Her iki pul çeşidinden de 15 adet pul vardır. Tavlada amaç tüm pullarınızı kendi hanenize toplamaktır. Tavlanın erkek tavlası ve kız tavlası olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerin hem dizilişi hem de oynanışları farklılık gösterir.
Kökeni İtalyanca olan tavla kelimesi “tahta” anlamına geliyor. Oyunun geçmişi ise Pers İmparatorluğu'na dayanıyor. Yapılan tarihi kazılarda Pers İmparatorluğu'na ait Shahr-e Sokhteh (Yanmış Şehir) adlı bölgede tavlaya ait kalıntılara rastlandı.
Herbir oyuncu, kendi 15 taşı, rakibinin birler hanesinde yerleşmiş olarak ouna başlar (resme bakınız). Bu oyunda, rakibin taşını kırmak yoktur. Rakibin tek başına bulunan taşı, tarafınızdan üstüne kendi taşınızı koyarak esir (hapis) alınabilir.
Tavla, özel bir platform üzerinde 2 zar ve 15 siyah, 15 beyaz taş ile oynanan iki kişilik bir oyundur.
(ﭘﻨﺞ ﻭ ﺳﻪ) i. (Fars. penc “beş”, u “ve”, se “üç” ile penc u se) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin beşi, diğerinin üçü gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, beş üç.
İlgili 16 soru bulundu
6 5 şeş beş demektir. 6 4 şeş cihar demektir.
1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarların her ikisinin de altıyı gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı altı: Düşeşle gülüyor, iki birle somurtuyorlar (Yusuf Z. Ortaç).
sırpça "kendini pençele" demektir.
i. (Fars. şeş “altı” ve Türk. beş ile şeş beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin altıyı, diğerinin beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı beş.
Kürtçe sayı kavramlarının karşılığını Farsçadan temin etmiştir. Yani Sayın Hüseyin Kaya'nın ifade ettiği gibi “Yek, dü, se, cehar (Çihar), penç ve şeş” Kürtçe değil Farsçadır. Bu gerçekten hareket edildiğinde: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır.
Ancak yukarıda geçen hadisler tavlanın haram olduğuna kesinlikle delâlet etmektedir. Ister kumar niyetiyle oynansın, ister başka niyetle oynansın. Çünkü "Tavla oynayan Allah ve Resulune asi olmuştur" hadisi sarıh ve sahihtir. Allah ve Resulune asi olana Cehennem`in gerekli olduğu da açıktır.
Gülbara(Hepyek)
Gülbara Tavlada (bazen Gülbahar yada en bilinen ismiylen Hepyek) oyundaki taşlar her iki oyuncu tarafındada saatin kollarının döndüğü yöde değiştirilmektedir. İki oyuncu içinde Pozısyon 1 kendi alt sol kısımda bulunmakta ve rakibi için ise Pozisyon 13 gelmektedir.
Tavla, 5000 yıllık geçmişe sahip olan ve her kültürde benzerine rastlanabilen bir kutu oyunudur.
Koronavirüs önlemleri kapsamında ülke genelinde kahvelerde tavla, okey ve iskambil oyunları yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak, koronavirüs bulaşma riski gösterildi.
- Bir oyunun kaç puanda biteceğine oyun başında oyuncular tarafından karar verilir. Genellikle oyunun 5 te bitmesine karar verilir. - Eğer oynayabileceğiniz hamle varsa attığınız iki zardaki sayıyı da oynamak zorundasınız. - Attığınız zarlarda aynı iki sayının gelmesi durumuna çift denir.
Tavla tahtası, oyunun oynandığı tahtadır ve tavla tablası olarak da adlandırılır. Tahtadaki 24 üçgene hane denir. Bir oyunu kazanmanın skorunu kastetmek için de kullanılabilir.
Monopoly'de oyuna başlayacak kişi zar atarak belirlenir. Eğer oyuncu çift zar atarsa tekrar zar atma hakkına sahiptir. Bir oyuncu tek turda çift zar attıysa kodese girmek zorundadır.
cihar / cihâr
(Cehr. den) Sesle, sadâ ile ve alenen söyleme ve okuma.
Oyuncunun attığı zarlarda aynı iki sayının gelmesi durumuna çift denir. Çift atılması durumunda zardaki sayı 4 kere oynanır. Bir hanede tek pul varsa rakip onu puluyla kırabilir ve eğer pulunuz kırıldıysa atılsn zara göre rakibin sahasından boş yere denk gelmesi halinde tekrar oyuna dönülebilir.
~ İLAHİ ~ SEYYİD NESİMÎ 1. Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam 1. (İki cihan (dünya ve ahiret) benim içime sığar, ancak ben bu dünyaya sığmam. Mekansızlık cevheri bende, ben bu aleme sığmam.)
(Aşağıda konuyu genişçe anlatacağım.) “Heft” kelimesi Farsçada “yedi (7)” demektir.
Dişili: Düşes. Prens: Hükümdarın oğlu veya Toprakları ülke sayılmayacak kadar küçük devletin hükümdarı.
Düşes kelimesinin kapsamına bakıldığında, bu kelime esas olarak erkek için dük adı verilen ve kadın için de düşes adı verilen alışılmış olarak monarşi ile idare edilen Avrupa ülkeleri içinde imparatordan, kraldan ve prensten daha sonra gelmiş olan bir soyluluk veya egemenlik unvanını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri