İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi sahil bölgeleri etkilenebilir. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı, deniz seviyesinin yaklaşık olarak 2050'lerde 50 santimetre ve yüzyıl sonunda 2100 yılında bir metreye çıkabileceği ihtimalini dile getiriyor.
Buna göre 80 yıl sonra İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir. Uzmanlara göre deniz seviyesindeki artış gözle görülebilir değil ancak zamanla artacak. Yaklaşık 80 yıl sonra İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı, İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi yerler bundan ciddi şekilde etkilenecek.
Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor. Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor.
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
İlgili 27 soru bulundu
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Araştırma, mevcut küresel ısınma oranları ile Maldivler'in yüzde 80'inin 2050'ye kadar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre gidişata ilişkin gerekli önlemler alınmazsa küresel düzeyde su seviyesi 2100 yılına gelindiğinde toplam 2 metre yükselmiş olacak. Okyanus ve denizlerdeki su seviyesinin öngörülenden çok daha fazla yükselmekte olduğu belirlendi.
Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbaharda Marmara bölgesinde deniz sularının çekilmesi ile ilgili basında sıkça haberler yapılmaktadır. Bunun bölgede oluşacak depremin habercisi olduğu konusunda yaygın bir kabullenişin oluşması, bu konuda bir bilgi eksikliğinin olduğunu göstermektedir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, hafta içinden bu yana devam eden deniz suyundaki çekilmenin sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklandığını ifade etti.
Depremden sonra açık denizlerde ve okyanuslarda tsunami meydana gelebilir. Ülkemizin denizleri ise iç deniz olduğu için tsunami oluşma ihtimali yoktur. Ülkemizdeki depremlerden sonra deniz yükselmesi yaşanabilir.
Hollanda'daki Maeslantkering, dünyanın en büyük fırtına kabarması bariyeri. Kalın çelikten yapılmış olan yirmi iki metre yüksekliğindeki bu bariyer, deniz seviyesinin yükselmesine karşı ülkeyi koruyor. Eğer su 3 metreden fazla yükselirse, bariyer otomatik olarak kapanıyor.
İklim krizi tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, İngiltere ve Galler'deki bazı futbol kulüpleri tehlike altında. Yapılan araştırmalara göre, 2050 yılına kadar yaşanacak su baskınlarının yanı sıra bazı statların tamamen yok olması bekleniyor...
2050 yılına kadar dünyanın büyük bir kısmı sular altında kalabilir. Özellikle Almanya ve Hollanda kıyıları batma riski altında.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın dört bir yanında, güvenli içme suyuna erişimi olmayan insan sayısının 2050 yılına kadar iki katına çıkacağını belirterek, su krizinin 'kontrolden çıkabileceği' uyarısında bulundu.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans'ın 2100'e kadar sular altında kalacağını öngörüyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinin %90'ı deniz seviyesinin altında. Kentin yöneticileri, binaların dalgalara dayanabilmesi için altyapıyı iyileştirmeye başladı.
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (KNMI) tarafından yapılan araştırmada, ülke kıyılarında deniz seviyesinin beklenenden daha hızlı yükselebileceği ve 2100 yılına kadar yükselişin iki metreye ulaşabileceği uyarısı yapıldı.
Hollanda dünyanın 3. Büyük tarım ihracatçısıdır. Burda topraklar çok değerlidir. Ama Hollandalıların hayatı pamuk ipliğine bağlı çünkü ülkelerinin neredeyse 1/4' ü deniz seviyesinin altında.
Kurnaz'ın belirttiğine göre, deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi, denizin 100 metre içeri girmesi anlamına geliyor. Yani kıyıdan itibaren 100 metre içerideki alanların tamamı sular altında kalma riski yaşıyor.
Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Hollanda nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır.
Roma İmparatoru Tiberius tarafından kurulan ve 1955 yılında Seyhan Baraj Gölü'nde sular altında kalan Augusta Antik Kenti, bölge sakinlerince kayıp şehir olarak adlandırılıyor.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır. Deprem, deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olur. Deniz suyunun sıkıştırıla bilirliği ise oldukça azdır. Bu yüzden deniz seviyesi yükselir, yani deniz 'taşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri