Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi başka bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Stres ve psikolojik problemler: Yoğun stres, kaygı veya diğer psikolojik problemlerde mide-bağırsak fonksiyonları da aksayarak şişkinlik şikâyeti meydana gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Mide şişkinliği, irritabl bağırsak sendromu, ülser, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi problemleri, dispepsi, gastrit, mide fıtığı gibi hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Karın şişkinliğinden mustarip olan hastalarda, halsizlik, karında dolgunluk, çabuk doyma hissi, karın ağrısı, karında ele gelen sertlik gibi şikayetlerle birlikte son 6 ayda normal kilosunun yüzde 10'undan fazla kayıp, ateşlenme ile gece terlemesi varsa kanserden şüphelenmek gerekebilir.
Karın ultrasonu (ve bazen transvajinal ultrason) çok sık kullanılmaktadır. Karın ve pelvis (kasık) bölgesinin manyetik rezonans (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması da karın zarı kanserinin teşhisinde kullanılmaktadır. Hastalık teşhis edildikten sonra tedavinin değerlendirilmesinde PET-BT yapılması önemlidir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Yemekten sonra bir süre yürüyüş yapmak karın şişliğini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda küçük karın masajları yaparak gazın dışarı daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Aynı zamanda az yağlı besinler tüketmek porsiyonları küçültmek de karın şişliğinin azalmasına yardımcı olur.
- İşlenmemiş organik elma sirkesi sindirim dostu bir besindir. aşırı gaz ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.
Regl olmadan önce gaz yapan yiyeceklere de bir süre ara versek iyi olur. Mesela lahana, brokoli, nohut gibi. Günde en az 2 litre su içerek şişkinliği büyük ölçüde azaltabiliriz. Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar.
Çünkü basit bir vajinal akıntı veya bazılarının hazımsızlık olarak değerlendirebileceği basit bir karın şişliği ; çok önemli bir Kadın Hastalığının habercisi olabilir.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur.
Gebelikte karın sertleşmesine ne iyi gelir detayları ile derledik. Karın bölgesinde görülen sertleşme annelerin bebeklerine bir zarar gelir mi düşüncesi ile endişelenmelerine neden olur. Fakat bu durum hamilelik sırasında ortaya çıkan oldukça normal bir semptomdur. Bu yüzden endişelenmeye veya korkmaya gerek yoktur.
Kadınlarda pelvik kitle kadın üreme organlarında iyi huylu kist veya kötü huylu tümörler şeklinde ciddi sonuçlar doğurabilen oluşumlardır. Örneğin rahimde (uterus) miyom ve over kistleri kadın üreme sisteminde pelvik kitlelere örenk olarak gösterilebilir.
Karın ağrısı, karın içinde çok ufak olan apandisit ve onun kanserine bağlı da olabilir. Apansist kanseri kolonoskopi ile teşhis edilemeyebilir. Karın ağrısı, karın içinde yine çok ufak olan yumurtalık (over) kanserine bağlı da olabilir.” şeklinde konuştu.
Karın zarı kanseri tanısı, fizik muayene, görüntüleme testleri ve biyopsi ile konulabilir. Fizik muayene sırasında, doktorunuz karın bölgenizde şişkinlik veya sıvı birikmesi gibi belirtileri arayacaktır.
Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter) Hassas barsak sendromu (Irritable kolon) Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir. Erken teşhis konulabilen rahim kanseri büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Karın şişkinliği, kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Ancak altta yatan başka bir sebep olduğu durumlarda uzun süreli olarak hastaları rahatsız edecek seviyeye gelebilir. Böyle durumlarda tıbbi destek almak ve tedavi olmak gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri