Evet, altı delik olmayan saksılarda bitki yetiştirilebilir, ancak bu durum, bitkinin cinsine ve yetiştirilme koşullarına bağlıdır. Bazı bitkiler, toprakta birikmiş suya dayanabilirken, diğerleri aşırı nemden zarar görebilir.
Deliksiz saksıların kullanımı oldukça zordur. Fakat bazı çiçek türleri için deliksiz saksı kullanımı en ideal olanıdır. Bu sebeple çiçeklerinize saksı seçimi yaparken bu konuya oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Deliksiz saksı kullanırken çiçeklerinizi alttan sulama gibi bir imkanınız yoktur.
Saksının altında delik olması bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Çünkü saksı altındaki delikler sayesinde suyun drenajı sağlanır ve aşırı sulama sonucu oluşabilecek kök çürümelerinin önüne geçilir. Ayrıca, saksının altında deliklerin olması havalandırmayı da sağlar.
Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı - YouTube. Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı : Kaktüs ve sukulentlerin sadece sulama sorunu için değil köklerininde hava alması gerektiğinden dolayı bol delikli saksıda bitkiler çok daha iyi gelişiyorlar.
Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Saksıların altındaki delikler sayesinde toprağın hava aldığını ve çiçeklerin fazla suyu o deliklerden atarak çürümediğini resimleyen öğrenciler çalışmalarını böylelikle sonlandırmış oldular.
Seramik saksıda birçok çiçek türü yetiştirilebilir.
Tüm kaktüsler birer sukulent çeşidiyken her sukulent kaktüs değildir. Ayırt etmek için en temel ipuçları şunlardır: Kaktüslerin ya hiç yaprağı yoktur ya da çok azdır. Kaktüslerin sukulentlerden farklı olarak bitki üzerinde tüy, diken, dal veya çiçeklerin çıktığı küçük, yastığımsı gözenekleri vardır.
Sukulent ve kaktüsler hemen her türlü saksı ve kapta yetiştirilebilir.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Altı delik olmayan saksılar, suyun birikmesine neden olabilir ve bu, toprağın aşırı nemlenmesine neden olabilir. Bu da bitkilerin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, altı delik olmayan saksılarda, toprağın havalandırılması mümkün değildir ve bu da bitkilerin sağlıklı büyümesini engeller.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri. Çiçeğin rahat bir biçimde nefes alması için düzgün bir atmosfer boşluğu ortaya çıkarmaya destek olur.
Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur. Direnaj delikleri bitkinin fazla suyu atması için ona imkan sağlar ve su deliklerden dışarı akar. Böylelikle bitkinin kökleri rahatlayarak çürüme riski ortadan kalkar.
İyi toprak ve besin kullanımı
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Kavanozda bitki yetiştirmek oldukça kolay bir alternatiftir. Bu konuda ihtiyacınız olan tek şey yeteri büyüklükte bir kavanozdur. Bunun yanı sıra birkaç tane yeterli bitki ve uygun ekim ortamıdır. Bitki veya çiçeklerinizi kavanoza yerleştirdikten sonra onları arada sırada sulamanız gerekecektir.
Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir.
Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Çoğu sukulent çiçeği ılık ısılara, orta seviyede nemliliğe, drenajı kaliteli olan toprağa ve güneş ışığını iyi gören yerlere gereksinim duyar iken bazılarıysa soğuk yerlerde yaşamda kalabilir. Oldukça dirençli bir bünyesi olan sukulent çiçeği kısa zamanlı don olaylarına karşı ayakta kalabilir.
Sukulent bitkisini diktikten sonra sulamayı unutmayın. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında gelişimini tamamlayan sukulentler kış aylarında 20-30 günde bir sulanmalıdır. İçerisinde su miktarını barındırması, fazla sulamayı gerektirmeyecektir. Gereğinden fazla sulanırsa, bitki çürüyebilir ve özelliğini yitirir.
Kökleri ve büyüyen dalları bazen ortalama 30 cm genişleyebilir. Bunun için saksı almak istediğinde iri ve geniş saksılara ihtiyacın olmaz. Sukulent saksısı genellikle, altı delikli modellerden seçilmeli. Çünkü sulama anında fazla su dökülürse tabandan suyu süzmen gerekebilir.
Çoğu sukulent yavaş büyüme eğilimindedir, ancak bazıları diğerlerinden daha hızlı büyür.
Ülkemizde şehirden şehre farklılık göstermekle birlikte örtü gibi toprağı kaplayan gül şeklindeki sukulent türüne “ömür çiçeği” de denilmektedir. Ve inanılır ki ömür çiçeği, çiçek açtığı evin sahibinin ömrüne ömür katar, tıpkı sukulentler gibi uzun ömürlü bir hayat sürer.
Seramik saksılar, yapı bakımından dayanıklı saksılardır. Bu saksılar içerisinde birçok salon çiçeği rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Ancak her zaman için günlük bakımlarına dikkat etmekte fayda vardır. Güzel bir bakım ve doğru saksı seçimleriyle bitkileriniz sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.
Bunun yanı sıra çiçeğin yerini sevmemesi, toprağının uygun olmaması, düzensiz sulama durumu ve çiçeği aşırı güneş ışığı alan yerlerde bırakmak gibi durumlar da çiçeğin solmasına neden olmaktadır.
Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahardır.
En doğru dönem bitkinin uykudan uyanıp aktif hale gelmeye başladığı dönemdir diyebiliriz. Eğer bitkinizi yeni aldıysanız bitkinin yeni ortamına alışması için 2 hafta kadar süre vermeli daha sonra saksı değişimi yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri