Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Kaktüs ve diğer bitkiler için saksı alırken hava alması kolay olan saksılar tercih edilmelidir. Yani kaktüsü saksıya koyduğunuz zaman boğulmaması lazımdır. Zaten çoğu saksı alt taraftan delikli olarak satılmaktadır. Ancak seramik olarak satılan saksılarda delik şansı yoktur.
Altı delik olmayan saksılar, suyun birikmesine neden olabilir ve bu, toprağın aşırı nemlenmesine neden olabilir. Bu da bitkilerin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, altı delik olmayan saksılarda, toprağın havalandırılması mümkün değildir ve bu da bitkilerin sağlıklı büyümesini engeller.
Deliksiz saksıların kullanımı oldukça zordur. Fakat bazı çiçek türleri için deliksiz saksı kullanımı en ideal olanıdır. Bu sebeple çiçeklerinize saksı seçimi yaparken bu konuya oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.
Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz. Eski saksıdan bir nebze daha büyük bir saksıda rahat şekilde canlılığını koruyabilir. Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle kaktüs bitkisinin boyutu ne kadarsa o boyuta uygun saksılar tercih edilmektedir. Ancak burada önemli olan kilit nokta tercih edilen saksının altının delikli olmasıdır. Bu yüzden bu bitki çeşidi için altı delikli olan saksıların seçilmesi önemlidir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Saksıların altındaki delikler sayesinde toprağın hava aldığını ve çiçeklerin fazla suyu o deliklerden atarak çürümediğini resimleyen öğrenciler çalışmalarını böylelikle sonlandırmış oldular.
Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı - YouTube. Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı : Kaktüs ve sukulentlerin sadece sulama sorunu için değil köklerininde hava alması gerektiğinden dolayı bol delikli saksıda bitkiler çok daha iyi gelişiyorlar.
En baştan başlayacak olursak kaktüsün için en ideal boyutlarda ve özellikte saksıya sahip olmalısın. Kaktüslerin yetişmesi için genelde büyük saksıya gerek yoktur. Aslında kullanmadığınız bir kupayı veya fincanı kaktüs saksısı olarak da değerlendirebilirsiniz.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri. Çiçeğin rahat bir biçimde nefes alması için düzgün bir atmosfer boşluğu ortaya çıkarmaya destek olur.
Saksı altlığı ne işe yarar? İster evde ister bahçede bulunduğu ortam fark etmeksizin saksının altına koyulabilen tabak şeklindeki altlıktır. Bu sayede saksının içerisinde toprak dökülerek çevreyi kirletmez. Sulama suyu saksı dışına akmaz, saksının deliklerinden tablaya doğru akar ve fazla su etrafı kirletmemiş olur.
Çok büyük saksılar bitkinizin kökleri için sağlıklı değildir, aynı şekilde küçük saksılar da vitamin konusunda yetersiz kalabilir. Yeni saksıyı bir süre suyun altında bekleterek suyu emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bitki nemli bir ortama sahip olur. Yeni toprak ile eski saksı kullanmamalısınız.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Ancak genelde sebep kaktüsün bakımını uygun şekilde yapmamaktır. Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir.
Sukulent ve kaktüsler hemen her türlü saksı ve kapta yetiştirilebilir.
Tüm kaktüsler birer sukulent çeşidiyken her sukulent kaktüs değildir. Ayırt etmek için en temel ipuçları şunlardır: Kaktüslerin ya hiç yaprağı yoktur ya da çok azdır. Kaktüslerin sukulentlerden farklı olarak bitki üzerinde tüy, diken, dal veya çiçeklerin çıktığı küçük, yastığımsı gözenekleri vardır.
Köklerinin daha iyi hava alması için ise geniş bir saksı seçilmelidir. Sukulent uzun süre su tutan bir bitki olduğu için saksının tabanında mutlaka bir su gideri deliği olmalı ki fazla suyu dışarı atabilsin. Ayrıca sukulentin toprağı kumlu bir yapıda olmalıdır. Sürekli farklı topraklara koyulmamalıdır.
Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir. Önceki bitkiden kaynaklanan bir hastalık varsa, yeni bitkiye geçmemesi için bu çok önemli bir noktadır, dezenfeksiyon için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Drenaj; tarım alanlarında, havadar bir kök bölgesi ve tarımsal faaliyetler için yeter derecede kuru bir üst toprak sağlamak için, kaynağı ne olursa olsun fazla suyun araziden uzaklaştırılmasıdır.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Bir kaktüs dalı veya segmenti dikkatlice kesilir, birkaç gün boyunca kuruması için bekletilir ve daha sonra iyi drenajlı bir toprak karışımına dikilir. Kesilen parça kök salana ve yeni büyümeye başlayana kadar toprak nemli tutulur. Tohumlar: Kaktüsler ayrıca tohumlardan da yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri