hikâye, gezi yazısı gibi türler için ideal sayfa sayısı 96 ila 480 sayfa aralığıdır. 480 sayfa üzerindeki eserler taşıması zor, okur tarafından çok tercih edilmeyen hacimlerdir.
Kitap okumak bilgi birikimini arttırır.
Her kitap, belirli bir konuyu öğretmek için özel olarak yazılmamış olsa bile, yeni bilgiler içerir. Düzenli olarak okuyarak, yavaş yavaş bilgi biriktirebilir ve kendinizi daha etkili bir şekilde düşünme ve ifade etme yeteneğini geliştirebilirsiniz.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri