Çene Geriliği Egzersizle Düzelir Mi? Öncelikle çenenin geriliği, çoğu durumda egzersizlerle tamamen düzeltilemez. Ancak bazı egzersizler, semptomları hafifletmek ve çenenin hareketliliğini artırmak için yararlı olacaktır.
Tıp dilinde retrognati inferior olarak ifade edilen alt çene geriliği farklı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Alt çene geriliği ile ilgili olarak uzman hekim tarafından teşhisin konulması ile beraber ortodontik uygulamalar ve cerrahi işlemlerden yararlanılarak çözüme ulaşılır.
Apareylerin düzenli ve titiz kullanımı ile alt çene gelişim geriliği giderilir. Alt çene geriliği çene ve kemik gelişimini tamamlamış yetişkin kişilerde de görülebilir. Burada önemli olan durumun şiddetidir. Alt çene geriliği oldukça belirgin ve estetik problemler yaratıyorsa, ortognatik cerrahi operasyonlar düşünülür.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Diş bozukluğunu tedavi ettirmek isteyen veya diş teli kullanmak isteyen her yaştaki hastalar bu tedaviye başvurabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Alt çenenin normalden küçük ya da geride olması durumunda çene kemiği kesilerek öne doğru alınır ve oluşan aralığa kemik dokusu nakledilir. Titanyum plak ve vidalarla sabitlenir. Alt çenenin önde ya da aşırı geliştiği durumlarda da kemik dokusu kesilerek alt çene geriye alınır. Kesik vidalarla sabitlenir.
Alt çene geriliği belirtileri olarak; çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, konuşma sorunları ve kronik ağrı görülebilir. Çene geriliği, sadece estetik problemlere değil çiğneme sorunları ve çene eklemi hastalıkları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene kayması egzersizlerini, düzenli aralıklarla uygulamak oldukça önem taşır. Çene eklemi rahatsızlıklarında yapılan birtakım egzersizler bulunur. Bu egzersizler, çene yapısının sağlıklı haline dönmesine yardımcı olur. Hareketleri 10 tekrar halinde yapmanız, etkili geri dönüşler almanız açısından önemlidir.
“1) Eşkal belirleyici olmamak kaydıyla alt ve üst dişler arasında 6 mm ye kadar olan alt çene gerilikleri, (retrognatileri) 3 mm. ye kadar olan alt çene ilerilikleri (prognatileri) ve 6 mm den fazla olan, open-bite vakaları öğrenciliğe kabul edilmez.
Şeffaf Plaklar Çene Geriliğini Düzeltir Mi? Şeffaf plaklar, dişlerin pozisyonunu değiştirmek için kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Çene geriliği tedavisinde sadece şeffaf plaklar etkili olabilir ancak yeterli olmayabilir.
Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Çene Ameliyatı Hangi Yaşta Yapılır? Erken yaşlarda yapılan kemik ameliyatlarında, kemik gelişimi etkilenebileceği için genel olarak çene ameliyatları da 18 yaşından sonra yapılır.
Çenede, alt çenenin önde ya da geride olması durumu doğuştan, gelişimsel ya da kazalara bağlı deformasyonlar sonucu olabilir. Gelişme çağında geçirilen, çene travmasına sebep olan kazalar, çenenin yanlış gelişimiyle sonuçlanabilir.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır. Genişletmeyi takiben tedavi planına uygun olarak ortodontik tedaviye devam edilir.
Dişlerin uygun bir şekilde kapanmaması veya çene hareketlerinin sınırlanması, çiğneme ve yutma problemlerine neden olabilir. Konuşma Sorunları: Çene bozuklukları, konuşma problemlerine yol açabilir. Bu, kişinin açıkça konuşmasını zorlaştırabilir ve iletişim sorunlarına neden olabilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Asimetri adı verilen, çenenin bir tarafa doğru kayması sorunu gibi ya da üst çene ile alt çene arasında normalden fazla boyut ya da konum farkı olması gibi, küçük yaşlarda çözülmemiş problemler, yetişkinlerde ancak ortognatik çene cerrahisiyle tedavi edilebilmektedir.
Üst çenenin genişletilmesi için yapılan işlem, ameliyatsız üst çene genişletme işlemidir. Üst çenenin genişletilmesi çeşitli apareyler kullanılarak 18 yaşına kadar kolaylıkla yapılabilir. 18 yaşından sonra da minivida destekli apareyler kullanılarak genişletme sağlayabiliyoruz.
Bu konuda en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir.
Çene Ağrısı, Kilitlenmesi, Düşmesi için Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır? İnsanlarda oluşan çene ağrıları, çene düşmesi, kilitlenmesi ve düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine gidilmelidir.
Bazı ağır vakalarda diş hekiminiz ortognatik çene cerrahisi önerebilir. Bu prosedür, alt veya üst çenenizin ayarlanmasını veya yeniden konumlandırılmasını içerir ve genellikle diş teli (braket) gibi ortodontik düzeltmeler ile birlikte kullanılır.
Alt ve üst çenelerin büyümesi yavaş ve aşamalı olarak gerçekleşen bir süreçtir. Bu süreçte çenelerin normalden fazla ya da az büyümesi söz konusu olabilir. Çene ve yüzde oluşan şekil bozuklukları doğuştan olabildiği gibi, kazalara ya da hastalıklara bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri