Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotu Dünya'ya getiren Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı. Elverişsiz hava şartlarının sebep olduğu ertelemeler nedeniyle Axiom-3 ekibinin seyahati 18 gün ile rekora imza attı. Bir diğer rekor da, yaklaşık 48 saat sürecek dönüş yolculuğu.
Şurada Paylaş! Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Uzay aracının 47 saat sürecek yolculuk sonunda 9 Şubat Cuma günü Türkiye saati ile 16.30'da Florida kıyısı açıklarında Dünya'ya inmesi bekleniyor.
İlgili 43 soru bulundu
SON DAKİKA 🚨| Alper Gezeravcı Yurda Döndü! Uzay Görevini Tamamlayan İlk Türk Astronot Türkiye'de...
Dünya'ya döndü. Astronotların kapsülden çıkışı gerçekleştiriliyor.
ISS uzayda saniyede 7670 metre hızla hareket ediyor, bu gerçekten büyük bir hız, Dünya'nın da eksen dönüş hızı saatte 1670 km. yani saniyede 465 metre.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) çalışmasında gen ve mikroalg deneyleri yapacak. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Gezeravcı, ISS'de kaldığı süre boyunca yapacağı 13 deney çalışmasına ajandasına uygun olarak devam ediyor.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Milli Uzay Programı ile bir ilkin daha gerçekleştirileceğini belirterek, “İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor. Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz.” dedi.
2 Ekim 1991 tarihinde uzaya gönderilen bir de Türk kozmonot var. Adı Toktar Ebubekirov (Aubakirov). Uzayda 8 gün kalmış.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Buna göre, uzayda Dünya'dan daha yüksek bir hızda hareket eden ve daha düşük bir yerçekimi kuvvetine maruz kalan bir astronotun saati, Dünya'daki bir insanın saatinden daha yavaş işler. Bu da, astronotun Dünya'ya döndüğünde, Dünya'daki insanlardan daha az yaşlanmış olacağı anlamına gelir.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Uzaydaki çoğu cismin uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesini kullanırız. Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Vücut kısa zamanda çok yüksek UV, X-ışını ve Gamma radyasyonuna maruz kalacaktır. Aynı zamanda uzayın inanılmaz derecede soğuk bir ortam olduğunu düşünürsek, bir yandan donma da başlayacak ama daha vücuttaki tüm ısı dışarı atılmadığı için donma hemen oluşmayacaktır.
Büyük Patlama'nın kozmik fon radyasyonuyla belirlenen uzayın taban sıcaklığı 2,7°K kelvindir. bu da (−270,45 °C - 454,81 °F) tekabül etmektedir. Aslında bu sıcaklık Büyük Patlamadan sonra ortaya çıkan ışınımın günümüze gelen dalga boyudur.
Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor
Gemide yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından Ax-3 ekibi uzay aracından başarıyla çıkarıldı. Gezeravcı ve Ax-3 (Axiom Mission 3) ekibi sağlık kontrolünün ardından Houston'a gidecek ve orada daha kapsamlı bir sağlık prosedürünün ardından bir süre de karantinada kalacak.
İkinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever'in uzaya gideceği tarih şimdiden merak edilmeye başladı. TUA Başkanı Kıraç, Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirirken, ikinci astronot olan Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya gideceği tarihi açıkladı.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri