Alt çene geriliği belirtileri olarak; çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, konuşma sorunları ve kronik ağrı görülebilir. Çene geriliği, sadece estetik problemlere değil çiğneme sorunları ve çene eklemi hastalıkları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Alt çene geriliği belirtileri genetik sebeplere bağlı olarak görülebilir. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde yaşanan travma ile de alt çene geriliği meydana gelebilir. Alt çene geriliği nedenleri farklı olmak ile beraber alt çene belirtileri ise genel olarak estetiktir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Çenedeki sorunlar, obstrüktif uyku apnesi başta olmak üzere solunumda sıkıntılara neden olabilir. Çene eğriliği migren gibi kronik baş ağrılarının da ortaya çıkmasına veya var olan sorunun şiddetlenmesine neden olabilir. Çene yapısı bozukluğu, kişileri fonksiyonel olarak etkileyebilir.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Genel anestezi riskleri dışında üst çene ameliyatları çoğunlukla sorunsuz geçer. Alt çenede farklı olarak kemik içerisinde yer alan sinirin zarar görmesi sonucunda alt dudak ve çene ucunda çoğunlukla birkaç haftadan birkaç aya kadar geçen uyuşukluk olabilir. Bu durum felç ile karıştırılmamalıdır.
“1) Eşkal belirleyici olmamak kaydıyla alt ve üst dişler arasında 6 mm ye kadar olan alt çene gerilikleri, (retrognatileri) 3 mm. ye kadar olan alt çene ilerilikleri (prognatileri) ve 6 mm den fazla olan, open-bite vakaları öğrenciliğe kabul edilmez.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Çene yapısındaki bozukluk, çiğneme ve konuşmada bozukluk yaratır! Birçok kişi çiğneme ve konuşma esnasında sorun yaşadığı halde, bu duruma neden olan faktörleri bilmez. Halbuki; yaşanan bu sorunların nedeni çoğu zaman çene bozukluklarıdır.
Öncelikle çenenin geriliği, çoğu durumda egzersizlerle tamamen düzeltilemez. Ancak bazı egzersizler, semptomları hafifletmek ve çenenin hareketliliğini artırmak için yararlı olacaktır. Çene geriliği egzersizleri, çene kaslarını güçlendirmek ve çene hareketliliğini artırmak için tasarlanmıştır.
ALT ÇENE AMELİYATI
Alt çene ameliyatı ortodontik tedavi sırasında, tedavi sürerken yapılır. Ameliyat süresi, bozukluğa göre tek çenede olduğunda yaklaşık 1,5-3 saat sürmekte ve 2-3 gün arasında hastanede yatılması gereklidir.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Diş eti hastalıkları olmayan yetişkinlerde ortodontik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Sonuç olarak uygun koşullarda ortodonti tedavisi 7'den 70'e uygulanabilen bir tedavidir.
Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Alt çene darlığı tedavisi ameliyatsız olarak yaklaşık 9 yaşına kadar hareketli aygıtlarla gerçekleştirilebilmektedir. 9 yaş sonrasında ise ancak büyüme gelişim tamamen durduktan sonra ameliyat ile genişleme sağlanabilmektedir. Üst çenede ise yine yaklaşık 9 yaşına kadar hareketli aygıtlarla üst çene genişletilebilir.
Çocuklarda Alt Çene Geriliği Tedavisi
Çene geriliği tedavisine genellikle küçük çocuklarda uzman diş hekimi tarafından başlanır. Hastanın röntgeni çekildikten sonra doktor tarafından tedavi planına karar verilir.
Alt çene düşmesi belirtileri olarak; Çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, geveleyerek konuşma ve kronik ağrılar oluşabilir. Gecikmiş çene büyümesi, estetik sorunların yanı sıra çiğneme sorunları ve çene eklemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Merhaba, diş telinin tek çene ya da çift çene olması gerektiğine ortodonti uzmanı karar verebilir. Eğer alt dişlerinizde bir bozukluk varsa ve bu durum dişlerinizin kapanışını etkiliyorsa, tek çene tedavi ile başarılı bir sonuç mümkün değildir.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır. Genişletmeyi takiben tedavi planına uygun olarak ortodontik tedaviye devam edilir.
Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Çocuklarda alt çene geriliği tedavisine genellikle 11 ile 13 yaşlarında başlanır. Tedavinin nasıl ve ne şekilde başlayacağına tamamen ortodonti hekimi karar vermektedir. Çocuklarda tedavinin başlayabilmesi için büyüme gelişiminin devam ediyor olması gerekiyor.
Polislikte, adayların ön dişlerinde eksiklik olup olmadığına bakılır. Ön dişlerde 5 taneden fazla eksik olması polisliğe giriş için engel teşkil eder.
Yazlık kısa kollu üniforma giyildiği zaman belli olacak, beş metreden görülecek her çeşit yara izi olanlar elenir. Piercing, çivi gibi materyal vücudunda bulunan kişiler elenir. Ayak, uyluk, bacak ve dizlerde bireyin kendisine zarar vermek maksatlı olan çeşitli izler, şekiller elenme nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri