Altın çilekte bolca mineral ve vitamin yer alıyor. 100 gramlık bir altın çilekten alacağınız kalori miktarı 53 kcal olacaktır. 1.9 gram protein içeren bu porsiyondan alacağınız vitaminler ise yüksek oranda A ve C vitaminidir. Yok denilecek kadar az yağ içeren altın çilek, sağlık için birçok faydaya sahiptir.
Vitamin ve mineral desteği sağlar
Altın çilek A, B1, B2, B3 ve C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin ve mineral desteği sağlamak için lezzetli bir alternatiftir.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Physalis peruviana
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Lif bakımından zengin olan ve düşük kaloriye sahip olan bu besin zayıflamak isteyen kişiler tarafından da gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Altın çilek bağışıklık sistemi için de dost bir besindir. Antioksidan açısından da güçlü olan bu besin kanser hücrelerine karşı da koruma sağlayabilir.
Altın Çilek Zararları ve Yan Etkileri
Altın çilek kanı sulandırma özelliği taşır bu nedenle düşük tansiyon hastalarının altın çilek tüketmesi önerilmez. Ayrıca tansiyon düşüren ilaç kullananlar altın çilekten uzak durmalı.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Altın Çilek, buzdolabında saklanmalıdır.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Altın çilek, özellikle şeker hastalığını önlerken kan şekerinin düzenlenmesine de iyi gelir. Lif açısından oldukça zengin olan altın çilek kilo vermeyi de sağlar. O nedenle zayıflamak isteyen kişiler rahatlıkla altın çilek tüketebilirler.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır. 2- Sonbahar- Kış dikimleri: Genellikle taze kol fideleri kullanılır.
Son olarak tamamen kuruyan çilekleri pamuklu keselerde saklayabilirsiniz. Güneş almayan bir yerde, kilerde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha uzun süreli bir saklama için meyveler buzluğa da atılabilir.
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Çilek: Yılın belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
Antioksidanlar bakımından zengin olan dağ çileği sayesinde, serbest radikallerin oluşturduğu hasar engellenir. Bu sayede özellikle kansere neden olan kötü hücrelerin vücuttan atılımı kolaylaşır. Vitamin ihtiyacını karşılamak için günlük olarak bir avuç kadar tüketilmesi faydalıdır.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Bu diyet listesinde çileğin olduğu da sıkça görülmektedir. 100 gram kadar çilek 30 kalori civarında olmaktadır. Bundan dolayı diyet yapan kişiler kendi durumlarına göre çilek miktarını ayarlayabilirler. Örneğin sabah 100 gram, öğlen veya akşam 150 gram ve gece yatmadan önce ise 100 gram kadar çilek yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri