İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki misyonunu tamamladı ve Dünya'ya giriş sağlayan SpaceX Dragon kapsülü saat 16:29'da Florida açıklarında denize düştü. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kapsülden 17:28'de çıkış yaptı.
Türkiye'nin İlk Astronotu: Alper Gezeravcı! Dünya'ya Döndü, Fulya Öztürk'e Konuştu...
Kapsülün inişinin ardından başarıyla kapsülden çıkarıldı. Dönüş tarihleri, inişin yapılması planlanan Florida açıklarındaki hava koşulları nedeniyle daha önce birkaç kez Alper Gezeravcı ve ekibi bugün (9 Şubat 2024) TSİ 16.30 sıralarında okyanusa indi.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye'ye döndü: İşte ilk açıklamaları #CANLI - YouTube.
SON DAKİKA 🚨| Alper Gezeravcı Yurda Döndü! Uzay Görevini Tamamlayan İlk Türk Astronot Türkiye'de...
İlgili 22 soru bulundu
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat'ta dünyaya iniş yapmıştı.
Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki misyonunu tamamladı ve Dünya'ya giriş sağlayan SpaceX Dragon kapsülü saat 16:29'da Florida açıklarında denize düştü.
OKSİJEN SATURASYONU DENEYİ
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına 6. deneyiyle devam etti. Gezeravcı, bugün, Nişantaşı Üniversitesinden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu, "OKSİJEN SATURASYONU" deneyini hayata geçirdi.
20 yıldır Dünya'nın çevresindeki yörüngesinde dolanan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) geçmişten günümüze birçok araştırmacı astronota ev sahipliği yapıyor.
Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak. Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) geçirdiği sürede 13 bilimsel deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay serüveninde farkındalık da oluşturdu. Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğu ülke genelinde canlı bağlantılar ve çeşitli illerde kurulan uzay çadırlarından (planeteryum) coşkuyla izlendi.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirileceği "Extremophyte" adlı deneyde, Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak.
Gezeravcı, uzayda gerçekleştireceği "Extremophyte" adlı deneyde kullanılmak üzere Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen 'Schrenkiella Parvula' bitkisini de yanında götürdüğü ortaya çıktı.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, ABD'deki sağlık kontrollerinin bitmesinin ardından Türkiye'ye geri döndü. Alper Gezeravcı ve beraberindeki üç astronottan oluşan Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 10 Şubat'ta ABD'de Florida açıklarına indi. Daha sonraysa astronotlar sağlık kontrolüne girdi.
Elverişsiz hava şartlarının sebep olduğu ertelemeler nedeniyle Axiom-3 ekibinin seyahati 18 gün ile rekora imza attı. Bir diğer rekor da, yaklaşık 48 saat sürecek dönüş yolculuğu. Bu yolculuk, Dragon uzay aracının bugüne kadarki "en uzun transfer süresi" olarak rekora imza atmış olacak.
Bilim dünyasına ışık tutacak deneyler yapan Gezeravcı, öğrencilerle de buluşarak tecrübelerini aktarıyor. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda son günlerine yaklaştı. 19 Ocak'ta 36 saat süren uzay yolculuğuna başlayan Alper Gezeravcı'nın ilk sözü, "İstikbal göklerdedir" oldu.
Alper Gezeravcı uzayda 13 deney yaptı!
Uydu Filosu ve Özellikleri. Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiştir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiştir. Şirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu | İlk deneyimleri | Gerçekleştirdiği çalışmalar - YouTube.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek olması nedeniyle 19 Ocak 2024 TSİ 00:49'da gerçekleştirilecek olan Fırlatma Töreni, İstanbul Taksim Meydanı ve Ankara Kızılay Meydanı'ndan takip edilebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihinin 17 Ocak 2024'e ertelendiğini duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) paylaşımını alıntılayarak, açıklama yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri