Eksik dişler, gerektiği gibi kapanmamış boşluklar ya da yıpranmış bir ağız yapısı, yanlış noktalarda uzun süre baskı yaratarak çene kaymasına neden teşkil edebilir. Eklem & kas sorunları:Genetik olarak bakıldığında bazı insanların çene eklemlerinde doğuştan kaymalar olabilmektedir.
Hastalığın cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında stres tedavisi, eklem plağı, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi alternatifler bulunmasının yanı sıra; hastalığın nedenlerinin ortadan kaldırılmasında ortodontik tedavi ve protetik restorasyon gibi kalıcı tedaviler sayılabilir.
Çene Kayması Düzelir mi? Çene eğriliği bazı durumlarda fizik tedaviyle tedavi edilebilmektedir. Fakat çene yapısındaki bozukluğun daha önemli olduğu durumlarda tedavinin uygulanması için çene yapısı düzeltme cerrahisi gerekebilir.
Çenede, alt çenenin önde ya da geride olması durumu doğuştan, gelişimsel ya da kazalara bağlı deformasyonlar sonucu olabilir. Gelişme çağında geçirilen, çene travmasına sebep olan kazalar, çenenin yanlış gelişimiyle sonuçlanabilir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Kalp çevresinde var olan sinirler ve kaslardaki yaşanabilecek gerginlik, vücudun solundaki bölgede, kollarda ve omuz bölgesinde ağrı yaratır. Bu ağrılar çeneye ve dişlere kadar ulaşır. Özellikle de dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi çenenin solunda yaşanabilecek ağrılardır.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Çene cerrahisi, ağız cerrahisi ve maksillofasiyal cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Çene cerrahisi genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastaların yaklaşık 2-4 gün hastanede kalması gerekir. Yamuk çene ameliyatı genellikle ağız içerisinden yapılır.
Çiğneme, ısırma, yutkunma, konuşma bozuklukları çene geriliği belirtileri olarak kabul edilebilir. Çene geriliği olan kişiler yemek yeme ve konuşmada sorun yaşarlar, çenelerinde ve çene eklemlerinde ağrı yaşayabilirler. Bazı durumlarda alt ön dişler üst damakla temas eder. Bu durumda diş etlerinde deformasyon gözlenir.
Çene Kayması Ameliyatı
Çene cerrahisi, diş teli ya da aparey gibi ortodontik tekniklerin düzeltemediği problemlerin iyileştirilmesine yardımcı olur. Ortodontik sorunlar için uygulanan çene cerrahisi öncesi ve sonrasında bireylerin diş teli ve aparey tercih etmesi gerekebilir.
Emel Bulut, çok sakız çiğnemenin çene diskini kaydırdığını ve çene gevşekliğine neden olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Bulut, çene eklemi rahatsızlıklarının, çok sakız çiğneyenlerde daha fazla görüldüğünü söyledi.
Ağızda kayma: Eklemlerde ortaya çıkan anatomik ve fizyolojik bozukluklar, ağız açılışında ve kapanışında bozukluklara yol açar. Çiğneme düzeninin bozulması: Ağrı, ağız hareketinde değişiklik ve tek taraflı çiğneme gibi etkenler çeşitli çiğneme bozukluklarına yol açar.
Çenenizin sağ ve sola kaymasına izin vermeden ve çene ekleminizi zorlamayacak şekilde ağzınızı açabildiğiniz kadar açın ve kapatın. Hareketi 10 tekrar yapın. Ağzınız hafif açık iken; alt dişlerinizi üst dişlerinizin önüne gelecek şekilde alt çenenizi ileri doğru kaydırın. Hareketi 10 tekrar yapın.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Massater botoxu, çeneye dolgu enjeksiyonları, çene implantları, çeneye yağ enjeksiyonu ve Ultherapy çene yamukluğu sorununda uygulayabileceğimiz işlemlerdir. Çene implantı ameliyatı çene bölgesi zayıf ve çenesi geride olan hastalara önerilir. Çene protezinin amacı zayıf olan çene yapısını güçlendirmek için yapılır.
Dişlerin uygun bir şekilde kapanmaması veya çene hareketlerinin sınırlanması, çiğneme ve yutma problemlerine neden olabilir. Konuşma Sorunları: Çene bozuklukları, konuşma problemlerine yol açabilir. Bu, kişinin açıkça konuşmasını zorlaştırabilir ve iletişim sorunlarına neden olabilir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Çene ağrısı durumlarını genellikle Kulak Burun Boğaz ve Ortopedi bölümlerinin ilgilendiğini düşünenler bulunmaktadır. Fakat çene ağrılarının bu bölümlerle hiçbir ilgisi yoktur. Çene bölgesindeki eklem ve dokuların yer alması sebebiyle çene ağrıları için protez uzmanlığı bulunan Diş Hekimleri tercih edilmelidir.
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Kronik stres, depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli bozukluklarla yakından ilişkilidir. Strese bağlı sinyalleşme ile tetiklenen beyindeki iltihaplanma, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların önemli bir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri