Ceviz kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Ceviz kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı cevz şeklindedir.
ceviz - Nişanyan Sözlük. Arapça cawz جوز “malum ağaç ve sert kabuklu meyvesi, juglans regia” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen gawz veya gōz sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ve İbranice aynı anlama gelen egōz אֶגוּז sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Farsça'da ceviz karşılığı "gôz" kelimesi var, گوز şeklinde yazılıyor.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Günümüzde cevizin bilimsel adı olarak kullanılan Juglans kelimesi, Jovis Glans'dan türetilmiştir. İtalya'dan Fransa'ya ve İspanya'ya götürülen ceviz, oradan Portekiz'e ve Almanya'nın güneyine geçmiştir. 16.Yüzyılın ortalarında İngiltere'ye götürülen ceviz,17.Yüzyılın sonlarında ABD'ye ulaşmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
yumurta - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum- maddesine bakınız.
şimdi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe şimdi sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe uş imdi “işte şimdi” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için şu, imdi maddelerine bakınız.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
Arapça ṣābūn صابون “sabun” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen ṣappōn צַפּוֹן sözcüğünden alıntıdır.
Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Köken. Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir.
Sevgili kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Karışık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yürek kelimesinin soyut, manevi anlam alanlarında yer almadığı, gönül kelimesinin ise Arapça kökenli kalp kelimesinin soyut ve manevi anlam alanlarında Türkçe kökenli bir kelime olarak yaygın kullanım örnekleriyle yerini koruduğu görülür.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçedeki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
Bölgede ilk kez Kaşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk eserinde bütuge kelimesiyle kayıt altında. Patlıcan için İngilizce ve Fransızcada kullanılan aubergine kelimesinin kökeni Farsçada badin-gan, birkaç adım geriye gidersek de Sanskritçede vatin-ganah kelimelerinden geliyor. Bizdeki patlıcan kelimesi gibi.
Teşekkür ve minnet anlatımı için Türkiye Türkçesinde formal olarak daha çok Arapça kökenli teşekkür sözcüğünün bulunduğu edimseller kullanılmaktadır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir. 10.yüzyılda literatüre giren bu kelime öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı, iyilik olsa da günümüzde daha çok saadet ve ferahlık anlamında kullanılır. Arapçada ise mut sözcüğü bir tahıl ölçeğidir.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Özbekistan'da "nan" denilen ekmek için şarkılar, atasözleri ve deyimler bulunuyor. Ülkede halk, günlük yaşamlarında ayrı bir yere sahip ekmeğe her zaman büyük saygı gösteriyor ve çocuklarına küçük yaşlardan başlayarak ekmeğe saygı duyulması gerektiğini öğretiyor.
Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri