Sivas Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan, "Küresel ısınmanın önüne geçilmese, 2100 yılında kıyı şehirleri sular altında... BM raporuna göre İstanbul, İzmir, Londra ve Barcelona sular altında kalacak!
Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre sadece İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan sular altında kalacak. Ayrıca 16 atık su arıtma tesisinin 12'si de tehdit altında.
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor. Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor.
Küresel ısınma, buna bağlı olarak buzulların erimesi, önümüzdeki yıllarda deniz suyunun yükselmesine neden olacak. Uzmanlara göre bu yaklaşık 80 yıllık bir süre içerisinde gerçekleşebilir. Küresel Denge Derneği'nin 3 yılda hazırladığı rapora göre İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (KNMI) tarafından yapılan araştırmada, ülke kıyılarında deniz seviyesinin beklenenden daha hızlı yükselebileceği ve 2100 yılına kadar yükselişin iki metreye ulaşabileceği uyarısı yapıldı.
Araştırma, mevcut küresel ısınma oranları ile Maldivler'in yüzde 80'inin 2050'ye kadar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Bir hesaplamaya göre buzulların tamamen erimesi yaklaşık 5 bin yıl sürebilir. Ancak mevcut karbon emisyonu seviyeleri, doğal kaynakların tahribatı, çevre kirliliği gibi etmenler; kısacası iklim değişikliği nedeniyle kaçınılmaz sona daha hızlı yaklaşıyoruz.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Türkiye'deki üç önemli stratovolkanda da buzul bulunmaktadır: Ağrı Dağı doruk buzulu. Süphan Dağı vadi buzulu. Erciyes Dağı vadi buzulu.
Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak. Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.
Kurnaz'ın belirttiğine göre, deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi, denizin 100 metre içeri girmesi anlamına geliyor. Yani kıyıdan itibaren 100 metre içerideki alanların tamamı sular altında kalma riski yaşıyor.
Dünyanın en turistik kentlerinden olan kanal kenti Venedik'in 2100 yılına kadar tamamen sular altında kalabileceği belirtiliyor. Venedik'in yanı sıra, Trieste'den Ravenna'ya kadar Kuzey Adriyatik'e kıyısı bulunan çok sayıda İtalyan kıyı kenti de aynı riski taşıyor.
Rapora göre buzullardaki aşırı erime 2013-2022 yılları arasında deniz seviyesini yılda ortalama 4,62 milimetre yükseltti. 1993 yılından bu yana deniz seviyesindeki yükselme de 10 santimetreyi geçti.
Zira bilim insanları, geçen yıl yaklaşık 15 bin yıllık iki buz kütlesinde 28 yeni virüs keşfetmişti. Buzul erimesinin gerçekleştiği toprak ve göl yüzeylerinde de viral yayılma olasılığı, diğer alanlara oranla çok daha yüksek bulundu. Araştırmacılara göre, eski virüs ve bakterilerin uyanma riski var.
Buzulların varlığı genellikle aşağıdaki fayların hareketliliğini bastırır. Buzullaşmanın eridiği dönem boyunca faylar hızlandırılmış bir deprem tetikleme kayması yaşar.
İsrafil (Arapça: إسرافيل), İslam inançlarına göre dört büyük melekten birisidir. İsrâfil'in görevi kıyamet günü Sûr'a üflemektir.
Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Paris İklim Anlaşması'nın öngördüğü 1,5 santigrat derecelik sıcaklık artışı hedefi sağlansa da dünyadaki buzulların yüzde 49'u 2100 yılında erimiş olacak.
Buzullar erirse havalar ısınacak ve bunun kontrol altına alınması zorlaşacak. Küresel Isınma dünyanın sonunu getirecek çevre felaketi olabilir. Küresel ısınma beraberinde kuraklığı getirecek. Havalar dengesizleşecek, hırçınlaşacak.
Sanayileşme sonrası artan sıcaklıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de buzul varlığını azalttığını anlatan Sarıkaya, kara buzullarının, başlıca su kaynakları olduğunu ve bu buzulların erimesinin su kaynaklarının azalması anlamına geldiğini vurguladı.
İklim krizi tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, İngiltere ve Galler'deki bazı futbol kulüpleri tehlike altında. Yapılan araştırmalara göre, 2050 yılına kadar yaşanacak su baskınlarının yanı sıra bazı statların tamamen yok olması bekleniyor...
Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Hollanda nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır.
Eğer buradaki tüm buzlar erirse, dünya çapındaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 61 metre yükselir. Fakat, Antarktika'daki ortalama hava sıcaklığı -37°C'dir. Bu nedenle erimeyle ilgili fazla bir problem görünmüyor. Dünyanın diğer ucunda Kuzey Kutbu'nda ise buzlar güneydeki kadar kalın değil.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans'ın 2100'e kadar sular altında kalacağını öngörüyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinin %90'ı deniz seviyesinin altında. Kentin yöneticileri, binaların dalgalara dayanabilmesi için altyapıyı iyileştirmeye başladı.
Deniz seviyesindeki bu artış yüzünden son birkaç on yılda ülkenin ⅓'ü su altında kalmıştır. Ayriyeten, yapılan tahminlere göre Maldivler'in %80'i 2050 yılına kadar haritadan silinecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri