UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde bulunan, tasarımı ve mimarisi ile ülkemizin önde gelen tarihî ve kültürel varlığı olan Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarını söz verdiğimiz tarihte tamamlayarak üçüncü ve son etabını açtık. Hayırlı olsun.
SÜMELA MANASTIRI
Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 25 Şubat 2000 tarihinde Türkiye UNESCO Geçici Listesi'ne, dünya miras alanı kriterlerinden kriter 1 ve kriter 3 gerekçe gösterilerek 1397 referans numarası ile yazdırılmıştır (UNESCO, 2020).
Bunlardan 933'ü kültürel, 227'si doğal ve 39'u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. 2023 yılı itibariyle Sözleşmeyi kabul eden 195 Taraf Devlet bulunmaktadır. Türkiye'nin söz konusu listede 19'u kültürel, 2'si karma olmak üzere 21 miras alanı bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Dünya Miras Listesine kaydolmak kazandırdığı prestij ve uluslararası görünürlüğün yanı sıra, uluslararası alanda Üye Devletlere alanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük sorumluluklar getirmektedir.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon, tarihî eser açısından oldukça zengin bir şehirdir. Öyle ki kentte 983 adet kültür varlığı ve 25 adet arkeolojik sit alanı bulunmaktadır. Bu tarihî eserler arasından şüphesiz en dikkat çekeni, Trabzon'un simgesi haline gelmiş Sümela Manastırı'dır.
Altındere Vadisi'nin dik yamaçlarında doğal yapı ile bütünleşen manastır kompleksi; tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilecek adaylar arasında yer almaktadır.
Doğal oluşumları, yer altı şehirleri ve peri bacalarıyla dünya çapında üne sahip olan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1985 yılında girmiştir.
Detaylı bilgilere Dünya Miras Merkezi'nin resmi web sitesi olan http://whc.unesco.org/en/list adresinden ulaşılabilmektedir.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
Özet: Sumela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde, 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı'nda yer alır. Manastır, Altındere köyü sınırları içinde olup, Maçka'ya 17 km, Trabzon şehrine ise 47 km uzaklıktadır.
Sumela manastırının Kafkasya'ya yakınlığı düşünülecek olursa, burada saygı gören Meryem tasvirinin, böyle bir Siyah Meryem olduğuna ve manastırın, Sumela adını bundan aldığına ihtimal vermek yerinde olur. Böylece dağın da adı, manastırdan dolayı Oros Mela=Kara dağ olmuştur.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
3- Sümela Manastırı – Trabzon
Trabzon'da dik bir dağın yamacına kurulan Sümela Manastırı, bölgeye ilk kez gelenleri adeta şaşkına çevirecek bir manzaraya sahip. Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Paragrafta; “Üstün evrensel değer, ulusal sınırları aşan ve tüm insanlığın bugünkü ve gelecek nesilleri için ortak öneme haiz istisnai bir kültürel ve/veya doğal önemi ifade etmektedir” (UNESCO 2019, Parag.49).
Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir.
14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla katılmamız uygun bulunan bu Sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri