Bize göre de doğru olan ister fiziki ister kaydi olsun altın, kıymetli maden olup, kambiyo (döviz) olarak değerlendirilmesi kanuni değildir.
Bu itibarla, kıymetli maden mevduat hesapları işletme açısından bir alacak niteliği taşıdığından değerleme ölçüsü olarak alacaklar için belirlenen ölçünün kullanılması ve mezkûr Kanunun 281 inci maddesi uyarınca değerlenmesi gerekmektedir.
Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Bu nedenle bankalarda açılan vadeli/vadesiz altın hesaplarının 102-Bankalar Hesabı altında uygun bir alt hesapta takip edilmesi gerekir.
Hangi altın alım – satımında vergi var? Altın alım – satımı ticari organizasyona dönüşmediği sürece gerçek kişiler açısından dolaysız vergi kapsamı dışındadır. Peki ya dolaylı vergileme? Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-g maddesine göre “külçe altın” teslimleri “KDV'den” istisnadır.
İlgili 44 soru bulundu
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Daha önce kambiyo işlemi olarak değerlendirilmeyen altın işlemleri de geçen hafta bu kapsama alınmış ve binde 2'lik vergiye tabi hale getirilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan son kararla birlikte bankalarda açılan altın hesaplarında da alım satım vergi oranı yüzde 1'e yükseltildi.
Vadeli altın depo hesaplarında ise, vade sonunda altın cinsinden elde edilen faiz gelirleri Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesine göre %15 oranında tevkifata tabi olup; bankalar tarafından yapılan tevkifat bu gelirler için nihai vergi olmakta ve tutarın ne olursa olsun beyan edilmemektedir.
Vadeli altın hesabı, altın biriktirme ve yatırım yapma amacıyla açılan bir banka hesap türüdür. Bu hesap, müşterilere belirli bir süre boyunca altınlarını sabit bir getiri elde etmek için yatırmalarını veya biriktirmelerini sağlar. Vadesiz hesapların aksine faiz işletilebilir.
Altın alımında banka mı yoksa kuyumcu mu tercih edileceği, yatırımcının ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Eğer fiziki altına sahip olmak ve onu görebilmek önemliyse, kuyumcu tercih edilebilir. Ancak, güvenlik ve saklama konularında endişeler varsa, banka altını ve hesap altını daha uygun bir seçenek olabilir.
Evet, hızlı ve güvenli işlem yapabilmek, ufak yatırımları altın cinsinden değerlendirmek, devlet desteklerinden yararlanabilmek ve portföyünüzü çeşitlendirmek için altın hesabı açmak son derece mantıklıdır.
Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi. Vatandaştan gelen soruları yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu, zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz hesapta tutulmasının dine uygun olmadığını belirtti.
Altın Katılma hesabı, altının değer kazanmasından ve belirlemiş olduğunuz vadelerde açmış olduğunuz katılım hesabınızdan kâr payı elde edebileceğiniz faizsiz getiri sağlayan hesap türüdür.
Altınlarınızı Ziraat Bankası Şubeleri veya Anlaşmalı Kuyumcularına getirin, altın hesabınızda gram cinsinden güvence altına alın! Altınlarınızı Şubelerimize veya Anlaşmalı Kuyumcularımıza getirerek uzman eksperler tarafından değerinin hesaplanmasını sağlayabilir ve güvenli bir şekilde altın hesabınıza yatırabilirsiniz.
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Altın Sertifikası
Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır.
Ziraat Katılım altın depo hesabı ile gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Altın Hesabından Para Kesilir mi? Vadeli altın hesaplarında faiz getirisiyle tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz. Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen kar payı ve faiz gelirleri. Yani bankada dövizi olup vadesiz hesapta tutanların faiz ve kar payı geliri zaten olmadığı için bir vergi söz konusu olmayacak.
Vadesiz altın hesabı 1000/1000 saflıkta (24 ayar) olarak açılmaktadır. Minimum 0,01 gram ve katlarında altın alım satımı yapabilirsiniz. Bireysel olarak açılan Vadesiz Altın Hesabınız'dan hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
Yani, şirket veya gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka veya döviz bürolarından döviz alırken binde bir vergi ödeyeceklerdir.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Banka hesabına altın ekleyebilmek veya banka hesabından altın çıkartmak fiziki olarak mümkün değildir. Hesabınızda bulunan Türk Lirası karşılığında banka üzerinden altın alabilir veya hesabınızdaki altını kur dahilinde Türk Lirasına çevirerek çekebilirsiniz.
Kambiyo vergisi nasıl hesaplanır? 2024 kambiyo vergisi oranları Kambiyo vergisi hesaplanırken paranın kullanımı esnasında oluşan artı değer üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin; Dolar biriminin TL karşılığı 25 TL olan bir dönemde, 100 dolar alındığında bunun TL karşılığı 2500 TL eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri