Otsu bir bitkiden toplanan altın çilek, hava koşullarına göre bazen tek yıllık olabiliyor.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Ülkemizde Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilen altın çilek bitkisini evinizde yetiştirmek isterseniz ekim için en ideal zaman olarak ekim ayını tercih edebilirsiniz.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Toprak işlendikten sonra dikim yastıkları hazırlanmalıdır. Dikim zamanı: Dış ülkelerde çilek yetiştiriciliğinde her yıl yeni fidelerle bahçelerin yenilenmesi şeklinde olmaktadır. Yıllık dikimlerde çok fazla sayıda çilek fidesine ihtiyaç vardır.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır.
Otsu bir bitkiden toplanan altın çilek, hava koşullarına göre bazen tek yıllık olabiliyor.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Dilimizde Altın çilek adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Hava geçirmez cam kavanozda saklayın
Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
Toprak Hazırlığı: Çilek bahçesi tesis edilecek yerin toprağı önce bol hayvan gübresi ile gübrelenmeli ve derince sürülmelidir. Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
ALTIN ÇİLEK NEREDE YETİŞİR? Altın çilek, sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde yetiştirilmesine uygun olan bölgeler sıcak ve güneş alan bölgeler olması gerekir.
Çilek fidelerinin toprağa ekim zamanı şubat ayıdır; şubat ayını geçirmemeye dikkat etmelisiniz. Çilek toprağa nasıl ekilir? Bahçe veya tarlada çilek yetiştirecekseniz öncelikle dikim yapacağınız yerdeki yabani otları temizleyip toprağı sürmeniz, havalandırmanız gerekir.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri