Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Mini sera uygulaması yapabilirsiniz. 21°C de 21-30 günde filizlenirler. Fideler görününce mini seradan alın. 7 cm' e ulaştıklarında daha geniş saksılara taşıdığınız filizleri, Mart sonu bahçeye ya da dış mekâna alabilirsiniz.
O zaman ekim işlemi için uygun olacaktır. Nisan ayının başlarında ya da sonlarında yapılabilir. Daha sıcak bir bölgede dikim yapılacak ise Mart ayının başı daha uygun olur.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Dilimizde Altın çilek adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Gün içerisinde doğrudan güneş ışığı alabileceği yerlerde durması gereken altın çilekleri, aşırı soğuk ve rüzgardan ise mutlaka korumanız gerekir. Aksi halde bitkiniz verimsizleşecektir, bizden söylemesi.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Çok yıllık, yarı otsu çalı formunda veya tırmanıcı ve yerde sürünücü özelliklerine sahiptir. Birkaç yıl yaşar.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Tohumlar nemli toprağa ekilmelidir. Bu yüzden, altın çilek tohumlarını ekmeden önce saksının içindeki toprağın gerçekten ıslak olduğundan emin ol. Sonra tohumları saksıya koyun ve üzerlerini çok ince bir toprak tabakasıyla örtün. Tohumların büyümeye başlaması için güneş ışığı alması gerekiyor.
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Tohum Cenneti | Kokulu Çilek Tohumu | 15 TL.
Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Kenarlarından hafifçe toprakla örtün ve ilk sulama işlemini yapın. Saksının büyüklüğüne göre 1 adet saksıya 1-3 arası çilek fidesi ekebilirsiniz.
sorusunu yanıtladık. Peki çilek kaç günde bir sulanır? Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.
Çilek yetiştirmek istiyorsak dikim için en uygun aylar Temmuz – Ağustos olarak bilinir. Eğer kış aylarının ılık geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorsak Ekim – Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsak Nisan ekim için en uygun zamandır.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri