Üç ülke yok olacak! National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde... Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor. Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor.
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans'ın 2100'e kadar sular altında kalacağını öngörüyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinin %90'ı deniz seviyesinin altında. Kentin yöneticileri, binaların dalgalara dayanabilmesi için altyapıyı iyileştirmeye başladı.
Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre sadece İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan sular altında kalacak. Ayrıca 16 atık su arıtma tesisinin 12'si de tehdit altında.
İlgili 18 soru bulundu
Rapora göre buzullardaki aşırı erime 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükseltti. 1993 yılından bu yana deniz seviyesindeki yükselme de 10 santimetreyi geçti.
Küresel ısınma, buna bağlı olarak buzulların erimesi, önümüzdeki yıllarda deniz suyunun yükselmesine neden olacak. Uzmanlara göre bu yaklaşık 80 yıllık bir süre içerisinde gerçekleşebilir. Küresel Denge Derneği'nin 3 yılda hazırladığı rapora göre İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Hollanda'daki Maeslantkering, dünyanın en büyük fırtına kabarması bariyeri. Kalın çelikten yapılmış olan yirmi iki metre yüksekliğindeki bu bariyer, deniz seviyesinin yükselmesine karşı ülkeyi koruyor. Eğer su 3 metreden fazla yükselirse, bariyer otomatik olarak kapanıyor.
Kurnaz'ın belirttiğine göre, deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi, denizin 100 metre içeri girmesi anlamına geliyor. Yani kıyıdan itibaren 100 metre içerideki alanların tamamı sular altında kalma riski yaşıyor.
Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
22 YIL ÖNCE SULAR ALTINDA KALDI Şanlıurfa? nın Halfeti ilçesinde 2000 yılında yapımı tamamlanan Fırat Nehri üzerindeki Birecik Barajı'nın sularının yükselmesi sonrası tarihi ilçenin büyük kısmı sular altında kaldı. İlçe merkezi başka bölgeye taşınırken sular altında kalan mahaller ise boşaltıldı.
Roma İmparatoru Tiberius tarafından kurulan ve 1955 yılında Seyhan Baraj Gölü'nde sular altında kalan Augusta Antik Kenti, bölge sakinlerince kayıp şehir olarak adlandırılıyor.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Araştırma, mevcut küresel ısınma oranları ile Maldivler'in yüzde 80'inin 2050'ye kadar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Bu yüzyılın sonunda 50 santimetre daha yükselmesi bekleniyor.” 40 yıldır Venedik'te yaşayan Alman okyanus bilimciye göre şehrin alt kısmında bulunan San Marco Meydanı sular altında kalan ilk yer olacak. Venedik de 2100 yılında su altında kalabilir.
Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Hollanda nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır.
Önümüzdeki dönemde bu sürecin önüne geçilmezse dünyanın pek çok önemli kenti sular altında kalacak. 2035 yılına kadar gerekli adımlar atılmazsa Amsterdam, Şangay ve Bangkok gibi milyonlarca insanın yaşadığı kentler sular altında kalacak.
Amsterdam merkezli yayın kuruluşu Adformatie, Hollanda'nın ülke ismi olarak resmen 'Netherlands' adını kullanma kararı aldığını duyurdu. Söz konusu kararın, Hollanda isminin uyuşturucu ve Red Light Sokağı ile özdeştirilmesi sebebiyle alındığı bildirildi.
"Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 2021 yılı için yaklaşık 1346 metreküp. Bu değerin 2040 yılında 1.116 metreküpe düşmesi öngörülüyor. 2050'de ise 1069 metreküp.
Dünya'daki suyun ise sadece %2,5'ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor. Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor.
Ne tesadüf ki yaşanası en iyi ülke su konusunda da şampiyon. Dünyanın en temiz ve en yüksek kalitedeki musluk suyu İsviçre'de içiliyor.
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Eğer buradaki tüm buzlar erirse, dünya çapındaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 61 metre yükselir. Fakat, Antarktika'daki ortalama hava sıcaklığı -37°C'dir. Bu nedenle erimeyle ilgili fazla bir problem görünmüyor. Dünyanın diğer ucunda Kuzey Kutbu'nda ise buzlar güneydeki kadar kalın değil.
Konutlarda 0-10 metreküp arası 20,08 TL olan ücret 28,81 TL'ye, 25,67 TL olan 11-20 metreküp arası kullanım 36,84 TL'ye, 21 ve üstü ise 48,07 TL'den 68,98 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri